Курс молодого депутата: як "нові обличчя" боролися за місце в Раді

Деякі лідери парламентських перегонів розчаровані результатом

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

У неділю, 21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори. Станом на 11.00 22 липня, ЦВК підрахувала вже половину бюлетенів і зафіксувала рекордну неявку. Однак у партій, які прорвалися в Раду вперше, були зовсім інші очікування. Ситуацію в штабах "нових" політичних сил бачив "Апостроф".

Слуга народу: 73% було б краще

Понад 42% підтримки і перемога на більшості округах - з такими результатами партія "Слуга народу (СН). Правда, в самому штабі СН ніщо не говорило про те, що партія лідирує за всіма показниками. Журналісти ліниво збиралися в КВЦ "Парковий" та з нетерпінням шукали фуршетні столи. Але тут їх чекало розчарування: годували нечасто, вибір був вбогий і не було чого попити. Воду або сік практично нереально було дістати безкоштовно, на барі за маленьку пляшку солодкої води просили від 50 грн. Ситуація покращилася лише на 8 годину вечора, коли повинні були показати результати екзит-полів. Тоді гостям запропонували різні соки і навіть вино. Останнє користувалося популярністю, як серед журналістів, так і кандидатів.

До речі, самих представників СН було замало. А все тому, що цього разу в партії вирішили створити два "загони": штаб для роботи журналістів і штаб для кандидатів. У перший іноді заходили "вершки" політичного кола: заступник голови Офісу президента (ОП) Кирило Тимошенко і Юрій Костюк, генеральний продюсер телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко, голова штабу Олександр Корнієнко, який давав брифінги щодо ситуації на виборах, і навіть глава ОП Андрій Богдан. Його поява стала несподіванкою для всіх. Журналісти кинулися до нього, але Богдан лише пробурчав: "Що ви за мною бігаєте?" і розчинився так само швидко, як і з'явився. Своїм дивним приходом він ошелешив усіх. Пізніше журналісти жартували, що можливо Богдан переплутав штаби. Або ж він побачив, як тут було нудно, тому побіг на нормальну тусовку.

Дійсно, цього разу штаб нічим не здивував. Той самий настільний теніс, настільний футбол, пафосна музика і зелені кольори. Фотозони оновили: гостям пропонувалося надіти боксерські рукавички і постояти на мініатюрному рингу з підписом "Зробимо їх ще раз". Легкою родзинкою вечора стали вегетаріанські бургери з "котлетою" з буряка, але не всі оцінили блюдо.

"Бургер без м'яса - це не бургер", - філософствував один із журналістів.

А "м'яса" довелося чекати довго. Лише ввечері штаб пожвавився і почав наповнюватися людьми. Також до вечора в штаб завітав і лідер партії Дмитро Разумков, якому журналісти вже не давали проходу, і йому доводилося по кілька разів відповідати на одні і ті самі питання, але різним виданням та каналам. Він говорив про все: і про майбутню коаліцію, і про майбутнього прем'єра, і про майбутнє парламенту, і про результати виборів.

"На жаль, є низка округів, де точно були скупка голосів і "сітки". Але як вони спрацювали, важко сказати. Подивимося результати. Ми будемо боротися за кожен голос, відданий за партію, і за мажоритарників", - розповів Разумков.

Саме тому в СН поки не поспішають вести конкретні переговори про майбутню коаліцію в парламенті з політсилами, що прорвалися в Раду. Лише партії "Європейська солідарність" і "Опозиційна платформа - За життя", "Слуга народу" точно не хоче бачити в своїй коаліції. Також, як і не хочуть бачити одного з лідерів "Опоплатформи" Віктора Медведчука в президії Верховної Ради. "Так, ходять такі чутки, але хто сказав, що ми це дозволимо? Ми взагалі можемо посадити туди всіх своїх", - повідомив один із членів штабу.

Президент Володимир Зеленський приїхав у КВЦ по обіді, і весь час перебував у закритому штабі. У відкритому він з'явився за п'ять хвилин до оголошення результатів екзит-полів та викликав фурор. Разом із ним на сцену вийшли основні представники партії та ОП. О 8 годині вечора в штабі включили телевізійні новини, які оголосили перші офіційні результати екзит-полів.

"73% (кількість голосів за Зеленського в другому турі президентських виборів, - "Апостроф") було б краще", - пожартував Зеленський щодо трьох четвірок у результатах екзит-полу. Президент, як завжди, був веселий, задоволений, і свій у дошку. Неформальний одяг і білі кеди не відповідали суворій охороні. Тому охоронців прикрасили конфетті, яке посипалося на гостей після оголошення результатів.

Президент встиг відповісти на кілька запитань журналістів. Пообіцяв, що зі зміною влади буде виконувати головну обіцянку президентської кампанії - "Весна прийде, саджати будемо".

Не забув президент згадати і про дострокові місцеві вибори. "Не розслабляйтеся", - загадково висловився Зеленський.

Останній брифінг у штабі планували о пів на першу ночі. Але, як розповів "Апострофу" один із лідерів партії, після оголошення результатів у них почалася скромна закрита вечірка. Відпочити потрібно, тому що з нового тижня прохідні кандидати партії з мажоритарниками почнуть інтенсивний курс підготовки молодого народного депутата. Адже приступити до державної роботи вони хочуть якомога швидше. За інформацією "Апострофа", у партії розглядають дві дати: на День прапора 23 серпня або на День незалежності 24 серпня.

Президент встиг відповісти на кілька запитань журналістів Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

І вже в перший парламентський день у СН налаштовані вибрати президію Верховної Ради, зокрема, і спікера. Серед потенційних кандидатів - Дмитро Разумков і представник президента у ВРУ Руслан Стефанчук. У "Слузі народу" також готові запропонувати свої кандидатури на посаду прем'єр-міністра. З найбільш вірогідних один зі штабістів назвав колишнього заступника глави Нацбанку Владислава Рашкована та главу "Нафтогазу" Андрія Коболєва. "Захід дав нам свій список. Не скажу, що у нас всі кандидатури збіглися, але це точно буде хтось із цієї демократичної тусовки. Нам нарешті потрібен прем'єр-технократ", - прокоментував "Апострофу" співбесідник. А от Зеленський, відповідаючи на питання про прем'єра в кулуарах "Паркового", відповів, що "ще не прийшов час".

Міняти будуть і генпрокурора. Зеленський виступаючи на брифінгу, сказав, що це точно не буде людина з прізвищем, яке починається на "Лу". Одна з основних кандидатур на даний момент - радник президента Руслан Рябошапка. Починати роботу нового скликання планують з декількох питань - законів про імпічмент і про опозицію. У партії зараз також думають, що робити з новим Виборчим кодексом. "У президента є право вето. Зараз думаємо, чи підписувати його президенту чи ні. А може, треба буде доопрацювати, тому що низка моментів у ньому нас не влаштовує. Або взагалі розробити щось своє", - прокоментував "Апострофу" співрозмовник.

Тепер все залежить від того, з ким СН створить коаліцію, чи зможуть вони приходити до спільного консенсусу або ж будуть звинувачувати один одного у всіх гріхах та реванші.

Марні очікування Вакарчука

Місцем для свого штабу партія "Голос" Святослава Вакарчука обрала концертний хол "СтереоПлаза", де зазвичай проходять концерти зірок вітчизняного та зарубіжного шоу-бізнесу. Музиканту та співаку Вакарчуку в таких місцях комфортніше, ніж в якихось офіційних конференц-залах. Команда "Голосу" орендувала все приміщення, оформивши його в помаранчевих тонах. Там іноді можна було зустріти членів списку партії, скажімо, голову штабу Юлію Клименко, Ярослава Юрчишина та Ярослава Залізняка, журналістів, іноземних гостей. Наприклад, провідати Вакарчука приїхав американський посол Вільям Тейлор. Для журналістів організували велику прес-зону. Там стояли помаранчеві пуфики й навіть великий борд, на якому можна було написати якісь побажання партії або самому Вакарчуку. "Стіна плачу Вакарчука", - пожартував один із журналістів.

У цілому ж у великих та гучних приміщеннях "СтереоПлаза" було порожньо. Для журналістів підготували невеличкий фуршет, що складався з фруктів, печива, круасанів та цукерок. Сам Вакарчук ходив коридорами, даючи інтерв'ю то іноземним журналістам, то українському телебаченню. З останнім у штабі навіть трапився конфуз: журналістів телеканалів "112" і "ZiK" не пропустили в приміщення штабу з формулюванням: "Ваші канали належать кумові Путіна Віктору Медведчуку", а пізніше Вакарчук накричав на журналістів "1+1", переплутавши їх зі знімальною групою своєї команди.

Партія "Голос" Святослава Вакарчука місцем для свого штабу вибрала концертний хол "Стерео Плаза"

Було видно, що Вакарчук нервує, оскільки ще вдень різні екзит-поли давали партії не більш як 5%, а то й взагалі прогнозували, що "Голос" не проходить в Раду. Щоб якось відволіктися, фронтмен "Океану Ельзи" разом із мажоритарником "Голосу" Тарасом Козаком вирішив проінспектувати прилеглі виборчі дільниці, покликавши з собою журналістів. Дорогою Вакарчук і компанія потрапили під дощ. Сховавшись під деревом, Вакарчук влаштував незапланований брифінг, але на всі питання відповідав ухильно. Обійшовши кілька ділянок та сфотографувавшись з фанатами, Вакарчук поспішив назад в штаб.

"Коли ще ви так походите з кандидатом у депутати - по бруду і за гаражами, та ще й без охорони?" - запитував музикант.

"Апостроф" зміг поставити кілька запитань Вакарчуку, але було видно, що далеко не на все він готовий відповідати. Але співак дав зрозуміти, що партія "Голос" "прийшла в політичне життя України всерйоз і надовго" і точно братиме участь в місцевих виборах.

Вакарчук не захотів коментувати таку різницю голосів між ним та Володимиром Зеленським, хоча обидва - досить медійні та впізнавані персони. "Почекайте офіційних результатів", - сказав він кореспонденту "Апострофа". Тим часом, один зі штабістів "Голосу" пояснив "Апострофу", що не всі члени команди були залучені в процес як того хотілося. "У декого були конференції, виступи, хоча договір спочатку був такий: якщо йдете в партію, значить, присвячуєте весь час їй. Але у нас були частина людей на контрактах, тому в ключові моменти вони могли зірватися у своїх справах", - коментує співрозмовник.

Кажуть, що претензії були навіть до Сергія Притули (номер 30 у списку), мовляв, недостатньо добре присвячував себе агітації. У партії "Голос" очікували отримати не менш як 8% підтримки (станом на 7 годину ранку 22 липня партія отримує 6,41%), а тому більш низькі показники взагалі не сприймалися серйозно. "Ми впевнені, що якби вибори все-таки пройшли восени, як ми і хотіли, ми б взяли ще більше", - коментує один з штабістів.

Певні надії в партії покладають і на мажоритарні округи. Кажуть, що кандидатів відбирали ретельно, а тому розраховують отримати кілька місць в парламенті завдяки мажоритарці. "Ми розраховуємо на частину чинних нардепів, яких ми взяли під свій бренд. Наприклад, на Ємця або Войцицьку. Нам ще дорікали, що ми не взяли таких депутатів, як Заліщук або Найєм, які могли б нам допомогти, але Світлана сама вирішила йти як самовисуванець, а з Найємом у нас була розмова, але він взагалі не захотів йти в Раду", - прокоментував один із членів першої десятки партії.

Ближче до вечора атмосфера в штабі трохи пожвавішала, приїхала частина "списочників", наприклад, журналіст "Дзеркала тижня" Сергій Рахманін, який задумливо ходив кулуарами. До зали підвезли більше їжі - хамон, ковбасу, салати, креветки. Всі з нетерпінням чекали офіційних екзит-полів, але побачивши на табло скромні 6,5%, Вакарчук навіть підвівся від напруги. Потім він вийшов на брифінг, де досить туманно прокоментував пропозицію Володимира Зеленського про створення коаліції.

"З першого дня після того, як стануть зрозумілими остаточні результати виборів, маючи на увазі офіційні результати від ЦВК, ми готові приступити до розмов з іншими політичними силами, які декларують такі ж принципові питання, як і ми. Зараз передчасно говорити про будь-які конкретні конфігурації. Потрібно дочекатися остаточних результатів та все предметно обговорити", - сказав Вакарчук.

А глава штабу Юлія Клименко пізніше заявила, що Вакарчука взагалі будуть висувати в прем'єри. Про наміри "Голосу" "Апостроф" вже писав. Крім Вакарчука, в партії на цю посаду також розглядалася сама Клименко. Однак навіть в оточенні Вакарчука багато хто сприйняв таку заяву скептично.

Під вечір у штабі рікою лилося шампанське та вино, а в одному із залів влаштували ді-джей сет одного з учасників групи "Океан Ельзи". Хоча настрій у партії в цілому не відповідав мажорній ноті такого концерту. "Знаєте, у Вакарчука одна з пісень починається такими словами: "День сьогодні не такий, як уявляли ми". Ми теж чекали сьогодні трохи іншого", - незадовго до оголошення результатів екзит-полів з сумом сказав "Апострофу" один з членів партії.

"Жертви" правопорушень

Штаб партії "Опозиційна платформа - За життя" був розташований у центрі Києва, у бізнес-центрі "Парус". Для гостей було організовано фуршет, який ряснів закусками: там були сири, тарталетки з червоною ікрою, десерти. А щоб підтримувати робочу обстановку, замість шампанського і вина, пропонували каву та чай.

Журналістів теж було багато. Такий ажіотаж пояснюється просто: ОПЗЖ - це партія, яка за дослідженнями різних соціологічних кампаній стабільно займала "срібне" друге місце після президентської партії "Слуга народу".

Кожні дві години члени партії проводили брифінги й активно спілкувалися з журналістами в прес-центрі штабу. На питання про настрої в день голосування, одноголосно відповідали: позитивний, але суто робочий. Найбільше в ОПЗЖ скаржилися на величезну кількість порушень, називаючи себе головним об'єктом нападок та неправомірних дій.

Фото: Катерина Шумило / Апостроф

"Це була найбрудніша кампанія з усіх, в яких я брав участь. А за останні 20 років, я брав участь більше ніж у десяти національних кампаніях. Робота правоохоронців була незадовільною. Правопорушення належним чином не фіксувалися", - говорив журналісту "Апострофа" член партії Сергій Льовочкін.

Серед регіонів - лідерів за правопорушеннями - називали Донецьку, Одеську, Харківську, Запорізьку та Дніпропетровську області, тобто там, де підтримка ОПЗЖ була найвищою.

І все ж, результатами виборів у партії залишилися задоволені, визнаючи, що "на перше місце ще не напрацювали". У новому скликанні Верховної Ради ОПЗЖ бачать себе опозиційною партією, проте готові співпрацювати зі "Слугою народу", особливо в справі досягнення миру на Донбасі. "Ми не готові входити в коаліцію зі "Слугою народу", з паном Зеленським, тому що ми стоїмо на різних ідеологічних принципах і на зовсім іншій ідеологічній платформі", - уточнив глава політради ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Вже після 20:00 Національний екзит-пол давав "Опозиційній платформі - "За життя" 11,4% голосів - тобто близько 33 депутатських мандатів. Але в самій партії, називають цю цифру заниженою і розраховують на більший результат. За їх словами, громадяни, як і під час президентської кампанії, боялися говорити правду про свій вибір, оскільки піддавалися залякуванню та нападкам. У новому парламенті ОПЗЖ розраховує на фракцію в 50-80 людей з урахуванням мажоритарників.

Своїм першочерговим завданням в ОПЗЖ бачать припинення війни в Україні. Це можна здійснити, шляхом "чотирикутника": переговорів влади Києва, Москви, Луганська та Донецька. У партії пропонують припинити економічну блокаду регіону і надати йому автономію в складі України. Також в ОПЗЖ заявляють про необхідність припинити політику обопільних санкцій, переглянути невигідні умови участі України в зоні вільної торгівлі з ЄС, налагодити економічні відносини з Росією і країнами СНД.

За такі пункти в програмі, політичну силу називають проросійською і загрожують українцям реваншем. Однак у самій партії від цього відхрещуються, називаючи таку позицію маніпуляцією і технологією.

"Коли говорять про реванш - це технологія, за допомогою якої намагалися підвищувати явку людей на Західній Україні, оскільки за нас традиційно голосує Схід. Не можуть мільйони людей в Україні бути реваншистами. Ми ж отримали голоси українців, це такі ж громадяни, які раніше не голосували за нашу політичну силу. Тому говорити так - це ображати цих людей", - пояснив Льовочкін "Апострофу".

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Многое относительно будущих выборов решится уже в декабре

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

В высоких кабинетах всерьез подумывают над проведением следующей весной выборов