"Битва" тільки починається: як Рада голосувала за особливий статус Донбасу і що буде далі

Дію закону про особливий статус Донбасу продовжили до 31 грудня 2020 року.

Фото: 112.ua

У четвер, 12 грудня, Верховна Рада України проголосувала за продовження закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" на один рік. Даний документ підтримали 320 нардепів. "Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про документ і правки, які в нього планують внести.

Напередодні голосування голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко зачитав рекомендацію комітету Ради: "Заміна позначки року з 2019 на 2020 дозволить ще на 1 рік - до 31 грудня 2020 року включно - продовжити можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО і створить додаткові тимчасові можливості для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в ОРДЛО на основі принципів і норм міжнародного права та статуту ООН". Після обговорення відбулося і саме голосування.

Що говорив про особливий статус Зеленський

Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у "нормандському форматі" в Парижі заявив, що закон про особливий статус Донбасу спочатку просто буде продовжений, але пізніше його планують змінити.

"Це технічна річ, нам легше зараз продовжити цей закон і пізніше внести "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації (на Донбасі, -" Апостроф"). Зараз почекати, коли цей закон не буде існувати, а потім, якщо, дай Боже, все добре, ми будемо новий закон голосувати - це складніше. Я думаю, що треба продовжити", - сказав він.

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін на переговорах у Парижі наполягав на закріпленні в Конституції України особливого статусу Донбасу, і саме цей момент викликав особливе занепокоєння в українців, хоча команда Зеленського чітко заявила, що на поступки Москві йти не буде.

11 грудня голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія пояснив, що суть законопроекту, за який збирається голосувати парламент, проста: в першій статті 2019 рік змінюється на 2020.

Яким буде новий закон по Донбасу і що не так зі старим

Поки що у Верховній Раді не дуже багатослівні з приводу того, яким повинен бути новий законопроект про особливий статус Донбасу, але раніше сам Зеленський заявляв, що в документі планується закріпити "формулу Штайнмаєра".

Варто нагадати, що закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був прийнятий у вересні 2014 року і набув чинності 18 жовтня 2014 строком на 3 роки, пізніше був продовжений.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступає в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України і реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Вибори ж повинні відбутися після виведення бойовиків, при гарантії вільного волевиявлення і спостереження за виборами, в тому числі, представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Фактично нинішній закон про особливий статус Донбасу не працює, адже містить багато юридичних протиріч. Зокрема, в Парижі Зеленський наполягав на тому, що спочатку Україна повинна повернути контроль за кордоном на Донбасі, а бойовики і найманці покинути нині окуповані території, тільки після цього будуть вибори.

Росія ж розраховує закріпити в Конституції України особливий статус Донбасу і вимагає від України почати прямі переговори з бойовиками ЛДНР. Більш того, Путін наполягає на тому, що спочатку на Донбасі мають відбутися вибори, а потім Київ відновить контроль над кордоном з Росією. Не менше запитань викликає і амністія бойовиків. Очевидно, що "битва" за особливий статус Донбасу тільки починається, адже українській владі належить вирішити чимало завдань і при цьому не поступитися Росії.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов