На порозі хаосу: що відбувається з топ-партіями перед виборами до Верховної Ради

Партії шукають союзників для походу в парламент

Фото: UNIAN

Парламентська виборча кампанія в самому розпалі і зараз відбувається активний пошук різних конфігурацій. "Апостроф" продовжує розбиратися, хто з ким піде на дострокові вибори до Верховної Ради.

Як вже повідомляв "Апостроф", згідно з опитуваннями, в Раду проходять чотири партії: "Слуга народу" чинного президента Володимира Зеленського, "Опозиційна платформа — За життя", "Європейська солідарність" Петра Порошенка і "Батьківщина". На межі 5%-бар'єру перебувають партії "Сила і честь" Ігоря Смешка і "Голос" Святослава Вакарчука.

Разом з тим, ніхто не береться передбачати, яка з партій та з яким відсотком підтримки опиниться в Раді. Тому зараз всі політсили і їх бенефіціари зайняті активними переговорами про можливі конфігурації.

Наприклад, згідно з закритою соціологією, яку минулого тижня отримали представники "Блоку Петра Порошенка", "Європейська солідарність" має підтримку в районі 5%, що ніяк не могло порадувати екс-президента Петра Порошенка. І хоча в команді Порошенка вже провели певний ребрендинг, прибрали з назви партії прізвище колишнього президента, а в першу десятку хочуть включити ряд нових осіб - блогерів, а також за чутками, і актрису Ірму Вітовську, передбачити, що ЄС подолає 5% бар'єр не береться ніхто.

"Він публічно ніби позбавляється від токсичних людей в команді - від Кононенка, від Грановського, але головою штабу залишає Березенка. Це нерозумно. А ще головну ставку вони роблять на Львівську область, де їх електорат "з'їдає" Святослав Вакарчук", - повідомив "Апострофу" один з нардепів від БПП.

За інформацією "Апострофа" , ще донедавна тривали переговори про спільний похід з групою "Удар", але вони так і не увінчалися успіхом. Сторони не поділили список, а Кличко залишився незадоволений виділеною йому квотою.

До речі, "Удар", який на осінні вибори збирався йти окремо на чолі з Володимиром Кличко, за інформацією "Апострофа", вів переговори і з Юлією Тимошенко про входження в список, і з новим політпроектом прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. А після переговорів з Тимошенко, велися переговори навіть з партією "Укроп".

Крім того, 4 червня Кличко запропонував очолити партію Міхеілу Саакашвілі, який повернувся в Україну. Сам Саакашвілі відповів обережно, повідомивши, що "хоче вирішити це питання відкрито". Як кажуть джерела в парламенті, таким чином Кличко просто вирішив остаточно порвати з Порошенком. "Він залишився незадоволений тим, що в новій партії Петра не пішли на його умови. Але Мішу (Саакашвілі) відмовляють вплутуватися в це, а тому переговори ще тривають. Але в "Ударі" точно сподіваються провести в Раду кілька своїх мажоритарників",- розповів "Апострофу" один із нардепів.

Не піде з Порошенком й Олександр Турчинов, хоча йому і пропонували місце в списку. Умовно прохристиянська партія, яку планували створювати на базі громадської організації "Всеукраїнський собор", до виборів 21 липня, як кажуть співрозмовники в оточенні Турчинова, просто не встигне "розкрутитися", а тому було прийнято рішення відтермінувати цей процес.

Не піде в Раду і "Народний фронт". В партії розуміють, що не подолають прохідний бар'єр. Переговори з партією Володимира Гройсмана також не увінчалися успіхом і прем'єр вирішив вести свою "Українську стратегію" самостійно, хоча ще недавно вони з Арсенієм Яценюком обговорювали спільний похід на вибори у форматі 50/50. Але як розповідають джерела "Апострофа", Яценюк хотів провести людей, котрих у Гройсмана вважають токсичними. "Яценюк хотів взяти свого давнього товариша Павла Петренка (міністр юстиції, - "Апостроф"), а Володимир Борисович таких людей у списку бачити не хотів",- коментує співрозмовник видання, знайомий із ходом переговорів.

Замість цього, "фронтовики" відправлять на округи своїх мажоритарників. Але не всі з них підуть під прапорами НФ, частина ведуть переговори з Юлією Тимошенко. Йдуть переговори і з частиною мажоритарників у Львівській області, де для Юлії Тимошенко важливо отримати добрі результати. Раніше також ходили чутки про те, що лідер партії Арсеній Яценюк піде в Раду по мажоритарному округу, але в партії це не підтвердили. "Для нього це занадто дрібно, він залишиться почесним головою партії в опозиції", - прокоментував співрозмовник "Апострофа".

Цілком ймовірно, що в наступній Раді не буде й "Радикальної партії" Олега Ляшка. Зараз рейтинги РП - в районі 3%, тому багато "радикалів" шукають притулку в інших проектах або ж в мажоритарних округах. Непрямим підтвердженням цьому став досить гучний вихід з партії Ігоря Мосійчука (вдарив Ляшка своєю тростиною). Сам Ляшко, за словами джерел, балотуватиметься по мажоритарному округу.

Складні часи настали і для партії Юлії Тимошенко. У "Батьківщині" розраховували на більший відсоток підтримки, ніж зараз дає соціологія. Крім того, Тимошенко хотіла оновити склад партії кількома новими людьми, що не дуже втішило її представників старої команди.

Новий політпроект "Сила і честь" Ігоря Смешка за останніми соцопитуваннями знаходиться на межі потрапляння в Раду, але як запевняють співрозмовники в партії, своїх 20 осіб він сподівається завести. Найбільш публічною особою тут поки залишається журналіст та телеведучий Дмитро Гордон, який нещодавно очолив штаб партії, але в Раду йти не збирається. За інформацією джерел "Апострофа", У Смешка, нібито, кадровий голод, тому місця в списку "охоче продаються". З'їзд партії має відбутися 8 червня в Торгово-промисловій палаті. Саме там і збираються представити першу п'ятірку партії.

Непогано йдуть справи у "Опозиційної платформи - За життя", яка як писав "Апостроф", прийняла рішення йти спільним флангом, незважаючи на всі попередні розбіжності. Зараз політсила знаходиться на стадії формування загального списку. Хоча ряд ключових функціонерів "Опоблоку", збираються йти по мажоритарних округах.

Неясною залишається ситуація з націоналістичним флангом, де ще недавно велися переговори про об'єднання "Свободи" й "Національного корпусу". "Навіть Кривецький Ігор Кривецький, львівський бізнесмен, спонсор "Свободи", - "Апостроф") вже був готовий на те, щоб список очолив лідер "Нацкорпуса" Андрій Білецький, але Олег Тягнибок (лідер "Свободи") чинив опір, тому що сам хоче бути першим номером. Після цього всі переговори застопорилися", - розповідає обізнане джерело.

Як вдалося дізнатися "Апострофу", поки досягнута домовленість з екс-лідером Правого сектора Дмитром Ярошем, який піде третім номером у списку "Свободи", а сам Білецький поки планує очолити список "Нацкорпуса", а не йти мажоритарником.

Правда всі ці плани може зруйнувати Конституційний суд, який 11 червня (саме на цю дату призначено засідання суду з цього питання) може визнати указ президента Володимира Зеленського про розпуск Ради неконституційним.

"Така ймовірність хоч і маленька, але існує. Дивлячись наскільки добре суддів простимулюють грошовими знаками",- коментує "Апострофу" один з нардепів-"фронтовиків".

Крім того, ряд співрозмовників впевнені, що якщо вибори і відбудуться, то наступне скликання Ради протримається не більше року. "Зеленському не вдасться сформувати коаліцію. Або почнуть ставити палиці в колеса, або ж почнуться протести, спровоковані деякими незадоволеними політиками. І тоді знову дострокові вибори. І з'явиться шанс пройти тим, хто не пройде зараз", - чи то стверджує, чи мріє один з нардепів, які не йде на перевибори в липні.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины