RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Удвох проти Путіна: перші підсумки візиту Зеленського до Ердогана

Туреччина залишиться важливим партнером України в протистоянні з Росією

Туреччина залишиться важливим партнером України в протистоянні з Росією Фото: president.gov.ua

Цього тижня, 7-8 серпня, президент України Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Туреччині. Напередодні він вже провів зустріч зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом в Анкарі. У четвер, 8 серпня, Зеленський взяв участь в бізнес-форумі в Стамбулі. Пізніше він також зустрівся із Вселенським патріархом Варфоломієм.

Уже під час зустрічі в Анкарі став відомий, можливо, найважливіший підсумок візиту Зеленського - Туреччина залишиться одним з ключових партнером України в протистоянні з Росією.

"Апостроф" розповідає про знаковий візит і його перші підсумки.

Літак із Зеленським приземлився в Анкарі в середу, 7 серпня, близько 13:50. Після цього президент поклав квіти до Мавзолею Ататюрка.

Українська громада і Крим

Далі Зеленський провів важливу зустріч з українською та кримськотатарською громадами, взявши участь в урочистій церемонії відкриття нової будівлі офісу кримськотатарської діаспори.

Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1
Зеленский в Турции Пресс-служба
1 / 1

"Я точно знаю, що настане день, коли Крим повернеться в Україну, і розділені кримськотатарські родини зберуться за одним столом. І пісня "Гей, гузель Кирим" звучатиме лише як давній спогад про всі тяжкі випробування, що випали на долю вашого народу. І в подальшому в його історії будуть тільки щасливі світанки", - сказав він.

Зустріч з Ердоганом і кумедний конфуз

Пізніше відбулася головна подія дня - зустріч Зеленського і Ердогана, а також подальші переговори. Що цікаво, не обійшлося і без комічного конфузу із Зеленським. Чи варто звинувачувати в цьому президента-недотепу? Навряд. Хтось із протокольної служби повинен був пояснити йому, як відбувається вся процедура і що він повинен робити.

Але повернімося до серйозного. Далі Зеленський і Ердоган провели переговори "віч-на-віч", а також українсько-турецькі переговори в широкому форматі.

За повідомленням прес-служби, обговорювали економічну співпрацю, якнайшвидше впровадження Угоди про зону вільної торгівлі, а також питання туризму та інвестицій.

Не обійшли стороною питання Мінських домовленостей і війни на Донбасі. Також Зеленський і Ердоган обговорили захист прав кримських татар в Криму.

"У Росії і окупованому Криму незаконно утримується понад 100 ув'язнених. Просимо, щоб Туреччина і надалі піднімала питання про їх звільнення. В інтересах всіх країн Причорномор'я також важливо домагатися звільнення українських моряків", - підкреслив Зеленський.

Він також показав Ердогану браслети з імена полонених українських моряків, заявивши, що вони не дозволяють йому забути про долю українців, на що отримав від Ердогана відповідь, в якій відчувається вся східна мудрість.

"Якщо кожен раз надягати браслет на руку, скоро місця на руці не залишиться. Ми переживаємо багато подій, які можуть вимагати від нас надягання браслетів. У всьому світі люди відчувають муки - від Керченської протоки до Палестини і М'янми", - зауважив турецький лідер.

Про що ще заявили президенти

На прес-конференції Зеленський повідомив присутнім про те, що напередодні на Донбасі були вбиті четверо українських військових, запропонувавши вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

"Я думаю, це дуже важливо, щоб всі розуміли, що весь світ - і Туреччина, і будь-яка інша країна - пам'ятає про наших бійців. Це дуже важливо для їхніх батьків, для їхніх дітей", - сказав він.

Також він заявив, що Україна буде шукати механізм, який змусить Росію відповідати за її дії. І висловив надію на те, що Туреччина стане одним з головних партнерів України в цьому питанні.

"Ми разом обов'язково знайдемо шлях, який змусить Росію поважати міжнародне право, поверне мир і стабільність в регіон, захистить права і свободи кримських татар і звільнить політв'язнів Кремля", - заявив Зеленський.

Він також поскаржився на загрозу триваючої мілітаризації в окупованому Криму, порушення прав людини на півострові і переслідування кримських татар, заявивши, що це "може стати бідою всього регіону".

Також він подякував Ердогану за незмінну позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

"Дякую, що ви маєте завжди мужність називати речі своїми іменами - зокрема окупацію Криму Росією", - сказав він.

У свою чергу Ердоган підтвердив, що Туреччина ніколи не визнає анексію Криму. Він також заявив, що захист прав кримських татар залишиться пріоритетом для Туреччини.

"Ми хочемо, щоб якомога швидше закінчився конфлікт на Донбасі. Ми віримо, що він буде вирішений мирно, на основі міжнародного права і територіальної цілісності України. Ми підтримуємо Мінський процес і діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яку очолюють турецькі дипломати", - додав президент Туреччини.

Уже під час бізнес-форуму 8 серпня Зеленський також озвучив кілька сміливих заяв про те, що чекає Україну в найближчі 5 років. Про них читайте тут.

Що підписали в Туреччині

  1. Протокол про домовленості щодо використання та вивчення космосу між Національним космічним агентством України та Національним космічним агентством Турецької Республіки;
  2. Договір про співпрацю в рамках діяльності двосторонньої Ділової ради між Комітетом зовнішньоекономічних відносин Турецької Республіки та Торгово-промисловою палатою України.

Зустріч з Варфоломієм і "непорозуміння"

Тим часом в Стамбулі відбулася зустріч Зеленського з Вселенським патріархом Варфоломієм.

Прес-служба ОПУ повідомляє про зустріч, майже не вдаючись в подробиці.

"На Фанарі відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та Вселенського патріарха Варфоломія I. Вселенський патріарх в черговий раз підтвердив підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Володимир Зеленський подякував Вселенському патріарху за підтримку України", - йдеться, зокрема, в заяві.

Зеленський заявив патріарху, що у них спільна цінність - "життя людини", але тут же остудив, що "влада не повинна втручатися в церковні справи, я буду захищати незалежність церкви".

Що йому на це відповів Варфоломій - невідомо.

Тим часом ЗМІ повідомляють деякі подробиці зустрічі. Зеленський і Варфоломій нібито повинні були підписати договір, про що домовилися заздалегідь, але щось зірвалося.

Відзначається, що ініціатором зустрічі був Зеленський. Джерела очікували, що це стане приводом налагодити відносини з Константинополем.

Також наголошується, що зустріч Зеленського з Варфоломієм пройшла в "позитивному настрої", проте між представниками Константинополя та Офісом президента виникли непорозуміння.

Відзначається, що команда Зеленського відмовилася підписувати документ, який розроблявся на Фанарі у співпраці з Міністерством закордонних справ України. Про причини відмови поки нічого невідомо.

Варто зазначити, що заява переважно мало стосуватися екологічної тематики, якою опікується патріарх. У ній також нібито не було провокаційних формулювань на політичну тему.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7