Атака на Гройсмана: чому проти прем'єра повстали друзі

Конфлікт може зійти нанівець, коли сторони домовляться

Фото: УНІАН

Секретар парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат Іван Вінник з "Блоку Петра Порошенка" публічно пригрозив прем'єр-міністру Володимиру Гройсману відставкою. На думку парламентарія, такий сценарій можливий, якщо глава Кабміну не створить нову державну структуру для оцінки збитків, нанесених війною на Донбасі, і складання позову проти Росії як винуватиці конфлікту. Джерела видання називають підґрунтям такої дещо несподіваної заяви Вінника кулуарну боротьбу між Гройсманом та внутрішньопартійною групою в "Народному фронті" секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова і глави оборонного комітету Ради, представника "Народного фронту" Сергія Пашинського за вплив на концерн "Укроборонпром", який отримує величезні військові замовлення з держбюджету. Вінника пов'язують з цією командою "фронтовиків", незважаючи на його іншу фракційну приналежність. Сам депутат це категорично заперечує. Чого чекати від цієї ситуації і чи справді справа дійде до відставки прем'єр-міністра, розбирався "Апостроф".

Гройсман – на вихід?

Виступаючи в ефірі телеканалу "112 Україна" у вівторок, 31 липня, депутат Вінник нагадав прем'єру Гройсману про прохання президента Петра Порошенка прискорити створення міжвідомчого координаційного органу, який би оцінив розмір збитків, понесених Україною на Донбасі, і склав позов до Росії, відповідальної за військовий конфлікт на Сході України.

"Якщо він цього не зможе зробити, будемо шукати іншого прем'єра, який, можливо, з вересня-жовтня може зробити відповідні кроки на користь інтересів безпеки і загалом України", - заявив Вінник, уточнивши, що це його особиста думка, а не фракції БПП. Є у народного обранця й інші претензії до прем'єра: затримки з виплатами пенсій, ситуація з обслуговуванням зовнішніх боргів, а також "провал фінансування оборонних програм".

Кращою заміною Гройсману, на думку Винника, був би перший віце-прем'єр Степан Кубів, який, до речі, згідно із законом, повинен виконувати обов'язки голови уряду до призначення нового прем'єра.

З президентського іменного блоку Гройсману погрожували відставкою не раз. Нинішній прем'єр був обраний до Ради за списками БПП (до речі, як і Кубів) і вважався ставлеником Порошенка, однак, перейшовши на роботу в уряд, став триматися більш незалежно і навіть конфліктувати з іншими групами в оточенні президента за сфери впливу. Впевненості Гройсману надала підтримка з боку керівництва другої партії влади – "Народного фронту", завдяки чому прем'єр міг спокійно реагувати на загрози недоброзичливців відібрати крісло, включаючи верхівку БПП. Втім, відносини з групами впливу в НФ у прем'єра склалися по-різному. За спостереженнями "Апострофа", контакти з лідером НФ Арсенієм Яценюком, головою парламенту Андрієм Парубієм і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим у нинішнього прем'єра налагоджені досить міцні. До останнього часу до Гройсмана ставилися рівно і в групі Турчинова й Пашинського.

Оборонне замовлення

А ось близьке до Гройсмана джерело видання пов'язало цю несподівану атаку з ситуацією навколо державного концерну "Укроборонпром", через який зіткнулися інтереси різних груп впливу в українському політикумі, в тому числі Турчинова і Пашинського. "У них (груп впливу, - "Апостроф") війна з Гройсманом через "Укроборонпром". Станом на сьогодні ці заяви (із загрозою відставки, - "Апостроф") не мають підстав", - запевнив співрозмовник, який попросив про анонімність.

Народний депутат Сергій Пашинський та секретар РНБО Олександр Турчинов Фото: УНІАН

Відзначимо, в липні прем'єр зробив цікаву заяву на тему держконцерну. Гройсман пообіцяв зробити "Укроборонпром" відкритим. Робити це він хоче за допомогою зміни параметрів роботи підприємства. "А якщо є корупція, потрібно буде з цим питанням серйозно розбиратися", - заявив глава Кабміну.

Але для інших груп впливу у владі це могло виглядати як втручання в сферу їхніх інтересів. "На "жирну" тему на зразок цієї завжди знайдуться умовні "мушкетери короля" і "гвардійці кардинала". Інший приклад такого плану – митниця, що викликала "ресурсні" протиріччя між Гройсманом і Аваковим з одного боку і президентським оточенням – з іншого", - коментує "Апострофу" політолог Вадим Карасьов.

Втім, сам Вінник в коментарі "Апострофу" заперечує зв'язок між своєю заявою і ситуацією з "Укроборонпромом" і традиційно – позафракційну приналежність. "У мене немає відчуття, що людина (Гройсман, - "Апостроф") на місці. Вони (прем'єрське оточення, - "Апостроф") не можуть навіть якісно відбитися від моїх слів. Найдурніше, що можна було придумати – це те, що пов'язано з Пашинським", - сказав Вінник.

Вигода для президента

В принципі відставка може бути навіть вигідною для Гройсмана, чого не виключають навіть у НФ. "Імовірність (його звільнення за власним бажанням, - "Апостроф") є: занадто складна ситуація в економіці, плюс небажання брати на себе негатив", - розмірковує джерело "Апострофа" в партії, близьке до її керівництва. Якщо прем'єр все ж збереться на президентські вибори, це буде ще одним аргументом відмовитися від крісла. У такому разі для команди Порошенка навіть необхідно буде звільнити Гройсмана в інтересах кампанії. "Економічна ситуація не дає президенту, як бувало раніше, залити грошима виборців. У такому разі потрібно всі соціально-економічні проблеми повісити на Гройсмана. А президент нібито ні до чого", - вважає експерт Карасьов.

Президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман Фото: УНІАН

З іншого боку ця ситуація накладається на перманентний тиск на Гройсмана з боку силових органів. Обшуки і арешт у голови управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Руслана Осмоловського - людини, близької до Володимира Гройсмана - називають "привітом" з боку Банкової, де не особливо задоволені самостійністю прем'єр-міністра.

Читайте також: Порошенко і Гройсман обмінялися ударами: чим закінчиться конфлікт

Утім якщо за Гройсманом залишиться більша частина фракції НФ і депутати-мажоритарники, лояльність яких зав'язана на Фонді соціально-економічного розвитку, зняти його буде непросто. Втім, враховуючи специфіку українських політиків, можна не сумніватися, що конфлікт може швидко зійти нанівець, як тільки сторони домовляться між собою...

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти