Погляд

Хто насправді Олег Корецький, який влаштував скандал в ДБР через Порошенка

Олег Корецький Фото: dbr.gov.ua

Керівник слідчої групи Держбюро розслідувань Олег Корецький сьогодні несподіванно заявив, що на нього нібито чинили тиск якісь «харківські» з метою порушення кримінальних справ проти п’ятого президента, чинного депутата Петра Порошенка. А між тим Корецький - це правоохоронець, який починав в 2019 році за заявами юриста Андрія Портнова розслідувати провадження щодо Порошенка. Якщо провести аналіз всіх виступів на сайті ДБР, то можна побачити, що Корецький активно здійснював досудове розслідування і цим хизувався.

Зокрема, ним зареєстровані та здійснюється слідство за такими 13 справами щодо Порошенка:

1. Перехід українських кораблів через Керченську протоку, що спричинило ескалацію конфлікту з Російською Федерацією, введення військового стану на території України з метою можливої узурпації влади.

2. Захоплення державної влади та підроблення при цьому офіційних документів при внесенні подання на призначення прем'єр-міністра України за відсутності коаліції у Верховній Раді України.

3. Ймовірна втрата матеріальних носіїв секретної інформації, що містять державну таємницю (ситуативна кімната).

4. Незаконне переправлення через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів (Мальдіви).

5. Незаконне затримання Михайла Саакашвілі та незаконне переміщення його за межі території України до Республіки Польща.

6. Організація та незаконне переправлення Миколи Чауса через державний кордон України до Республіки Молдова.

7. Скасування рішення голови Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області щодо зарахування земельної ділянки в межах території Ленінської сільської ради до земель запасу державної власності.

8. Ухилення від сплати податків та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час продажу ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

9. Ухилення від сплати податків та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом під час правочину з купівлі-продажу ТОВ «Телеканал «Прямий».

10. Протиправне заволодіння майном бази відпочинку «Івашка» Українського товариства сліпих службовими особами ТОВ «Союз-Інвест».

11. Неправомірний вплив на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в період березня-травня 2019 року: проведення конкурсу в короткі терміни та прийняття можливо незаконних рішень щодо зміни порядку проведення конкурсу.

12. Зловживання службовим становищем та втручання в діяльність суддів судів України шляхом несвоєчасного призначення їх на посаду, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді безпідставної виплати коштів з державного бюджету України на виплату їм заробітної плати.

13. Втручання у діяльність суддів Окружного адміністративного суду м. Києва зі сторони президента України, членів РНБО щодо рішення про скасування націоналізації «ПриватБанку».

Активні слідчі дії щодо Порошенка, які проводив Олег Корецький, знайшли своє підтвердження на аудіозаписах, опублікованих у телеграм-каналі «Трубу прорвало»

Між людьми, голоси яких схожі на голоси Корецького і Труби, відбувається такий діалог:

Т.: Це не є важливе провадження. Це є це провадження, де треба рішення приймати без нього. Він в цьому провадженні навіть не цікавий.
К.: Роман Михайлович, будь-яке провадження, яке стосується нього, де він щось скасовував…
Т.: Олег, ну так, але це воно не повинно бути в тебе на третьому місці. Це повинно бути на останньому місці це провадження!
К.: Одне тільки прохання, Роман Михайлович.
Т.: Будь ласка.
К.: Давайте цих 12 проваджень, бо в мене просто дуже отак от "політичне переслідування". Пішов він на**й, той Пєтя, бл***. І, бл***, будем його кликати стільки, скільки треба.
Т.: Олег, не матюкайся. Правильно, але це треба все робити, розумієш, щоб ми це розумно робили.

Труба на записі, як інформує джерело, висловив незадоволення, що Корецький допитує Порошенка не за тією справою: "Ти довго думав, щоб його по землі викликати? У нас що адекватних справ немає?".

"Будь-яке провадження, яке його стосується, цікаве", – захищається Корецький.

Незрозуміло, чому саме сьогодні Корецький виступив із заявою про невинуватість Порошенка у низці проваджень. І що на нього тиск з боку «харківських». Це схоже на спробу дискредитації керівництва ДБР та Офісу Генеральної прокуратури. З метою «обілити» Порошенка.

Давайте подивимося, а хто же це - Олег Корецькій? Не така він вже й «біленька конячка».

Народився 20 серпня 1980 р. у смт. Турійськ. Трудовий прокурорський досвід волинянин Олег Корецький розпочинав з посади старшого слідчого Володимир-Волинської міжрайонної прокуратури Волинської області (2002 рік).

У 2012 наказом Віктора Пшонки призначений на посаду Любомльського міжрайонного прокурора. Попри це, після Революції гідності у 2014 став заступником прокурора області Анатолія Коцури, а потім і першим заступником прокурора області Вадима Максімова. Згодом певний період Корецький навіть виконував обов'язки прокурора Волинської області.

Волинські ЗМІ нагадують неприємний епізод у трудовій біографії Корецького. У 2009 році він начебто вимагав у стоматолога 12 тис. євро, «щоб уникнути проблем». Лікар звернувся до прокурора області, після чого Корецького понизили з посади заступника прокурора в Луцьку до помічника прокурора Локачинського району.

Дуже цікаво, що хтось нещодавно підчистив статтю про Кроецького.

Після призначення генпрокурором Юрія Луценка Корецький отримав посаду в Києві, а саме його призначили начальником відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки.

Дружина Корецького Вікторія Віталіївна Корецька – суддя Ківерцівського районного суду Волинської області. Свою роботу в цьому суді вона розпочала у 2009 році, куди її призначили відповідним указом президента терміном на 5 років. Вже у 2015 році Вікторію Корецьку обрали суддею цього ж суду безстроково, в подальшому - головою цього суду.

Батьки прокурора Корецького – Ніна Антонівна Корецька та Павло Анатолійович Корецький - теж відносяться до державної служби та політики. Обоє подали свої електронні декларації за 2016 та 2017 рік. Ніна Корецька – керуюча справами виконавчого апарату Турійської районної ради. За 2 роки вона заробила 292 тисячі гривень. У її власності є будинок в Турійську площею 208 кв. м, гараж, літня кухня та земельна ділянка. Ще дві земельні ділянки вона має у селі Чорніїв. З цього приводу цікава стаття «Прокурорсько-суддівська сім’я Корецьких: що кажуть декларації?».

У біографії Корецького є моменти, які він не бажав би афішувати, але про них нагадували місцеві ЗМІ. Перебуваючи на посаді любомльського міжрайонного прокурора, Корецький оскаржував рішення місцевої влади про підтримку Євромайдану. Нагадаємо, після подій в Києві 19-23 січня 2014 року місцеві ради на Волині, як і по всій Україні, приймали звернення щодо суспільно-політичної ситуації в країні, в яких звертались до Януковича «вирішити питання про припинення в силовий спосіб політичної кризи» та звільнити арештованих. Корецький на той час займав посаду Любомльського міжрайонного прокурора, і саме він оскаржив в суді звернення депутатів Любомльської районної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні.

Волинський окружний адмінсуд таки задовольнив позов прокурора, вказавши, що «Любомльська райрада вийшла за межі своєї компетенції». Повний текст читайте тут.

Якщо вірити інформації місцевих ЗМІ, то Олег Корецький підлягав люстрації, адже працював на керівній посаді, який очолював Любомльську прокуратуру. Але його так і не звільнили.

Багато питань викликає і декларація про доходи Олега Корецького. Волинські ЗМІ зазначають, що до введення електронних декларацій у 2015 році подружжя Корецьких не вказало дві земельні ділянки в Боголюбах, які вони купили в 2006 та 2012 рр., що може трактуватись як порушення вимог закону.

Примітно, що працюючи останні роки в Генпрокуратурі Корецький у своїх деклараціях не вказав жодного житла в столиці, яким би він володів чи орендував. А на початку 2019 року Корецький вказував адресу фактичного проживання в селі Струмівка під Луцьком, де знаходиться будинок його тестя. Цей дім площею 188 кв. м купили в червні 2016 року. Власне там проживає подружжя Корецьких, хоча в їхніх деклараціях за 2016 рік цей будинок не вказаний.

Офіційно цей будинок належить тестю Корецького Віталію Миколайовичу Петровичу. Він, як і батько прокурора, пов’язаний з агробізнесом на Волині. Петрович є власником фермерського господарства «Еко світ Україна». А Павло Корецький є депутатом Турійської райради та співвласником агрокомпанії «СВК «Батьківщина».

Примітно, що будинок знаходиться в котеджному містечку «Струмочок».

Зараз таунхауси там продають по 12 тис. грн за кв. м. Таким чином вартість будинку тестя Корецького могла би складати мінімум 2 млн грн.
Суддя Вікторія Корецька ще має відомче житло площею 11,2 кв. м в Ківерцях, де вона працює. Також вона разом з мамою має невелику квартиру у себе на батьківщині в Турійську.

Власної автівки у прокурорсько-суддівської сім’ї немає, але дружина користується LEXUS RX 350 2006 р.в., яка оформлена на її матір Надію Петрович.

До речі, ввечері 8 липня ДБР повідомило, що заява Корецького щодо тиску на нього не відповідає дійсності і є політично-мотивованою.

"Крім того, дії вказаного працівника ДБР містять окремі ознаки кримінального правопорушення, а саме розголошення відомостей досудового розслідування", - зазначається у заяві пресслужби ДБР.

Управління внутрішнього контролю ДБР має намір перевірити інформацію, викладену в публічних заявах Корецького.

"З огляду на те, якими засобами масової інформації розповсюджуються вказані відомості, зайвий раз підтверджується намагання одного з фігурантів кримінальних проваджень, які розслідуються ДБР, здійснювати інформаційний та політичний тиск на орган досудового розслідування", - зазначає ДБР.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины