Міністерство, якого немає: чим закінчиться боротьба за ветеранів

Пробуксовка створення мінветеранів пов'язана з конфліктами усередині влади

Фото: facebook.com/NationalCorpsOfficial

Кулуарна боротьба навколо створення міністерства ветеранів знову набирає обертів, випліскуючись в інформаційний простір. Ще в лютому 2018 року Верховна Рада рекомендувала Кабінету міністрів створити нове міністерство, однак тут найшла коса на камінь: відразу кілька груп впливу у владних кабінетах ніяк не можуть вирішити між собою, хто забере собі це відомство. Чи буде створено міністерство, або ж у цій історії буде знайдений "третій шлях", дізнавався "Апостроф".

Примус до міністерства

Боротьба за те, хто буде завідувати ветеранами, триває вже рік. Першою "ластівкою" став скандальний конкурс на посаду глави Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО, на базі якої і повинно було бути створено міністерство. Тоді перемогу святкував Валентин Манько, якого називають ставлеником заступника голови фракції "Блок Петра Порошенко" Олександра Третьякова. Втім, пізніше результати конкурсу скасували - на Манька з’явилася велика кількість компромату, пов'язаного з його одіозними вчинками в зоні АТО. Але лобіювання створення міністерства на цьому не закінчилося. Зокрема, Третьяков як один із головних публічних лобістів створення нового відомства навіть погрожував вийти з фракції БПП у разі відмови створювати міністерство.

У результаті 27 лютого 2018 року формальність була дотримана: Верховна Рада рекомендувала Кабміну створити міністерство ветеранів. У березні в уряді заявили, що починають процес, проте все застопорилося. Головною причиною стала неможливість різних груп влади домовитися про те, кому дістанеться новостворене міністерство.

У результаті, як писав "Апостроф", на початку літа на пост міністра ветеранів почали просувати народного депутата і колишнього прес-секретаря Петра Порошенка Ірину Фриз. Пізніше в БПП офіційно підтримали її кандидатуру. Однак справі це не допомогло: в проекті бюджету окремого рядка для майбутнього міністерства не знайшлося.

Але, схоже, у команді президента вирішили все-таки спробувати вскочити в останній вагон поїзда, що рушив. На погоджувальній раді у Верховній Раді 5 листопада глава фракції БПП Артур Герасимов заявив про необхідність термінового вирішення ситуації з мінветеранів. "Одне з питань, яке наша фракція постійно піднімає і в цьому залі, і в залі парламенту - коли буде створено міністерство у справах ветеранів. Це - надважливе питання. Фракція вважає, що воно має бути вирішене якнайшвидше", - сказав Герасимов.

Через два дні біля стін Кабміну вже мітингував "Національний корпус" із представниками ветеранських організацій, які вимагали створити нове відомство, яке займалося б справами ветеранів і тих, хто тільки збирається відправитися в зону бойових дій.

Акція за створення Міністерства у справах ветеранів біля Кабміну, 7 листопада 2018 року Фото: УНІАН

Відповідь уряду виявилася вельми цікавою. Під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував реформувати Державну службу України у справах ветеранів і учасників АТО. "У найближчі тижні ми могли б запропонувати реформу. Я також запропонував внести узгоджену кандидатуру (голови служби, - " Апостроф")", - повідомив прем'єр.

Така реакція прем'єра важлива з двох причин. По-перше, Гройсман, говорячи про реформування Держслужби ніде не сказав про те, що вона трансформується в міністерство. По-друге, він "відфутболив" цю проблемну історію назад до Верховної Ради. З огляду на той факт, що в коаліції ніяк не можуть дійти консенсусу з приводу кандидатури міністра, то всі подальші розмови про створення якогось роду органу - реформованого або нереформованого - відпадають самі по собі.

"Де Фриз, а де АТО?"

Як розповідають відразу кілька співрозмовників "Апострофа", на даний момент все впирається в кандидатуру Ірини Фриз. Проти неї спочатку виступила фракція "Народного фронту".

"На одному з останніх засідань фракції обговорювалася кандидатура можливого міністра, проте майже вся фракція була проти", - говорить один з депутатів- "фронтовиків".

Ще один нардеп із НФ додає: проти кандидатури Ірини Фриз особливо жорстко виступила група спікера ВРУ Андрія Парубія. "Відносно недавно на засідання фракції прийшов Яценюк і каже: "Мене попросив президент дізнатися настрій фракції з приводу Фриз". Але передбачувано, майже вся фракції була проти. Особливо розлютилася група Парубія. Вони взагалі встали і вийшли, із формулюванням: де Фриз, а де АТО?", - розповів "Апострофу" співрозмовник.

Основна причина демаршу "фронтовиків" - те, що імовірна кандидатура міністра - президентська квота, адже Ірина Фриз - давній соратник президента, а відносини президента з "фронтовиками" вже давно залишають бажати кращого. Одна з останніх ілюстрацій цього - білборди лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка, які були розвішані по Києву з текстом "Українська мова, кіно, пісня" - явна відсилка на виборче гасло Петра Порошенко - "Армія, мова, віра".

Фото: Facebook Олексій Кучеренко

"Ці борди - колективна творчість, ми провели внутрішню фокус-групу, подивилися, що це працює, і в підсумку тролінг вдався. Ми хотіли показати, що ти без Яценюка і наших голосів нічого не можеш", - говорить співрозмовник з НФ "Апострофу". Він також розповів про те, що потенційний кандидат у міністерське крісло - Ірина Фриз сама підходила до представників фракції НФ з питанням про підтримку.

Сама Ірина Фриз у коментарі "Апострофу" повідомила, що не чула ніяких публічних заперечень від партнерів БПП по коаліції.

"Якщо у когось є заперечення проти моєї кандидатури, нехай мені скажуть про це, але поки я нічого не чула про це і про те, що у когось є альтернативна кандидатура. А тому через політичні розбіжності зривається процес, але держава все одно налаштована створити це міністерство", - хитромудро сказала Фриз.

До слова, у НФ дійсно не обговорювали альтернативні кандидатури. Але це не означає, що більше претендентів на міністерське крісло немає. Зокрема, згаданий вище Олександр Третяков, стверджують наші джерела в парламенті, і сам не проти очолити відомство. Правда, проти його кандидатури в НФ налаштовані ще більш рішуче, ніж проти Фриз. Сам Третьяков на питання "Апострофа" відповідати відмовився.

Пакет міністрів

Як, не під запис, зазначає один зі співрозмовників "Апострофа", знайомий із цими розкладами, підтримка НФ кандидатури президента можлива лише за умови пакетного висунення кандидатур на інші міністерства. Нагадаємо, зараз цілою низкою міністерств в Кабміні керують виконувачі обов'язків міністра. Йдеться про міністерство фінансів, звідки в червні зі скандалом "пішли" Олександра Данилюка, і про міністерство аграрної політики, з поста глави якого ще в травні 2017 року подав у відставку Тарас Кутовий.

"Це дозволить президенту отримати ситуативну більшість міністрів у Кабміні, так як зараз його вплив на уряд зменшився", - говорить співрозмовник.

Фото: прес-служба президента

У Гройсмана - проти

Проблеми навколо міністерства криються не тільки у внутрішньопарламентських конфліктах, а й в тому, що в самому Кабміні не дуже-то й хочуть опинитися в програші, отримавши фактично непідконтрольну собі інституцію.

Відразу кілька співрозмовників "Апострофа" повідомили про те, що проти такого відомства виступає міністр соціальної політики Андрій Рева, який у Кабміні входить в команду Гройсмана. І на це у нього є підстави: спочатку міністерство планували організувати на базі Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, яка підзвітна міністерству соціальної політики, всі її рішення фактично мають рекомендаційний характер. Останнє слово залишається за профільним міністром, тобто Ревою.

Тому заява Гройсмана про реформування Держслужби, яка де-факто підзвітна його найближчому соратникові, зовсім не означає, що в кінцевому підсумку призведе до створення на її базі міністерства. Скоріше, навпаки.

Більш того, якщо найближчим часом не вирішити питання і не включити витрати на функціонування потенційного міністерства в бюджетний процес, то в 2019 році воно гарантовано не запрацює, а політична боротьба за його створення продовжиться вже в наступному році.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили