Хто є хто на дострокових виборах: найдетальніша інформація про списки і партії

Провідні політичні партії провели свої з'їзди і представили партійні списки

Фото: UNIAN

На минулих вихідних пройшли з'їзди найважливіших політичних партій, які представили списки своїх кандидатів на дострокових виборах до Верховної Ради. "Апостроф" публікує найбільш повну інформацію про найважливіших учасників виборчої кампанії.

"Українська стратегія" Володимира Гройсмана

З'їзд партії Володимира Гройсмана "Українська стратегія" проходив у Мистецькому Арсеналі. Тобто, там, де останнім часом часто збиралася команда екс-президента Петра Порошенка. Тому з'їзд Гройсмана більше нагадував не початок вільного плавання політика, а демонстрацію Петру Порошенку, що прем'єр здатний бути лідером партії і теж може арендувати таке приміщення, як Арсенал. І на доказ цьому Володимир Борисович заявив зі сцени:

"Я більше не буду гравцем чужої збірної. Збірної, в якій я втрачав багато часу на те, щоб долати перешкоди. Я прийняв рішення сформувати справжню команду української стратегії".

Інтригою з'їзду було, хто ж увійде до складу першої десятки. Ще кілька тижнів тому очікувалося об'єднання Гройсмана з лідером "Народного фронту" Арсенієм Яценюком та наближеними до нього людьми, планувалося, що це буде якоюсь партією двох прем'єрів з квотою 50/50. Але пізніше політики передумали, вважаючи це не найкращою ідеєю. На самому з'їзді з'ясувалося, що замість місця в списку, Яценюк отримав можливість "запхати" в партію Гройсмана своїх людей, сам же він не буде йти в парламент навіть по мажоритарці. Деякі з людей Яценюка опинилися і в першій десятці.

Отже, список "Української стратегії" виглядає так: Володимир Гройсман, міністр культури Євген Нищук, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джепарова, міністр освіти і науки Лілія Гриневич (квота НФ), міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, міністр юстиції Павло Петренко (квота НФ), екс-заступник міністра фінансів Сергій Марченко, депутат від НФ Андрій Тетерук, секретар Вінницької міськради Павло Яблонський, нардеп від НФ Віктор Єленський.

Зараз рейтинг у Гройсмана виглядає не надто обнадійливим: партія не набирає навіть 3%. По закритій соціології, у партії приблизно 1% прихильників, і підтримують її тільки в Київській та Вінницькій областях. Тому є всі шанси, що самостійний похід прем'єра закінчиться провалом як для нього, так і для "фронтовиків". І навіть раніше близький до нього нардеп і представник в парламенті Вадим Денисенко пішов за списками Ігоря Смешка "Сила і честь". Хоча член команди Гройсмана Олександр Саєнко коментуючи "Апострофу" такі невтішні рейтинги, сказав, що в команді вірять, що партія може подолати бар'єр в Раду і вони будуть апелювати до досягнень Гройсмана на посаді прем'єра, наприклад, до реформи децентралізації. Але не публічно члени команди прем'єра визнають, що нинішня участь - це, швидше, заділ на майбутнє, для того, щоб відмежуватися від екс-президента Петра Порошенка, оскільки Гройсман довгий час асоціювався з ним як молодший партнер на майбутні вибори.

У політику всерйоз і надовго

Святослав Вакарчук провів з'їзд партії "Голос" на тому ж місці, де й заявив про свої політичні амбіції, - на Старокиївській горі у Києві біля Музею історії України. На подію журналістів не пустили, пояснюючи це тісним приміщенням. Натомість на вулиці включили трансляцію, яку мали можливість подивитися всі охочі.

Вакарчук весь з'їзд намагався уявити себе в трьох образах: романтика, політика і жартівника. Але на прес-конференції він був більше схожий на Петра Порошенка, який з висоти свого польоту говорить про прості речі складною мовою.

"Ми йдемо в політику всерйоз і надовго. Вірю, що "Голос" буде продовжувати існувати та будувати велику Україну навіть тоді, коли нас вже не буде", - попередив Вакарчук.

У першу десятку "Голосу" увійшли сам Вакарчук, голова його штабу Юлія Клименко, глава компанії Ring Ukraine Кіра Рудик, заступник керівника штабу Ярослав Железняк, антикорупціонер Олександра Устінова, юрист Олег Макаров, екс-керівник Transparency International в Україні, член штабу Ярослав Юрчишин, журналіст "Дзеркала тижня" Сергій Рахманін, екс-помічниця Міхеїла Саакашвілі Соломія Бобровська, екс-заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишин. Крім того, партія представила весь список своїх кандидатів у депутати, який налічує 195 осіб.

Також партія представила і список мажоритарників, серед яких значаться нинішні депутати - Вікторія Войцицька, Леонід Ємець, Павло Різаненко та Вікторія Пташник.

Після з'їзду Вакарчук організував безкоштовний концерт гурту "Океан Ельзи", де представив нову пісню. До виборів він планує провести концерти у всіх обласних містах. Журналісти помітили, що тур Вакарчука виглядає, як підкуп виборців. Але він з цим не погодився. Також, Вакарчук у своєму виступі зазначив, що необхідно боротися з олігархами, при цьому, в політикумі зараз активно обговорюється, що Вакарчука вже як політика підтримують олігарх Віктор Пінчук, який надав йому медіа-підтримку, називаються також прізвища колишнього глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна й колишнього заступника глави АП Олексія Філатова. В команді таку інформацію наполегливо заперечують, кажучи, що на кампанію планують витратити близько 80 мільйонів гривень, а звіт про донорів, куди входить і великий бізнес, нададуть вже найближчим часом.

За останніми даними, рейтинг "Голосу" перевалив за 5%. Багато політичних сил вже зараз розглядають можливість свого об'єднання з Вакарчуком в парламенті. Серед них - "Слуга народу" і "Батьківщина".

Символ серця

Вже згадана "Батьківщина" провела свій з'їзд однією з останніх - у понеділок 10 червня. Він пройшов біля партійного офісу на вул. Турівській, куди був запрошений партактив, майбутні члени списку й мажоритарники. З'їзд вирішили провести прямо на вулиці - під палючим літнім сонцем і навіть для членів команди не передбачили ніяких навісів. Представники команди Тимошенко всі, як один, були одягнені в білі кольори, а на сцені висів банер з вже дещо призабутим червоним серцем - символом "Батьківщини".

Тимошенко майже відразу покликала на сцену представників своєї команди, багато з яких будуть у списку партії до парламенту. Почала свій виступ ЮВТ з того.що потрібно дати дорогу новим політикам і що її партія готова до сильної коаліції з новим президентом. Такі заяви були зроблені не просто так, адже Тимошенко вела переговори з Ігорем Коломойським про підтримку її на виборах.

Нових облич у списку, втім, виявилося не так вже й багато. Юлія Тимошенко збиралася оновити всю першу десятку, але проти цього завзято виступили її давні соратники. Довгий час йшли напружені переговори щодо формування списку. У підсумку, багато "молодих" облич в прохідну частину списку не потрапили. Останні складання списку тривали аж до публічної частини з'їзду на Турівській, до ранку 10 червня. Наприклад, 15 місце в списку віддали голові Київської партійної організації і одному зі спонсорів "Батьківщини" Костянтину Бондарєву. Цінність Бондарєва для ЮВТ висока, і це було добре видно по тому, як Тимошенко особисто приїжджала в аеропорт "Бориспіль" влітку 2018 року, коли Бондарєва затримували там невідомі особи.

У підсумку, список "Батьківщини" увійшла сама Юлія Тимошенко, другим номером ЮВТ назвала нардепа Сергія Таруту, з його партією "Основа", ще до президентських виборів, об'єдналася "Батьківщина", третім номером став екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, який також увійшов до команди ЮВТ, четвертим номером став багаторічний соратник Тимошенко та заступник голови фракції Сергій Соболєв, п'яте місце залишили за нардепом Оленою Кондратюк, яка в партійному штабі відповідає за рекламний та івент-напрям.

До списку також потрапила голова Дніпровської обласної організації Антоніна Уляхіна. На 26 місці опинився багаторічний соратник Юлії Володимирівни Михайло Соколов, який представляє інтереси ЮВТ в Миколаївській області. Частину нині діючих нардепів відправляють на мажоритарні округи, наприклад, Ігоря Луценка. Весь список в партії обіцяли вивісити до кінця дня 10 червня. "Але переговори ще йдуть і навіть округи змінюються, тому поки нічого не повідомляють публічно, крім першої п'ятірки", - повідомив один з присутніх на з'їзді нардепів.

Слуга народу

З'їзд партії Володимира Зеленського "Слуга народу", який відбувся 9 червня, можна назвати самим помпезним й масштабним з усіх заходів такого роду. Він швидше нагадував зйомку серіалу або масштабну вечірку, а не серйозну політичну подію. Але, мабуть, новий президент просто виконує раніше дану їм обіцянку про те, що "буде весело".

Партія "Слуга народу" вибрала досить екзотичне місце для з'їзду - Ботанічний сад ім. Гришка. До місця призначення гостей підвозили відкриті електрокари, а по всьому периметру саду стояли волонтери з символікою партії. Поруч з великим шатром, де проходив з'їзд, стояв телевізійний фургон, в якому очікував свого виходу сам Володимир Зеленський.

Був також великий фудкорт, де пригощали млинцями, салатами, а також шаурмою, яка стала мемом, після того, як Зеленський привітав киян з Днем міста. Серед гостей можна було побачити діючих політиків, наприклад, народного депутата Сергія Лещенка, нового секретаря РНБО Олександра Данилюка, виконуючого обов'язки голови СБУ Івана Баканова, а також телеведучих і артистів. Зокрема, був присутній Микола Тищенко, якого планувалося висувати на одному з округів в Києві, але поки його кандидатуру ще не затвердили, через неоднозначні моменти в біографії.

Був також телеведучий Олександр Скічко, який за інформацією "Апострофа", буде йти по 197 округу. Він є зятем забудовника і мільярдера Леоніда Юрушева, в свій час тісно співпрацював з Арсенієм Яценюком. Були на з'їзді і представники "Кварталу", а один з них - Юрій Корявченков збирається йти по одному з округів в Кривому Розі.

Після невеликого вступного слова глави партії Дмитра Разумкова, на сцену вийшов Володимир Зеленський. Він почав з жарту про те, чи точно це його мова, а не Петра Порошенка, згадавши недавній інцидент в Брюсселі, коли його звинуватили в тому, що він скопіював частину промови Порошенка. Побачивши, що частина присутніх встала при його появі на сцені, він закликав їх сісти, оскільки "настали інші часи", але це більше було схоже на заготовлений хід, ніж на експромт новообраного гаранта. Також, він повідомив, що можливо не всіх людей в списку вдалося перевірити, але сподівається, що пильна громадськість це виправить.

Після невеликого вступу, підсумком якого стало вже знайоме "зробимо їх разом ще раз", був оголошений список партії. У першій десятці опинилися Дмитро Разумков, представник президента в парламенті і головний ідеолог кампанії Руслан Стефанчук, радник юридичної складової Ірина Венедиктова, волонтер Давид Арахамія, голова ради громадського контролю НАБУ і дружина голови "Українського інституту майбутнього" Віктора Андрусіва Галина Янченко, головний IT-експерт в команді Зеленського та його радник Михайло Федоров, голова виборчого штабу Олександр Корнієнко, колишній експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, генеральний директор каналу 1+1 Олександр Ткаченко, який, за наявною інформацією, претендує стати наступником Віталія Кличко, чемпіон світу з греко-римської боротьби Жан Беленюк.

Також у списку екс-голова Лиманської РДА в Одеській області юрист і чоловік діючого нардепа Олени Шкрум Дмитро Наталуха, представник Зеленського в Кабміні Андрій Герус, засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький, екс-депутат Одеської міськради, який раніше співпрацював з Наталією Королевською та партією СДПУ (о) Віктора Медведчука, а нині працює телеведучим на телеканалі NewsOne, пов'язаних з Медведчуком. Засвітилася в першій сотні колишня велика прихильниця Міхеїла Саакашвілі, блогер Ліза Богуцька. Представили на з'їзді й близько десятка мажоритарників, решту, як кажуть у партії, мали представити до кінця вечора 10 червня, коли буде прийнято рішення по всіх кандидатурах. Втім, станом на 11 годину ранку, 11 червня, на сайті партії значилися всього 10 осіб. Це блогер і письменник з Дніпра Макс Бужанський, який піде по 25 окрузі в Дніпропетровській області, журналіст 1+1 Олександр Дубинський, який на своєму окрузі в Київській області повинен зіткнутися з нардепом Ігорем Кононенко, вже згаданий Юрій Корявченков, Тетяна Романцева (Донецька область), Ігор Герасименко (Житомирська), Юрій Кочут (Закарпатська), Альберт Черепаха (Херсонська), Любов Шпак (Черкаська), а також два мажоритарника з Києва Максим Перебийнос і Дмитро Гурін.

Після закінчення офіційної частини, Зеленський зі своїм оточенням покинув територію саду на гольфкаре, а присутні розійшлися є шаурму і млинці.

"Опозиційний блок" і "Довіряй справам"

Коли стало зрозуміло, що об'єднання всього "Опозиційного блоку" вчергове не відбудеться, Оппоблоку довелося шукати нових союзників, щоб набрати необхідний відсоток для подолання 5% бар’єру до Ради. Новими партнерами стала нова партія "Довіряй справам" мерів Харкова і Одеси – Геннадія Кернеса і Геннадія Труханова. Остання стала результатом злиття партії Труханова "Довіряй справам" і політичної сили Віталія Хомутинника і Ігоря Коломойського "Відродження". Крім того, в об'єднання увійшли партії Євгена Мураєва "наші" і "Партія миру" Вадима Новинського. Дана партія націлена на електорат південного сходу і об'єднала мерів міст.

7 червня на пішохідному мосту в Києві політики оголосили про злиття офіційно.

"Ми підписали меморандум, щоб можна було реалізувати децентралізацію на місцях. Будемо підтримувати глибоку реформу децентралізації об'єднаних опозиційних сил", - заявив тоді Кернес.

Заключним етапом стало проведення з'їзду 10 червня, де партії представили загальний список на парламентські вибори. Було названо 25 кандидатів. А до першої десятки потрапили практично знайомі всім обличчя: народний депутат Євген Мураєв, нардеп і екс-кандидат у президенти Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов, нардеп Вадим Новинський, мер Маріуполя Вадим Бойченко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Ужгорода Богдан Андрєєв, депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко і екс-нардеп Володимир Пилипенко.

Очікується, що Труханов і Кернес не підуть до парламенту, а якщо вони все ж зайдуть в Раду, то складуть повноваження.

Зазначимо, що Рінат Ахметов та Ігор Коломойський знаходяться не в дуже хороших відносинах один з одним. Але напередодні парламентських виборів їм вдалося знайти спільну мову для того, щоб не допустити більшості у Зеленського у Раді. Поки неясно, яку підтримку отримає такий союз, оскільки партію ще не включали у соціологічні дослідження.

"Опозиційна платформа - За життя"

Про з'їзд одного з лідерів електоральної підтримки "Опозиційної платформи - За життя" стало відомо день у день. Лідери політичної сили вирішили не запрошувати журналістів на захід, але провели онлайн-трансляцію.

За кілька днів до з'їзду ходили чутки про можливе возз'єднання "Платформи" з "Опозиційним блоком". Але цьому не судилося статися. Одна з головних причин – виборчий список, до прохідної частини якого не потрапляли представники крила Ріната Ахметова.

Місцем з'їзду була обрана база київського "Динамо". Зазначимо, що за цю команду вболівають представники "ОП - За життя" Сергій Льовочкін і Дмитро Фірташ. У списку політсили присутній і Григорій Суркіс, екс-президент ФК "Динамо".

Риторика членів команди не змінилася. Вони підтримують відновлення відносин з Росією, виконання Мінських угод, скасування законів про декомунізацію і люстрацію.

"Наша команда буде будувати успішну країну. Ми готові, і ми це можемо і зобов'язані зробити", - заявив один з "списочників", Віктор Медведчук, кум президента РФ Володимира Путіна.

До виборчого списку потрапили практично всі діючі депутати: Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Віктор Медведчук (нагадаємо, що ще взимку 2017 року Сергій Льовочкін був проти кума Путіна в списку), Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Сергій Ларін, Сергій Дунаєв і Тарас Козак.

На даний момент, "Платформа" має майже 12% підтримки. За інформацією "Апострофа", на виборах вони планують набрати 15%. І в новому парламенті боротимуться за крісло прем'єр-міністра, в якому бачать Бойка.

Петро Порошенко

У Петра Порошенка відкрито вирішили провести з'їзд у два етапи. 7 червня представники "Блоку Петра Порошенка" і оточення екс-президента зібралися для офіційного представлення оновленої партії "Європейська солідарність", яку очолив екс-президент. На цьому етапі з'їзду список не оприлюднили, але натякнули, що в ньому буде багато нових облич.

Єдине, що не змінюється у Петра Олексійовича, так це риторика. Він все також обіцяє майбутнє України в ЄС та НАТО і не допустити реванш проросійських сил. В цьому немає нічого дивного. Адже його кампанію продовжують вести ті, хто допомагав йому на президентських виборах. Одні з них – спічрайтер Олег Медведєв і політтехнолог Ігор Гринів, який, за інформацією "Апострофа", збирався відійти від виборчих кампаній.

На з'їзді ЄС, як і на з'їзді "Української стратегії" Гройсмана, були присутні нинішні міністри і депутати, зокрема спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Не всі потрапили до першої десятки, але, не виключено, що ми побачимо їх далі у списку.

Серед щасливчиків Порошенко, Парубій, депутат Ірина Геращенко, командувач Десантно-штурмовими військами, генерал-лейтенант Михайло Забродський, волонтер і співачка Софія Федина, нардеп Мустафа Джемілєв, волонтер Яна Зінкевич, заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ахтем Чийгоз, екс-губернатор Львівської ОДА Олег Синютка та віце-прем'єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Партія Петра Порошенка посідає третє місце серед виборців з рейтингом на позначці 7-8%. У політсилі переживають, що не встигнуть розкрутити нову назву. Але на з'їзді 9 червня п'ятий президент повідомив, що розглядає можливість стати прем'єром.

Ігор Смешко

Ще одним відкриттям нинішніх виборів може стати нова партія "Сила і честь" Ігоря Смешка. Свій з'їзд партія провела в суботу, 8 червня, в Торгово-промисловій палаті, де і представили першу десятку свого списку. Шанс потрапити до Ради у партії Смешка є, оскільки за різними соцопитуваннями, рівень їх підтримки знаходиться в районі 5%, а це десь 10-11 місць в Раді. Першим номером став Ігор Смешко, другим народний депутат від "Самопомочі" Олена Сотник, третім – глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, далі нардеп від "Самопомочі" Іван Мірошниченко, екс-начальник Генштабу Володимир Замана, вчений Ольга Романюк, доктор економічних наук Андрій Гайдуцький, народний депутат "Самопомочі" Ірина Сисоєнко, генерал-лейтенант, один із засновників управління "К" в СБУ Володимир Тимошенко, екс-глава Державної митної служби України Анатолій Макаренко. Також, як повідомили ЗМІ, до Ради бажають пройти і народні артисти України Віталій та Світлана Білоножки. Правда, їх номер в списку поки невідомий.

Засвітився на з'їзді і колишній представник Гройсмана в парламенті нардеп Вадим Денисенко, який, йде 15 номером в списку. Однак найбільш публічною людиною у політпроекті досі залишається телеведучий Дмитро Гордон, який очолив виборчий штаб партії. Довгий час в політикумі циркулювали чутки, що місця в списку продаються, і навіть називали прізвища одіозних політиків, які в цьому зацікавлені – одним із спонсорів називали олігарха Віктора Пінчука. У партії розраховують не тільки подолати прохідний бар'єр, але і сформувати свою фракцію з більш ніж 20 народних депутатів, так як партія ще буде висувати своїх мажоритарників.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Многое относительно будущих выборов решится уже в декабре

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

В высоких кабинетах всерьез подумывают над проведением следующей весной выборов