Газовий шантаж Путіна: Україна може повторити долю Грузії 2008 року

Б'ярне Кім Педерсен про будівництво "Північного потоку-2" і роль Данії у цьому процесі

Фото: Getty Images

Після будівництва "Північного потоку-2" російський військово-морський флот почне поводитися у Балтійському морі так само нахабно, як поводиться в Азовському. Але Європі та більшості населення Данії на це байдуже – вони хочуть жити так, ніби ніде немає війни. Такі думки висловив "Апострофу" данський поет та громадський активіст, учасник Революції гідності, автор книги "Мій майданівський роман" Б'ярне Кім Педерсен.

Данія сказала "так" "Північному потоку-2", бо не могла сказати "ні". "Дозвіл надається відповідно до закону про континентальний шельф та відповідно до зобов'язань Данії згідно з Конвенцією ООН про морське право", - заявило данське агентство з питань енергетики. Урядовці додали, що дозвіл набуде чинності через місяць.

Уряд за Ларса Люкке Расмуссена, який був прем'єром до 27 червня цього року, сказав "ні" щодо того, аби газопровід пролягав данськими територіальними водами. Але відмовитися вдруге не було можливості, пояснює тепер новий соціал-демократичний уряд і агентство з питань енергетики. Можливо, новий уряд і його очільник Метте Фредеріксен трохи поспішили дати згоду. Але "Північний потік-2" і так уже затримується на півроку - через період захисту птахів, який триватиме із 31 жовтня цього року по 15 травня наступного у німецькій виключній економічній зоні.

Особисто я вважаю, що "Північний потік-2" – це політичний проект, завдяки якому Путін хоче прибрати газові маршрути з України. Німеччина каже, що це виключно комерційний енергетичний проект, але ним керують Путін і люди, яких він купив і яким він платить. Серед них – колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер і колишній співробітник Штазі Варніг, якого Путін зустрів під час роботи в НДР.

Читайте: Кремль в будь-яку хвилину готовий перекрити транзит газу в Європу

Не думаю, що багато людей у Данії турбуються про те, наскільки небезпечний Путін. Важко також викликати занепокоєння війною в Україні, яку він розпочав. Більшість данців хочуть жити у світі, де немає проблем. Європа прагне повернутися до business as usual із Росією. Зокрема, кілька данських компаній співпрацюють з РФ під час будівництва "Північного потоку -2". У ЄС це будівництво ніхто не бойкотує.

Всупереч загальній думці, нинішній і колишній голови данського МЗС дуже позитивно ставляться до України. Вони підтримують проект газогону від Норвегії до Польщі The Baltic Pipe. Цей проект дуже цікавий для Данії, оскільки може збільшити постачання газу в країну, створити вищу конкуренцію на європейському газовому ринку і забезпечити газопостачання Східної Європи.

Але зважаючи на те, що Путін виявляє все більшу зацікавленість у Балтійському морі, ймовірно, ми скоро побачимо, що його військові кораблі поводять себе так само, як в Азовському морі.

Читайте: Європа готова закрити очі на широко­масштабну війну в Україні - данський журналіст

Якщо на Путіна натиснуть, він перекриє газ. Він уже продемонстрував, що здатен на різкі дії, запровадивши заборону на ввезення європейської продукції до Росії після того, як на його оточення наклали санкції у зв'язку з анексією Криму. Путін неодноразово порушував міжнародні угоди, і якщо це в його інтересах, він буде використовувати газ як зброю. Але якщо він відключить газ, то на цей раз відправить у відключку саму Німеччину.

Також є ще одна загроза. Європейська директива вказує, що "Північний потік" не повинен позбавити Україну газогону, але німецькі політики намагаються її змінити. Якщо Україна втратить газову трубу, Путіну стане простіше змінити гібридне вторгнення на сході України та в Криму на повномасштабну війну – таку, як була у Грузії 2008 року.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня