Наступ на "земельному фронті": чи зможе Тимошенко повернути собі статус "опозиціо­нера №1"

Для Офісу президента земельне питання є вкрай болючим

Юлія Тимошенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Лідер "Батьківщини", народний депутат Юлія Тимошенко активно взялася за питання народовладдя, просуваючи ідею всеукраїнського референдуму з продажу земель сільгосппризначення. Знаючи, що велика частина українців - проти ринку землі, лідер "Батьківщини" має намір жорстко вдарити по позиціях влади. Чому Юлія Тимошенко в'язалася за "земельний референдум" і чому це небезпечно для влади, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Земельний референдум"

У вівторок, 1 червня, Юлія Тимошенко передала в Центральну виборчу комісію повний пакет необхідних документів для реєстрації ініціативної групи зі збору підписів за проведення референдуму щодо заборони продажу сільгоспземель.

"Ми разом підготували пакет документів, які потрібно надати ЦВК за законом про референдум. Майже 11 000 чоловік, які складають ініціативну групу, яка хоче організувати референдум на захист землі, написали відповідні заяви, надали свої паспортні дані, поставили підписи, і сьогодні пакети з цими документами передані в ЦВК", - процитувала Юлію Тимошенко прес-служба "Батьківщини".

Потім, виступаючи на мітингу біля будівлі Конституційного суду, Юлія Тимошенко заявила, що "ринок землі", запропонований владою, не має аналогів в жодній країні світу. Все це може привести до того, що українські сільськогосподарські землі перейдуть у власність глобальним корпораціям. Українці ризикують опинитися рабами на власній землі, наполягає політик.

"У деяких - наприклад, Канада або Ізраїль - взагалі землю не продають, або якщо і віддають, то виключно фермерам. Для цього існує безліч державних структур, які не дають можливості нікому дорватися до торгівлі сільськогосподарською землею кому-небудь, крім громадян. А у нас здають все, і тому треба дуже сильно боротися", - заявила Юлія Тимошенко.

Як зазначили спостерігачі, лідер "Батьківщини", активно педалюючи земельне питання, поставила Офіс президента Володимира Зеленського перед непростим вибором.

"Аграрні регіони, які є базовими для Юлії Тимошенко, налаштовані проти продажу. Заміри, проведені декількома соціологічними службами, показують, що більша частина населення України не підтримує ідею земельного ринку. У такій ситуації Юлії Тимошенко ризиковано залишатися осторонь. Потрібні активні дії. Ініціюючи референдум, вона поставила влада на розтяжку. Якщо Банкова погодитися на його проведення, то з високою часткою ймовірності програє. Якщо влада буде блокувати, то розпишеться у власній непослідовності, і, отже, всі заяви Офісу президента про "народовладдя" виявляться фікцією", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Українці кажуть "ні"

Як свідчить недавнє опитування соціологічної групи Рейтинг, більшість українців - 77% - наполягає, що відкриття ринку купівлі-продажу землі сільгосппризначення можливе тільки за підсумками всеукраїнського референдуму.

Звичайно, за умови, що населення проголосує за таке рішення, але шансів на такий розвиток подій небагато. За даними соціологів, 66% респондентів налаштовані проти відкриття ринку землі. На підтримку вільного продажу наділів висловилися 36% опитаних.

Проти продажу землі іноземцям виступають 77% населення. Підтримують таку ініціативу лише 15% опитаних.

Група "Рейтинг" - далеко не єдина служба, яка проводила подібні дослідження. Наприклад, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) взимку проводив опитування на аналогічну тему. За даними КМІС, у разі проведення референдуму про продаж землі сільгосппризначення проти проголосували б 62% українців. "За" проголосували б тільки 15% опитаних. Ще 18% відмовилися б брати участь в референдумі.

"Ринок (землі - "Апостроф") потрібен, але тільки цивілізований. Наші люди можуть не розуміти деяких технічних і юридичних деталей, але мають розвинену інтуїцію. Йдеться про внутрішнє відчуття, що тебе знову хочуть кинути. Такі почуття базуються на історичному досвіді. В тому числі, недавньому. Адже в 90-і роки населенню роздавали ваучери та інші папірці, але реальна власність опинилася в руках інших людей - олігархів. Тепер громадськість побоюється, що персони, наближені до влади, мають намір використовувати ринок, щоб стати земельними олігархами, а народ, як завжди, залишиться ні з чим", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Президентські амбіції

Поки Офіс президента набирає політичні бали за рахунок санкцій, лідер "Батьківщини" змогла перехопити ініціативу в питаннях народовладдя. Адже це була "фішка" Володимира Зеленського, який ініціював прийняття закону "Про народовладдя через всеукраїнський референдум". Тепер цей закон працює проти власних авторів.

"Зараз ініціатива на боці "Батьківщини". Юлія Тимошенко опинилася в ситуації, коли вона може стати "опозиціонером №1". Земельне питання - ахіллесова п'ята влади. Банкова спробує перехопити ініціативу. Наприклад, запустити паралельний референдум про продаж землі іноземцям. Або ж чиновники блокуватимуть і всіляко гальмувати процес. Адже якщо всеукраїнський референдум організовують, то з великою часткою ймовірності народ проголосує проти", - сказав "Апострофу" політичний експерт, керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Поки, як показує дані рейтингових досліджень, "Батьківщина" і "Слуга народу" нарощують підтримку виборців.

Юлія Тимошенко де-факто виходить на друге місце в президентському рейтингу. Перше займає Володимир Зеленський. Недавнє дослідження, проведене Українським інститутом майбутнього спільно з Нью Імідж Маркетинг Груп, показало, що президент Зеленський додав 5%, і сьогодні за нього готові віддати свої голоси 33% з тих, хто визначився і має намір прийти на дільницю. "Батьківщина" додала до своєї підтримки 1%. Зараз за неї готові проголосувати 12%.

Екс-президент Петро Порошенко і представник ОПЗЖ Юрій Бойко втрачають підтримку. Перший з квітня опустився на 3%, в лютому - аж на 5%. Другий - втратив 2% в місяць.

"Лідер БЮТ вирвалася вперед за рахунок активності і роботи з базовим електоратом. Плюс, інші великі гравці зараз ослаблені конфліктами з владою. Володимир Зеленський показав ефектний результат, одночасно атакуючи Віктора Медведчука і Петра Порошенка. Ситуація показала слабкість Віктора Медведчука, команда якого відповіла на закриття телеканалів лише гучними заявами. Зливи можливих бесід Віктора Медведчука в ЗМІ б'ють по п'ятому президенту, цементуючи його антирейтинг. Все йде до того, що Петро Порошенко буде затиснутий у вкрай вузькій ніші своїх прихильників", - пояснив Андрій Золотарьов, коментуючи рейтингові показники.

Навіть якщо Офіс президента блокуватиме референдум по землі, то для Юлії Тимошенко це не стане проблемою. Як мінімум, буде привід заявити, що влада її боїться. Як відзначають спостерігачі, "земельні війни" між "Батьківщиною" та Офісом президента потенційно можуть привести до політичної кризи з перспективою проведення дострокових виборів. Якщо сюди додати майбутні неабиякі баталії навколо "закону про деолігархізацію", то шанси на розпуск парламенту зростають. Якщо "Слуга народу" провалить цей закон, у Банкової, ймовірно, серйозно задумаються над тим, щоб розпустити "непокірну" Раду, що також вигідно "Батьківщині", яка набирає хід.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня