Погляд

Істерика у Путіна: чому Козак ставить ультиматуми Україні

Українці "купуються" на агресивну поведінку Кремля

Володимир Путін та Дмитро Козак Фото: kremlin.ru

У четвер, 8 квітня, заступник глави адміністрації президента Росії і учасник ТКГ Дмитро Козак заявив, що "початок бойових дій" з боку Києва щодо Донбасу стануть "кінцем України". При цьому він прямо пригрозив новою військовою агресією з боку Росії. Про те, навіщо Кремль нарощує істерію навколо ескалації бойових дій на Донбасі, і як це пов'язано з майбутніми виборами в Держдуму, "Апострофу" розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

По-перше, прямий контакт з регулярними частинами збройних сил Російської Федерації у нас відбувається з першого дня війни, з початку анексії Криму. Після цього він не завершувався. На окупованій території знаходяться регулярні частини збройних сил Російської Федерації: перший і другий корпус, що входять до складу 8-ї армії в Новочеркаську.

По-друге, хто такий Козак щоб коментувати те, що відбувається на території України? Я цього не розумію. Є територіальна цілісність України, нехай подивиться на карту, де знаходиться Росія, і я думаю, що тоді він визначиться з тим, що коментувати.

Усю цю ситуацію, яка відбувається, я можу пояснити істерикою у Путіна, з яким відмовляється розмовляти Байден. Як би це парадоксально не звучало, але дійсно, з військової точки зору - Збройні сили Російської Федерації давно готові до широкомасштабного наступу. Вони побудували три наступальні армії навколо України ще в 2017-2018 роках: 1-у танкову, 20-ю і 8-ю армії, яка як раз і є окупаційним контингентом території України, тобто це регулярна армія, а не якась партизанська. Тому з військової точки зору, Росія - готова.

З точки зору військово-політичної - я не бачу жодної причини для Росії зараз нарощувати агресію проти України. Не бачу мотивів отримати тисячі трун для росіян напередодні виборів до Державної Думи (пройдуть восени цього року, - "Апостроф"), отримати нові санкції і нову ізоляцію. У цьому немає абсолютно ніякого сенсу.

Тому я вважаю, що війська РФ хоча і здійснюють реальні пересування, але інформаційно-психологічна операція, яку проводять росіяни, нагнітаючи цю обстановку, на яку українці дуже радо "купуються" - це мілітаристський чад.

Мова, по-перше, йде про спробу мобілізувати пропутінський електорат перед виборами в Держдуму, а по-друге - дійсно привернути до себе увагу тим, що ти розмахуєш пістолетом, аби з тобою знову почали розмовляти великі країни.

Утім, Байден відреагував по-своєму, я думаю, дуже ефективно - він зателефонував не Путіну, а Зеленському, продемонструвавши своє ставлення до Путіна, як до взагалі неадекватної людині, з якою нема про що тут говорити.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов