Україна потрапила у дипскандал із відтінком нацизму: хто винен

Німеччина висловила стурбованість ситуацією з українським консулом

Василь Марущинець Фото: facebook.com/oriana.maru

В Україні розігрався скандал навколо консула в Гамбурзі Василя Марущинця після того, як ЗМІ опублікували скріншоти його антисемітських публікацій і постів із відтінком нацизму в Facebook. Міністерство закордонних справ України відреагувало досить оперативно, призначивши дисциплінарну перевірку, а потім відкликавши дипломата з Німеччини. Чому у відомстві в принципі допустили подібну ситуацію, розбирався "Апостроф".

Першим звернув увагу на зміст постів 62-річного українського дипломата Василя Марущинця одіозний блогер і колишній український журналіст Анатолій Шарій. На своєму відеоканалі він показав матеріали, які консул публікував у соцмережах: антисемітські вислови, передрук статей, що виправдовують Голокост, і заяви, мовляв, "бути фашистом почесно". Інформацію Шарія моментально підхопили ЗМІ – і з особливим завзяттям російські. Хоча перевірити її не вдалося: публікації дипломата недоступні у Facebook.

В українському МЗС швидко відреагували на скандал. "Антисемітам і тим, хто розпалює міжнаціональну ворожнечу, не може бути місця ні в цивілізованому суспільстві, ні в МЗС. Держсекретар МЗС України починає дисциплінарне провадження. У всіх деталях ґрунтовно розберемося", - написав у своєму Twitter міністр Павло Клімкін.

Скріншот: Анатолій Шарій / YouTube
1 / 1
Скріншот: Анатолій Шарій / YouTube
1 / 1
Скріншот: Анатолій Шарій / YouTube
1 / 1

"Не виключено, що Марущинець буде відкликаний найближчим часом в Україну", - напередодні повідомила "Апострофу" спікер відомства Мар'яна Беца.

За даними джерела "Апострофа" в українському консульстві в Гамбурзі, скандальний дипломат таки був відкликаний.

Міністр закордонних справ в ефірі одного з телеканалів заявив, що він повинен прибути до Києва 15 травня для подальшого розгляду справи. Якщо інформація про антисемітські висловлювання підтвердиться, на дипломатичній службі Марущинець не затримається, пообіцяв Клімкін.

Проте залишається питання: як взагалі така людина могла опинитися на консульській посаді?

Колишній співробітник МЗС, дипломат Василь Філіпчук, який особисто знав Марущинця під час роботи в міністерстві, так згадав про нього: "Василь завжди був ввічливим, скромним, трохи сором'язливим, дуже галантним у спілкуванні. Не вкладається в моєму сприйнятті образ того Марущинця, якого я знав 20 років тому, і "кривавого антисеміта", яким його зараз представляють, – тому дуже б хотів, щоб все це було фейком. Але емоції не мають значення, оскільки ми маємо справу вже з досить серйозним скандалом. Мова йде про висловлювання і дії посадової особи, яка представляє нашу державу у важливій країні".

Фото: прес-служба президента

Причиною скандалу, на думку Філіпчука, стала системна проблема з побудовою роботи українського МЗС.

"МЗС і диппредставництва не мотивовані, не організовані, не структуровані на роботу в стані існуючої кризи, де-факто неоголошеної війни. Дипломати повинні були б не виходити з приміщення міністерства вдень і вночі – як це ми колись робили в 90-х, коли починали реалізацію Угоди про партнерство і співробітництво з ЄС, запускали процес євроінтеграції або тоді, коли були значно менші кризові ситуації. Вони повинні були б день і ніч розробляти різноманітні плани, стратегії, концепції, проводити брейнстормінги про те, як припинити конфлікт [на Донбасі], - зазначає дипломат. – Клімкін таких завдань перед підлеглим йому міністерством не ставить і ніколи не ставив. Він їздить у закордонні відрядження, бігає на Банкову, робить розумний вигляд, коли його запитують про боротьбу з корупцією або відсутність реформ – і все".

Журналіст Олексій Мустафін також покладає відповідальність на дипломатичне відомство, яке, на його думку, не займається своїми працівниками.

"Відповідальність у будь-якому разі лежить на керівникові відомства і тих, хто призначав консула, хто рекомендував, хто не звертав на це уваги. За результатами розслідування мають бути вжиті відповідні заходи щодо людей, які не відповідають своїм посадам", - сказав він "Апострофу".

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" і член комітету Верховної Ради у закордонних справах Світлана Заліщук заступається за Клімкіна. На її думку, міністр не може відповідати за кілька тисяч працівників МЗС.

"Ніхто не застрахований від того, що в МЗС або на іншій посаді може з'явитися людина, яка стане використовувати мову ненависті. Але точно держава повинна дуже жорстко реагувати і звільняти таких людей", - наголосила в коментарі "Апострофу" нардеп.

Тим не менш елементарну перевірку на відповідність займаній посаді все ж таки проводити не завадило би – іноді для цього достатньо проаналізувати сторінки в соцмережах. За інформацією "Апострофа", в МЗС наразі ніхто таким чином не перевіряє претендентів на дипломатичні посади.

"У нас на такі речі звикли дивитися досить поблажливо", - вважає Олексій Мустафін.

Будівля МЗС України Фото: Getty images

Відповідаючи на питання про те, як Марущинець міг опинитися на такій посаді, журналіст робить відсилання до 90-х років, коли не вистачало людей на дипломатичній службі. "Але вже минуло багато часу. І час би вже провести перевірку всіх цих людей", - пропонує співрозмовник видання.

"Дипломат – це та професія, яка передбачає відстоювання прав людини. Тому вдвічі дивно, як ця людина потрапила на роботу в МЗС", - обурюється нардеп Світлана Заліщук.

І якщо попередити скандал, на жаль, не вдалося, потрібно якомога швидше і правильніше реагувати. Тим більше, що історія не залишилася непоміченою на Заході. Особливо на відповідь української сторони чекають у Німеччині, де вже висловили стурбованість неприйнятними висловлюваннями консула.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальных юридических оснований для принудительного возвращения военнообязанных из Европы в Украину нет

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

В США заговорили о серьезной помощи Украине, и это не похоже на предвыборные обещания

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Помощь по развитию украинского ВПК со стороны западных стран для крайне важна