Буду добиватися повного виправдання, а далі побачимо - Юрій Гримчак

Юрій Гримчак дав перше інтерв'ю після виходу з СІЗО

Юрій Гримчак переведений під домашній арешт Фото: Апостроф

Увечері 30 січня екс-заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака звільнили із СІЗО та перевели під домашній арешт. Однак незважаючи на те, що новина про зміну запобіжного заходу з'явилася ще по обіді, вдома політик опинився близько 20:30 вечора. Весь цей час під стінами ізолятора на нього чекала дружина Юлія.

В короткій розмові із "Апострофом" Юрій Гримчак розповів, що вважає справу замовною і буде домагатися повного зняття звинувачень проти себе, а також визнання запобіжних заходів й арешту протиправними. Також він поскаржився на прослуховування розмов з адвокатами, але відзначив умови утримання в'язнів.

- Як ви почуваєте себе після звільнення?

- Більш-менш нормально. Є у мене проблеми зі здоров'ям, але, думаю, ми їх вирішимо протягом тижня-двох.

- Після перебування у СІЗО?

- (Сухий кашель) Скоріш, під час переїзду з одного СІЗО в інше. Я трохи, м'яко кажучи, перемерз і це дало деякі ускладнення.

- Як у нас ситуація із утримуванням в'язнів?

- Мені особисто гріх на щось нарікати хоча б тому, що я перебував у нормальних умовах і в Чернігівському СІЗО, і в київському ізоляторі. Це були добрі умови. Але я хочу сказати, що був у київському СІЗО 10 років тому, то зміни на краще є, і я їх бачу (у 2010 році проти Юрія Гримчака та Андрія Парубія відкрили кримінальне провадження за нібито незаконне втручання в роботу голови Верховної ради України та депутатів, коли вони намагалися завадити "блакитній" коаліції проголосувати ратифікацію угоди про перебування ЧФ РФ в Україні до 2042 року, - "Апостроф"). В тому корпусі, де я був – величезна різниця. Хоча, як я розумію, старі корпуси ще не відремонтовані і не приведені до ладу.

- Як ви взагалі оцінюєте справу проти вас?

- Чесно кажучи, у мене є декілька підозр, але не можу жодну з них підтвердити хоча б тому, що п'ять з половиною місяців я був ізольований від доступу до інформації, до спілкування, до багато чого іншого. Але мені здається, що це була замовна справа. Ну бо хіба ви багато зустрічали справ, де немає постраждалих, немає збитків?

- Як ви оцінюєте роботу ваших адвокатів і нашої судової системи?

- Роботу адвокатів я оцінюю дуже добре. На мій погляд, вони зробили все, що можна було. Єдине, що дуже тяжко боротися із замовним рішенням, коли будь-які дані, які наводить адвокат, не сприймаються суддею. Їх просто ніхто не чує, не аналізує. Особливо це стосувалося перших засідань, коли в судове рішення фактично переписувалося один в один те, що подавала прокуратура. Навіть помилка в імені по-батькові – з подання прокуратури я став Юрієм Михайловичем. Коли справа перейшла до Вищого антикорупційного суду, то хоча б почали її читати, розглядати подання, задавати запитання. Я думаю, результатом роботи адвокатів є те, що я перебуваю хоча б під домашнім арештом.

- Ви плануєте домагатися повного зняття з вас обвинувачень?

- Так. Ми будемо ще розмовляти з адвокатами. Фактично сьогодні я веду боротьбу сам. У мене немає щиро людської підтримки. Не знаю, на скільки мене вистачить, але я хочу повністю очистити своє ім'я.

- Чи збираєтеся ви подавати позови в міжнародні суди?

- Ми збираємося визнати моє затримання незаконним, перебування під вартою теж. А далі... Я хочу хоч раз поспілкуватися з моїми адвокатами так, щоб у мене не було сумнівів, що нас не підслуховують. Тому що коли спілкуєшся із захисниками у СІЗО, а потім відбуваються якісь події - це наводить на роздуми.

- Чим збираєтеся взагалі займатися? Писатимете мемуари про своє перебування за ґратами?

- Ви знаєте, я боюся, що якщо напишу мемуари, то… Ох… Я збираюся займатися поточною своєю діяльністю. Головне на сьогодні – це домогтися виправдання, а все інше – подивимося.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины