Хто проти Порошенка: Вакарчук, Зеленський та інші сюрпризи

Експерти назвали найімовірніших кандидатів на другий тур виборів президента

Фото: УНІАН

Вибори президента в Україні пройдуть тільки за півтора року, але потенційні кандидати на пост глави держави почали на повну силу готуватися до виборчих перегонів. Вже сьогодні, за даними відкритих джерел, є близько десяти основних претендентів, а фаворитами, згідно із соціологічними опитуваннями, є чинний президент Петро Порошенко, його головний опонент Юлія Тимошенко і музикант Святослав Вакарчук. Крім цих кандидатів є низка інших персон, що хотіли би позмагатися за президентське крісло. Хто може бути фаворитом виборів і які висновки можна зробити з результатів останніх соцопитувань, розбирався "Апостроф".

Чотири провідних соціологічних агентства країни SOCIS, КМІС, "Рейтинг" та Центр Разумкова за підтримки Комітету виборців України нещодавно опублікували результати соціологічного дослідження, згідно з яким, якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, то 9,8% опитаних проголосували б за чинного президента Петра Порошенка (серед тих, хто піде на вибори - 11,9%). За лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко проголосували б 8,8% опитаних (і 10,7% з тих, хто піде на вибори), за музиканта Святослава Вакарчука - 7,4% (9,0% з тих, хто піде на вибори). Четверте місце в рейтингу займає лідер "Опозиційного блоку" Юрій Бойко з 5,7% підтримки (6,9% з тих, хто піде на вибори). Замикає п'ятірку лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко з 5,6% (6,9% серед тих, хто піде на вибори). В лідера партії "За життя" Вадима Рабіновича 4,8% (7,9%) підтримки, в "радикала" Олега Ляшка - 4.6% (7,5%). Рейтинг львівського мера Андрія Садового - 3% (5%), лідера "Справедливості" Валентина Наливайченка - 2% (3,3%), голови партії "Свобода" Олега Тягнибока - 1,9% (3%), лідера партії "Народний фронт" і екс-прем'єра Арсенія Яценюка - 0,9% (1,4%). Серед тих, хто не потрапив до першої десятки, але також планує брати участь в президентських перегонах, називаються прізвища позафракційного нардепа Надії Савченко, радника міністра внутрішніх справ Іллі Ківи та лідера Соціал-демократичної партії, нардепа Сергія Капліна.

Ближче до виборів, у середині 2018 року, буде ще більше претендентів на президентське крісло, оскільки кандидати орієнтуватимуться на парламентські вибори та матимуть намір заявити про себе.

"Є кандидати, які балотуються безліч разів, щоб заявити про свою політичну участь, отримати політичні бали. Є технічні кандидати, котрі раз по раз отримують 1,5-2%. Крім того, зараз збігається те, що спочатку йдуть вибори президента, а за півроку відбудуться вибори в парламент. І зрозуміло, що це буде перевірка перед парламентською кампанією. Якщо людина набирає 4-5%, то є резон займатися парламентськими виборами", - пояснив "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

При цьому основними кандидатами на президентську посаду експерти вже зараз вважають чинного главу держави Петра Порошенка та лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко. Найбільш ймовірно, що вони вийдуть до другого туру. Однак, на думку експертів, Адміністрація президента, де ще з літа почали готуватися до виборчих перегонів, застосовуватиме технологію спойлера, коли кандидат на виборах, який не має шансів перемогти, відтягує на себе частину голосів в іншого кандидата зі схожою риторикою і програмою, підвищуючи тим самим шанси на перемогу кандидата з протилежною позицією.

Експерти вважають основними кандидатами на президентську посаду чинного главу держави Петра Порошенка і лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко Фото: УНІАН

"Основне завдання команди Порошенка зараз – формувати оптимальну для нього конфігурацію кампанії, максимально розсіювати електорат, оскільки спойлерська технологія є досить ефективною, щоб надкушувати електорат і створити сприятливі умови для того, щоб Порошенко міг конвертувати свою величезну ресурсну перевагу. Так, Порошенко втратив рейтинг, але сконцентрував у руках колосальний фінансовий, силовий і медійний ресурси. Це - те, чого немає в його опонентів. І, знаючи специфіку України, таку величезну перевагу можливо конвертувати в результат", - сказав "Апострофу" політолог Андрій Золотарьов.

На думку політичного аналітика Ігоря Петренка, завдання президента і його команди полягає в тому, щоб вивести у другий раунд зручного кандидата, в якого можна буде легко виграти. Серед таких – Ляшко, Бойко і Рабінович.

"Якщо вийдуть (до другого туру виборів, - "Апостроф") Порошенко з Вакарчуком, то Порошенко не зможе виграти, і навіть в [шоумена Володимира] Зеленського не зможе. Щоб він виграв, вони повинні зніматися перед виборами. Їм (команді президента, - "Апостроф") краще підтримувати Бойка, Рабіновича, тобто тих, хто орієнтується на східний електорат, проросійські сили. Порошенко на їх фоні виглядатиме краще. Тому тактика президента полягає в тому, щоб підтримувати когось із цих кандидатів. Їх завданням буде відтягувати голоси. Можна також підтримати Ляшка, який в сільській місцевості грає з Тимошенко на одному електоральному полі. Проти Гриценка, який новий-старий, також можна буде виставити когось схожого, щоб відбирати голоси. Тільки така технологія дозволить Порошенку виграти, тому що максимум 12%, які є у нього зараз, не дозволять виграти навіть у першому турі і можуть не дозволити перемогти в другому", - вважає Петренко.

Експерти також сходяться на думці, що в Тимошенко, яка є найбільш серйозним суперником Порошенка, недостатньо підтримки для перемоги, оскільки навколо її фігури немає ні політичного, ні суспільного консенсусу. До того ж, у неї сильний антирейтинг.

Слід звернути увагу також на новачка соціологічних опитувань – фронтмена гурту "Океан Ельзи", народного депутата VI скликання Святослава Вакарчука. Згідно закритої соціології, зробленої на замовлення Банкової, ще влітку Вакарчука називали найбільш вірогідним суперником Порошенка в другому турі.

Сам Вакарчук жодного разу не заявляв про своє бажання балотуватися на пост президента, хоча і не приховує, що поїхав в Америку здобувати освіту в сфері політики. Вакарчука в політичних колах також пов'язують з олігархом Віктором Пінчуком і співвласником "Альфа-Банку" Михайлом Фрідманом.

"Його найголовніша задача – відтягнути голоси у нових-старих демократів, нової-старої опозиції. І його підтримають ті, хто хоче голосувати за нове обличчя в політиці. Я також впевнений, що він не буде грати на електоральному полі президента. Його кампанія будуватиметься, швидше за все, по іншому. А перед виборами він може зняти свою кандидату на користь когось. Але в Україні незалежних кандидатів немає. З одного боку, є олігархи Пінчук, Ахметов, яким вигідна нинішня ситуація, і є Коломойський, Фірташ, Льовочкін, які зараз не при справах. Вони можуть лобіювати іншого кандидата. Опонентом Вакарчука може стати Зеленський. І вже зараз можна спостерігати, як починається ажіотаж навколо його персони. Він активно підтримується людьми, робляться репости. А те, що він говорить, близьке простим людям. Крім того, ми знаємо про антипатії між Пінчуком і Коломойським, які можуть таким чином змагатися. Один буде підтримувати Вакарчука, інший – Зеленського", - прогнозує Ігор Петренко.

За словами Андрія Золотарьова, можлива участь Вакарчука у виборах буде націлена на розсіювання електорату конкретних людей: "Це, перш за все, битиме по електорату Садового, Гриценка, Тимошенко. Тобто тих, хто орієнтуються на центр і захід України. Участь Вакарчука піднімає шанси, наприклад, кандидата від Опоблоку, що, в якомусь сенсі, на користь чинного президента".

Згідно закритої соціології ще влітку Вакарчука називали найбільш вірогідним суперником Порошенка в другому турі Фото: УНІАН

Кілька слів і про інших кандидатів. Наприклад, Надія Савченко, яку раніше вважали своїм серйозним суперником практично всі політичні лідери. Зараз рейтинг довіри до неї значно знизився.

"Якби вибори були минулого року, то Савченко мала б одну з найбільших фракцій в парламенті. Але Медведчук недаремно вкладає гроші в неї. В неї вже є всеукраїнська популярність. Розкрутити її на проект можливо, вона може проти якогось кандидата виступити, її можна використовувати по-різному", - розповів "Апострофу" Голобуцький.

На ліворадикальному полі також гратимуть нові соціалісти – радник глави МВС Ілля Ківа, якого в політичних колах називають проектом Арсена Авакова, і глава соціал-демократів Сергій Каплін.

"Лівих партій в парламенті немає, а електорат лівий є. Тому пограти на соціалістичному настрої готові такі, як Ківа і Каплін. Працювати з електоратом лівим треба, тому Ківі вчасно створили проект, спрямований на цю електоральну нішу", - вважає Голобуцький.

Цікавою, на думку експертів, є також націоналістична ніша, на якій гратимуть відразу кілька можливих кандидатів – лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький, глава "Свободи" Олег Тягнибок та голова руху "ДІЯ" Дмитро Ярош, який також може висунути свою кандидатуру. Однак, на думку експертів, успіх в цій ніші мав би тільки єдиний кандидат від усіх націоналістичних сил.

"У націоналістичних кандидатів навряд чи буде велика підтримка, щоб вони мали хоча б якусь можливість потрапити до другого туру. Їх партії мають більше шансів потрапити в парламент, ніж їх лідер. Українське суспільство не голосуватиме за таких кандидатів, хоча їх підтримка і може збільшитися у зв'язку з агресією Росії. Але оскільки кандидатів на цьому полі кілька, то голоси будуть розтягуватися. А людей, готових голосувати за націоналістів, й так небагато. Якби націоналісти висували якогось одного кандидата, то шансів було би більше. А оскільки електорат буде розпорошений, успіху не буде. Крім того, націоналістами легше керувати, на них можна тиснути кримінальними справами", - вважає Петренко.

Експерти, втім, упевнені, що повноцінна виборча кампанія почнеться тільки з середини 2018 року. Тому зараз передчасно робити точні прогнози.

"Виборча кампанія почнеться влітку-восени, і тоді вже можна буде розуміти, чи з'явився реальний претендент на пост президента. Адже велике значення матиме те, хто претендує на третє місце, тому що вже явно можна сказати, що вибори будуть у два тури. Плюс матимуть значення будь-яка зміна статусу Донбасу чи Криму, ескалація конфлікту протягом цих півтора року. Все це може кардинально змінити настрої людей і ставлення до діючої влади", - резюмує Олексій Голобуцький.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Многое относительно будущих выборов решится уже в декабре

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

В высоких кабинетах всерьез подумывают над проведением следующей весной выборов