Лікнеп для виборця: як голосувати на місцевих виборах-2020

У новому виборчому законодавстві потрібно розбиратися

Фото: УНІАН

В країні повним ходом ведеться політична агітація, а більшість громадян навіть не знає, коли і за якими правилами пройдуть прийдешні місцеві вибори в Україні. Не дивно, адже цього разу, відповідно до нового Виборчого кодексу, місцеві вибори пройдуть за новою, вельми хитромудрою, системою. До того ж, ситуація з коронавірусом вносить свої корективи в електоральний процес. "Апостроф" підготував невелику підбірку про те, як будуть проводитися місцеві вибори в цьому році.

Бюлетені, респіратори і антисептики - як тут голосувати?

25 жовтня українці підуть голосувати за кандидатів у депутати міських, районних, обласних рад, голів міських, сільських і селищних рад. Коронавірус вніс свої корективи не лише у ведення кампанії (зокрема, заборонено проводити масові заходи), але і під час власне процесу голосування.

Як будуть відбуватися вибори? Біля входу до виборчої дільниці у вас перевірять температуру тіла, запитають про наявність симптомів респіраторних захворювань, а також нададуть антисептик для дезінфекції рук. У приміщенні Ви повинні постійно перебувати в респіраторі або захисній масці.

Далі ви, орієнтуючись на спеціальну розмітку та, дотримуючись дистанції не менше 1 метра від інших учасників виборчого процесу, повинні підійти до столу для отримання бюлетенів.

Тут більшості виборців видадуть чотири бюлетені: для голосування за місцевого главу, депутатів місцевої ради, депутатів районної ради та депутатів обласної ради. Однак, в таких великих містах як Дніпро, Кривий Ріг, Житомир, Полтава, Херсон і Кропивницький тощо українці обиратимуть ще й депутатів районних рад в місті. Таким чином виборці отримають на руки п'ять "простирадл". Три бюлетеня отримають виборці, які знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, тому що там не будуть проходити вибори в облради. Найменше бюлетенів отримають виборці в Києві - всього два, оскільки в столиці обиратимуть лише мера і депутатів міськради.

У бюлетені для голосування за відкритими списками буде дві частини: у першій - перелік партій, в другій - кандидати від цих політсил.

Спочатку потрібно вибрати партію і поставити галочку або плюс в першому квадраті. У другий квадрат вписують номер кандидата в партійному списку, за якого виборець віддає голос.

Слід звернути увагу, що в лівій колонці стоїть найменування партії і перший номер загальноміського списку. У той час як в правій колонці стоять кандидати, яких партія пропонує по конкретному територіальному виборчому округу. І саме цифру по їхніх прізвищах і потрібно поставити близько галочки партії, за яку будете голосувати.

Вписувати цифри за кандидата в другій квадратик потрібно буде уважно, вказавши точний номер, вказаний поруч з його прізвищем (наприклад, не 5, а 05, не 2, а 02). Цифри потрібно буде внести на трафарет так, як раніше вписували поштовий індекс на конвертах - тобто по пунктиру.

Потрібно буде поставити позначку навпроти партії, яку Ви вибираєте, і вказати номер кандидата від цієї партії. Голос за партію і конкретного кандидата від неї вважається як один. Рекомендовано користуватися особистою ручкою, виходячи з протиепідемічних положень.

Проголосувавши, ви залишаєте виборчу дільницю по попередньо розділеному потоку на вихід, щоб не створювати скупчення в закритому приміщенні і не підвищувати ризик поширення коронавірусу.

Однак, через нову виборчу систему є висока ймовірність що люди пенсійного віку будуть створювати великі черги, намагаючись розібратися як їм голосувати. Також є ризик що через новизну у виборчому процесі буде велика кількість помилок і зіпсованих бюлетенів.

Нові кандидати - нові правила висунення

Що ж стосується кандидатів на місцевих виборах, то у них може виникнути набагато більше питань до процедури голосування, ніж у виборців, оскільки нове законодавство - досить заплутане, а оцінити свої шанси на перемогу у виборах за новими правилами - не найпростіше завдання.

Залежно від кількості виборців, які проживають на адміністративно-територіальній одиниці, застосовується відповідна виборча система. Так, наприклад, якщо кількість виборців в територіальному виборчому окрузі становить до 10 000 - використовується мажоритарна система відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. В цьому випадку, кандидат має право як на самовисування, так і бути висунутим від організації партій. Для обрання в відповідному багатомандатному окрузі необхідно отримати найбільшу кількість голосів у порівнянні з іншими кандидатами.

Якщо кількість виборців становить 10 000 і більше, використовується система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. В цьому випадку, кандидат має право висунення тільки від партій. Для цього партія стверджує єдиний виборчий список для виборів до певної ради.

Кандидати з єдиного списку, крім першого номеру, включаються в територіальні списки - по одному списку на кожен округ.

Також повинна бути дотримана гендерна квота - не менше 30% кандидатів однієї статі у виборчому списку.

Інсталяція "Йдеш у політику не одна" біля Верховної РадиФото: УНІАН

На нових виборах - стара виборча квота

Ще один важливий момент для підрахунку голосів. На цих виборах збереглася виборча квота в 25%, хоча її пропонували знизити до 5%.

Виборча квота - це кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата. Для її визначення загальна кількість голосів за партії, які отримали понад 5%, ділять на кількість мандатів (крім перших номерів). Кандидату для визнання його обраним потрібно отримати не менше 25% виборчої квоти. Таких кандидатів розмістять на початку списку в порядку зменшення кількості голосів. При однаковій кількості голосів чергу кандидатів будуть формувати так, як на момент балотування визначила партія. Після кандидатів, які подолали квоту в 25%, решта розміщуються в списку в черговості, визначеної партією.

Як вважають експерти, високий відсоток виборчої квоти фактично перетворює відкриті списки в закриті: виборці своїми голосами мінімально впливатимуть на порядок розташування кандидатів у списку, тоді як найбільший вплив матиме партія.

Зате висуватися на пост мера міста, голови сільської чи селищної ради можливо, як через партію, так і шляхом самовисування.

Для перемоги на виборах за посаду голови сільських і селищних рад, або мера міста з кількістю виборців до 75 000 осіб кандидата, досить набрати найбільшу кількість голосів у порівнянні з суперниками. Тоді як в місті з кількістю виборців 75000 чоловік і більше, пост мера отримує кандидат, який набрав більше 50% голосів. Якщо ж це не вдасться - буде другий тур.

В цілому, аналізуючи законодавство, Венеціанська комісія попереджала, що зміна виборчої системи менш ніж за рік до виборів зашкодить виборчому процесу. Чи так це? Українці дізнаються 25 жовтня.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов