Нова диверсія Путіна: чому "Беркут" повертається в Україну

Підозрюваним у вбивстві майданівців знайшлася робота в Києві

Олександр Маринченко та Сергій Тампура Фото: Getty images

У вихідні стало відомо про те, що відправлені в Росію під час обміну екс-"беркутівці", які були причетні до масових розстрілів на Майдані, не затрималися в РФ і повернулися до України, де вирішили зайнятися активною громадською діяльністю. Зокрема, пишуть відкриті листи українській владі, які рясніють перлами російської пропаганди. "Апостроф" вирішив розібратися в обставинах чергового "ватного реваншу" та встановити, як реагувати на цю інформаційну провокацію українському суспільству і владі.

Чому "Беркуту" немає перешкод

Обмін полоненими між Україною та РФ, ініційований українською владою наприкінці 2019 року у виконання домовленостей, досягнутих на саміті "Нормандської четвірки", з самого початку викликав цілу хвилю зауважень з боку експертного середовища та українського суспільства. Лунали попередження, що вигрібаючи з тюрем і СІЗО терористів та убивць, в авральному режимі закриваючи кримінальні справи проти "беркутівців" і видаючи їх Росії без жодних умов, Зе-команда власними руками передала росіянам в руки "пропагандистську зброю".

А тепер, напередодні чергової річниці трагічних масових розстрілів на Майдані - ця зброя вистрілила. За повідомленням адвоката Олександра Горошинського, двоє екс-"беркутівців" - а саме Олександр Маринченко та Сергій Тампура - спочатку недовго сиділи в ОРДЛО та РФ, а потім поспішили повернутися до Києва.

Щоправда, доказів того, що "беркути" дійсно прибули до Києва, де все ж існують цілком реальні шанси нарватися на представників "войовничої меншості" і отримати можливо не зовсім законної, але від того не менш травмонебезпечної прочуханки, публікувати ніхто не спішить. Інша справа, що жодних механізмів унеможливити таке повернення таких людей не існує. І якщо Росія захоче, то завтра вулицями Києва буде ходити хоч цілий парад колишніх співробітників МВС, які брали участь у розгоні Майдану, "сєпарів" і терористів, виданих під час обміну минулого року.

"Немає ніякого закону, який би врегульовував "обмін" з Росією. Сам "обмін" в будь-якій формі - поза законом. Адже процес відбувається в реаліях "джентльменської угоди" поза міжнародним чи національним правом. І прийняти якусь норму, яка б регулювала можливість повернення "обміняних" - неможливо", - пояснила "Апострофу" відомий юрист Ганна Маляр.

Сигнал до активізації проросійських сил

Утім, головна проблема полягає навіть не в тому, що люди, причетні до смертей українців, після обміну повернулися на місце злочину.

Суть у тому, що вийшовши з тюрем і СІЗО, "беркути" стали активними учасниками інформаційної та пропагандистської війни РФ проти України. Зокрема, фігуранти нашої історії Олександр Маринченко та Сергій Тампура написали відкритого листа до чинної української влади, в якому лунають роками повторювані перли роспропаганди — про "збройний переворот у 2014 році", про злочини пост-майданівської влади, про вимоги "відновити добре ім’я спецпідрозділу "Беркут". Вони навіть просять "скасувати амністію" майданівцям та почати розслідування їх "злочинів" проти представників силових органів.

Заява екс-"беркутівців" в цілому не є чимось екстраординарним. Зрештою, російські і проросійські ЗМІ в Україні щороку в лютому-березні впадають в "майданну істерію", розповідаючи про злочини майданівців та жахи "збройного перевороту". Але спосіб та форма провокації, яку цього разу обрали росіяни, свідчить про те, що їх наміри дещо серйозніші за звичне "розхитування ситуації".

"Росія вже давно використовує наратив "Майдану як зовнішньої провокації". Тому можна було очікувати, що "звільнені особи" виступлять з подібними заявами, наприклад, дадуть дуже жорстку по відношенню до України прес-конференцію. І те, що для таких заяв вони повернулися в Україну, можна вважати тривожним сигналом до активізації проросійських сил всередині нашої країни", - сказав "Апострофу" політичний консультант Ярослав Божко.

Проігнорувати проблему — найгірше

Повернення колишніх спецпризначенців викликає особливу тривогу в світлі того, що голоси колишньої "Партії регіонів" сьогодні в Україні лунають значно гучніше, ніж розрізнені заяви представників сил, які представляли Майдан. Їхні провокації не викликають належної реакції в чинної української влади, що лише стимулює РФ та її "шісток" до подальшого тиску.

"Росія відчула, з якими невигідними позиціями ми "влізли" в увесь цей "обмін полоненими", і зараз користується ситуацією. Вочевидь, стратегія повернення колишньої влади в Україну і нівелювання наслідків Майдану, залишається актуальною для РФ. І наша проблема в тому, що більшості українського суспільства ці проблеми не цікаві, їй набагато ближчі і важливіші платіжки за комуналку, і Росія цим користується. А українська влада виходить з популістичної методики і вдається до дій лише тоді, якщо є реакція "активної меншості", - зазначив політолог Олексій Голобуцький в коментарі "Апострофу".

Те, як повернення непокараних "беркутів" сприймається активною частиною українського суспільства, не є секретом. Достатньо просто почитать українські соцмережи, щоб пересвідчитися в хвилі негативу, яку підняла чергова російська провокація. Але в стратегічному сенсі набагато важливіше, як реагуватиме чинна влада. І вже звична для Зе-команди відсутність реакції на болісні питання, які не дають можливості попіаритися на вау-ефекті, буде найгіршим варіантом для всієї України. Адже, виходячи зі звичної російської стратегії, ми є свідками лише початку чергової інформаційної операції РФ, метою якої є перевірка українців на вміння "тримати удар".

"Дії Росії наплавлені на провокування внутрішньополітичного конфлікту, гру на протиріччях, які існують у вільних демократичних суспільствах. Це чітко сформульовано в "доктрині Герасимова" (ключові елементи доктрини Герасимова лежать в основі концепції "війни нового покоління", - "Апостроф"). Тобто не стільки просування свого внутрішнього наративу, як руйнування порядку денного країн, з якими РФ веде себе як суперник. Таким чином, Росія час від часу здійснює провокації, і дивиться на нашу реакцію. І коли немає жорсткої реакції суспільства та держави, це стає сигналом до більш конкретних дій, направлених на розкол суспільства. І дана історія якраз є таким тестом. На жаль, на саме повернення "беркутів" зреагувати не має змоги: воно вже сталося. Але ми всі свідомі того, що це лише початок провокації, і ці люди діятимуть далі — даватимуть прес-конференції чи позиватимуться в судах. Вони їхали в Україну з чітким завданням. І в таких умовах дуже важлива чітка активна позиція української влади", - зазначив Ярослав Божко.

Утім, на думку експертів, чекати на консолідовану реакцію з боку "слуг" не варто. Тим паче, що у фракції є чимало відверто проросійських персонажів, які демонструють відверто "ватні" погляди. І залюбки візьмуть участь в організації проросійського реваншу в Україні...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня