Натякають на в'язницю: чого чекати від конфлікту Порошенка й Саакашвілі в новому році

Соратники Саакашвілі не збираються зупинятися

Міхеіл Саакашвілі Фото: EPA/UPG

Минулий рік приніс екс-губернатору Одеської області Міхеілу Саакашвілі чимало випробувань. Дружба між ним і президентом Петром Порошенком була зруйнована остаточно після того, як лідера партії "Рух нових сил" позбавили українського громадянства. Проте Саакашвілі вдалося не лише повернутися на територію України, але й захопити інформаційний порядок денний. До чого ж політик готується в новому році й на що йому самому варто чекати від української влади, розбирався "Апостроф".

Захоплень не буде

У команді Міхеіла Саакашвілі кажуть, що в новому році зупинятися не будуть і продовжать цикл акцій протесту в центрі Києва.

"Ми будемо перемагати в 2018 році. Плануються акції, ми про них повідомимо найближчим часом", - запевнив "Апостроф" один із лідерів партії "Рух нових сил" нардеп Юрій Дерев'янко, додавши, що наметове містечко під Верховною Радою, яке встановили ще 17 жовтня, ніхто прибирати не збирається.

Втім, в українському політикумі впевнені, що Саакашвілі буде діяти обережніше, щоб не повторювати минулорічних помилок, на зразок спроби штурму Жовтневого палацу під час мітингу.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Іван Вінник вважає, що Саакашвілі не піде на радикальні дії, оскільки втратив підтримку.

"Прихильників у нього немає. А для того, щоб вони з'явилися, потрібні ресурси. Але всі його спонсори в ньому розчарувалися, - заявив "Апострофу" нардеп з президентської партії. – Саакашвілі за своєю суттю – лузер. І він загнаний в кут – на нього чекає в'язниця або в Грузії, або десь ще".

Позафракційний депутат Віктор Чумак, який називає себе союзником екс-губернатора, зазначає, що поки не будував жодних планів з командою Саакашвілі, проте не згоден з тезою, що у лідера РНС поменшало союзників.

"Я не думаю, що багато союзників відмовилося співпрацювати з Саакашвілі. Ситуація зараз така – поки затишшя", - пояснив нардеп.

У новому році лідер партії "Рух нових сил" Міхаіл Саакашвілі буде продовжувати цикл акцій протесту в центрі Києва Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

"Не думаю, що він буде повторювати спроби штурмів і все, що з цим пов'язано. Я думаю, що його активність найближчим часом буде переважно інформаційною. Така собі асиметрична опозиція", - спрогнозував політичний експерт Петро Олещук у коментарі "Апострофу".

При цьому, зазначає політолог, така активність не дасть Саакашвілі високих рейтингів, оскільки він не має права брати участь у виборах.

"Саакашвілі на цьому етапі буде зацікавлений в тому, щоб знайти собі певного напарника, якого він буде підтримувати на президентських виборах і який в подальшому міг би підтримати його на посаді прем'єр-міністра і повернути громадянство. Але поки такого соратника у нього немає", - вважає експерт.

Вирок у Грузії

Саакашвілі знову опинився в центрі уваги ЗМІ вже у новому році. У п'ятницю, 5 січня, суд у Грузії заочно засудив його до трьох років тюремного ув'язнення за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями і незаконному помилування чотирьох осіб, засуджених за вбивство банкіра Сандро Гіргвліані.

З цієї нагоди Саакашвілі зібрав прес-конференцію, на якій назвав цей вирок незаконним і вигідним президенту Росії Володимиру Путіну.

У інформаційному просторі стала проскакувати думка, що це рішення суду розв'яже руки українській владі та прискорить підготовку до екстрадиції Саакашвілі до Грузії. Але адвокат політика Руслан Чорнолуцький наполягає, що говорити про це зарано.

"Вирок не набув чинності, він буде оскаржуватися грузинськими адвокатами. Тому ні про яку екстрадицію не варто вести мову", - прокоментував він "Апострофу". Юрист також нагадав, що за законом Саакашвілі не можуть екстрадувати з України, оскільки політик перебуває в статусі особи, яка оскаржує дії Державної міграційної служби щодо позбавлення його громадянства.

"У статті 27 закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" написано, що таку особу, що проживає постійно на території України, не можна екстрадувати для притягнення до кримінальної відповідальності або для приведення в дію вироку суду в іншій країні. Це підтримується і міжнародними конвенціями, і договорами, які Україна ратифікувала і підписала. Тому законних підстав в української держави екстрадувати Саакашвілі немає, навіть якщо є в Грузії якісь вироки. Якщо українська сторона має намір це зробити, то це буде виключно незаконно", – зазначив адвокат.

Відзначимо, що суд за позовом до Міграційної служби екс-президент Грузії програв на початку січня. Правда, адвокати політика вже пообіцяли оскаржити це рішення.

5 січня 2018 року суд в Грузії заочно засудив Саакашвілі до трьох років тюремного ув'язнення Фото: court.ge

Поки ж в Україні проводять екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі. "Прокуратура міста Києва за зверненням Мін'юсту на підставі вимог Кримінального процесуального кодексу України проводить екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі за запитом компетентних органів Грузії, - пояснив прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко в ефірі одного з українських телеканалів. – Саакашвілі буде запрошений до прокуратури міста Києва для відповідних пояснень. У межах цієї перевірки також направлені запити в органи державної влади України. Висновок, складений за результатами цієї перевірки, буде надано в Мін'юст для ухвалення остаточного рішення".

Відзначимо, що у "Блоці Петра Порошенка" відмовилися коментувати "Апострофу" будь-які наміри екстрадувати Саакашвілі до Грузії.

Обвинувачення в Україні

Тим часом Генеральна прокуратура займається збором власних доказів проти Саакашвілі. Нагадаємо, за версією ГПУ, протестні акції політика фінансував утеклий олігарх Сергій Курченко. На підтвердження своїх звинувачень Генпрокуратура оприлюднила аудіозапис, на якому нібито Саакашвілі та Курченко домовляються про співпрацю. Достовірність запису викликала певні сумніви у політичному і експертному співтоваристві. Однак наприкінці 2017 року в ГПУ повідомили результати експертизи голосів, проведеної науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ. За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, в інституті дійшли висновку, що голоси на запису належать саме Саакашвілі та Курченку.

В Саакашвілі у відповідь на це заявили, що результати експертизи могли підробити, мовляв, назвати дослідження незалежним важко, адже воно було проведене державним органом.

"Я вважаю, це – те ж саме, що НКВС за своїми матеріалами справи провів експертизу про те, що його матеріали правдиві", - провів аналогію нардеп Юрій Дерев'янко.

"Очевидно, що орган, який проводив експертизу, має на це право. І висновки мають юридичну силу. Але чи можна говорити, що це незалежна експертиза? Звичайно, сумнівно", - поділився своїми роздумами з "Апострофом" політичний експерт Ярослав Макитра

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький зазначає, що, повідомивши результати експертизи, ГПУ сама порушила закон.

"Хочу підкреслити, що Лариса Сарган не входить до слідчої групи, яка займається досудовими розслідуваннями. У неї немає повноважень розголошувати таку інформацію. Це розголошення матеріалів досудового розслідування", - пояснив він "Апострофу".

Крім того, за словами адвоката, в Саакашвілі не відбирали зразки його голосу для проведення експертизи. "Відповідно, ми не можемо говорити, чи ми визнаємо цю експертизу, виходячи з цих процесуальних порушень", - підсумував він.

У самому інституті відмовилися відповідати на питання "Апострофа", пославшись на те, що за законодавством України не мають права розголошувати будь-яку інформацію.

Соратники президента в парламенті не поспішають самі коментувати результати експертизи плівок. "Я не розумію, чому цьому персонажу (Саакашвілі, - "Апостроф") взагалі приділяється стільки уваги. Він займається самопіаром на цьому, а толку від нього для України як від розпіареного реформатора немає. Тільки шкода. У цьому випадку мене абсолютно не хвилює, що буде з Саакашвілі. Я вважаю, що з ним потрібно вчинити за законом", - відповів "Апострофу" нардеп від БПП Володимир Ар'єв.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны