Випад Трампа на адресу України: без російських спецслужб не обійшлося

Заява Трампа по Україні дуже схожа на заяви РФ по збитому Boeing

Фото: EPA/UPG

Заява президента США Дональда Трампа про втручання України в американську виборчу кампанію і відсутність розслідування з цього питання є невдалою спробою захистити себе, використовуючи поради російських спецслужб. Крім того, антиросійські санкції, які будуть розглядати 25 липня в Конгресі, можуть сильно вдарити по самому Трампу, а глава Держдепартаменту США Рекс Тіллерсон замість того, щоб рятувати президента, задумався про відставку. Про те, як Трамп буде виходити з ситуації і хто може замінити Тіллерсона, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський опозиціонер КОСТЯНТИН БОРОВИЙ.

- Деякі експерти вважають, що розмови про відставку Тіллерсона пов'язані з висловлюваннями Трампа на адресу генпрокурора США Джеффа Сешнса. Що, на вашу думку, могло стати приводом для появи такої інформації і наскільки ймовірна відставка? Хто виграє від цього?

- Трамп зараз у складній ситуації. Новий пакет санкцій спрямований не тільки проти Росії, Ірану, Північної Кореї, а певним чином і проти Трампа - його позбавляють можливості фактично повноцінного регулювання зовнішньополітичної діяльності. Це слабке, але висловлення недовіри Трампу. Уявіть, президенту Конгрес каже: "Ми приймаємо санкції, які ти скасувати не можеш. І які ті не можеш не підписати. Інакше буде ляпас у вигляді подолання вето". У цій ситуації він, безумовно, консолідується з Конгресом - в нього іншого виходу немає. Я думаю, що Тіллерсон, який є обережним прихильником поліпшення відносин з Росією, втрачає свої позиції. Тіллерсон - це така умовна російська частина команди Трампа. У цій ситуації для Трампа [відставка Тіллерсона] могла би стати таким кроком примирення з Конгресом. Ймовірність відставки досить висока.

Можливо, було б достатньо того, щоб Тіллерсон позначив свою позицію щодо цих санкцій і відношення до Росії взагалі. Але зараз, мабуть, цього вже недостатньо. Сьогодні, 25 липня, буде розглядатися питання санкцій. Цей пакет може бути прийнятий або відкладений для внесення поправок. Від того, хто буде автором поправок, залежить доля Тіллерсона. З тактичних міркувань, захищаючи імідж і право президента керувати зовнішньою політикою, голова Держдепу повинен домагатися блокування такого пакета або його ослаблення. Я думаю, що 26 липня можна буде говорити про долю Тіллерсона. Йому було б важливіше залишитися на посаді керівника Держдепу, але для цього треба зробити кілька радикальних політичних кроків, до яких він може бути не готовий.

- Хто може очолити Держдеп?

- Лава кандидатів дуже довга. Багато політиків зараз відмовилися від лобової боротьби з Трампом, тому він може призначати головою Держдепартаменту як своїх прихильників, так і представників колишніх своїх опонентів. З одного боку, Трампу потрібно покращити відносини з Конгресом. З іншого боку, не перетворитися на ритуального президента, який виконує волю парламенту. У цьому протистоянні є ще один складний момент - демократична преса, яка відстежує кожен крок, натяк та рух. Потрібно ще якимось чином відновлювати досі не відновлені нормальні стосунки з пресою. Трамп знаходиться в непростій ситуації.

- Буквально кілька годин тому Трамп написав у своєму Twitter: "Спроби України саботувати кампанію Трампа "потихеньку працювали на просування Клінтон". Де ж розслідування генерального прокурора?" Чому в такій складній ситуації Трамп згадав Україну?

- Позиція Конгресу щодо тотальної підтримки України теж дещо послаблює Трампа. Оскільки він, зробивши необхідні заяви, досі не санкціонував рішення щодо постачання, наприклад, смертельної зброї для України. Хоча, на думку американських експертів, зокрема, спецпредставника США по Україні Курта Волкера, протистояння в Україні - це звичайна гаряча війна, і Сполучені Штати повинні це враховувати.

Випад у бік України говорить про те, що російські спецслужби використовують гібридний інструментарій. Я думаю, що спроби підставити Україну були здійснені багаторазово і невипадково. Ця заява - спроба Трампа захиститися. Зараз тиск на Трампа дуже концентрований. Трамп намагається відвести від себе прямі звинувачення у співпраці з Росією. Хоча така заява - це швидше натяк, що це співробітництво у якійсь формі триває. Це безумовна підказка російських спецслужб.

Я впевнений, що зусилля російських спецслужб щодо дискредитації України приймають такий витончений характер. Спроба показати, що Україна намагалася впливати на вибори, нагадує ситуацію з Boeing рейсу МН-17: було 12 чи 15 сценаріїв і версій, як Україна збила Boeing. Вони тоді пішли навіть на такі фальшивки як відеомонтаж.

Президент Сполучених Штатів істотно послаблений ситуацією взаємодії з Росією, і він захищається. Але робить це незграбно. І, схоже, захищається за допомогою підказок від російських спецслужб. Така заява - це все одно, якби він написав: "Чому не розглядаються версії, які запропонувало для Гааги міноборони РФ по Boeing?" Зрозуміло, що можна і ці версії розглянути...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны