RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Досвідчений батько замість недбалого сина: хто стане прем'єр-міністром України замість Гончарука

Президент не задоволений роботою Гончарука

Президент не задоволений роботою Гончарука Фото: Апостоф / Колаж

На Кабінет міністрів України чекають зміни, при цьому у відставку підуть не тільки окремі міністри, але і глава уряду Олексій Гончарук. "Апостроф" розбирався, хто проходить кастинг на його місце, і у кого найкращі шанси зайняти крісло прем'єр-міністра.

Хмари над містом нависли

В уряді України очікуються зміни. Як раніше писав "Апостроф", очікується ротація в ряді відомств, і вже є "перша ластівка" - у відставку пішла міністр розвитку громад і територій Альона Бабак, а на її місце призначено колишнього голову Івано-Франківської обладміністрації Дениса Шмигаля, при цьому його статус був підвищений до посади віце-прем'єра.

Вже давно хитається крісло під міністром охорони здоров'я Зоряною Скалецького, а останні події, пов'язані з коронавірусом, тільки збільшили амплітуду цих коливань.

Не все благополучно і в Міністерстві соціальної політики - подейкують, що Юлію Соколовську на посаді глави відомства може змінити народний депутат з фракції "Слуга народу", глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, яка близька до нового глави Офісу президента Андрія Єрмакп. Хоча і тут немає однозначності, так як виникає питання про заміну Третьякової в комітеті, а сильних кандидатів на це місце у "Слузі народу" просто немає.

Як повідомляли раніше джерела "Апострофа", зовсім не виключена і відставка прем'єр-міністра Олексій Гончарука. Більш того, в зв'язку зі скандалом з записами розмов про Зеленського він написав заяву про відставку. Але глава держави не дав їй хід (хоча формально звільнити главу уряду може Верховна Рада, але хто про це замислюється), замість цього дав прем'єр-міністру "другий шанс".

Але, схоже, хмари над головою Олексія Гончарука так і не розвіялися - Володимир Зеленський не задоволений роботою прем'єра і активно шукає йому заміну. Інформоване джерело "Апострофа" повідомило, що в Офісі президента зараз йде дискусія з приводу того, хто реально може очолити уряд.

"Там цілий пул кандидатів, і він досить великий - це не одна-дві людини", - сказав співрозмовник видання.

"Нові" і не дуже

Деякі кандидатури з числа претендентів на прем'єрське крісло відомі. За словами ще одного джерела "Апострофа", в пулі шість-сім кандидатур, які можна умовно розділити на дві групи - "нові обличчя" і "досвідчені управлінці".

До першої входить вже згаданий Денис Шмигаль. До призначення губернатором Івано-Франківської області в серпні 2019 року він був топ-менеджером в компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова.

"Кажуть, що він дуже сподобався президенту, і тому він його перевів в Кабмін. Але проблема з ним в тому, що він - така ж "темна конячка "як і Гончарук", - відзначило джерело.

І тут президенту відкрито говорять, що зі Шмигаль може повторитися та ж історія, що й з Гончаруком.

"В такому разі не виключено, що через півроку доведеться шукати нову кандидатуру. А Зеленський дійсно цього побоюється, а тому кандидатуру Шмигаля поступово відсувають в сторону", - підкреслив співрозмовник "Апострофа"

З іншого боку, таке призначення добре б вписалося в контекст потепління відносин між Володимиром Зеленським та Ріанатом Ахметовим.

Рінат АхметовФото: Getty images

Схожа ситуація і з заступником голови президентського Офісу Юлією Ковалів - президент прислухається до її думок з багатьох питань, але побоювання з приводу її недосвідченості не дозволяють Володимиру Зеленському зупинити вибір на її кандидатурі.

Ще одне "нове" обличчя - виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, який до своїх досягнень відносить перемогу України над Росією в газовій суперечці в Стокгольмському арбітражі, за що він, за його власними словами, отримав абсолютно заслужено багатомільйонну премію, а також підписання з Росією п'ятирічного контракту на транзит газу. При цьому Вітренко, будучи випускником бізнес-школи INSEAD за програмою MBA, є жорстким ринковим менеджером, що проявляється, насамперед, у просуванні політики підвищення тарифів на газ для населення. А це, м'яко кажучи, не зовсім узгоджується з ідеологією правлячої партії "Слуга народу", яка за дуже короткий період перебування при владі пройшла шлях від лібертаріанство до соціального популізму .

"Він - далеко не найулюбленіший персонаж для народу: за останні п'ять років платіжки помітно подорожчали", - говорить співрозмовник "Апострофа".

До того ж, його активно просуває в прем'єри олігарх Ігор Коломойський, що не дивно. Так як багато в чому завдяки Вітренкові було укладено мирову угоду про "спірний" газ між "Нафтогазом" і контрольованою олігархом "Укрнафтою", умови якої вигідні Коломойському.

Президент розуміє, що за Вітренком тягнеться негативний шлейф. До того ж, він хоче позбутися від надмірної опіки з боку Коломойського. І, як зазначив співрозмовник видання, у Володимира Зеленського є сумніви щодо кандидатури газовика.

Так само як і щодо кандидатури нинішнього міністра фінансів Оксани Маркарової, незважаючи на те, що її просували кілька лобістських груп, зокрема і Ігор Коломойський.

Старий кінь борозни не зіпсує

Тому президент все більше схиляється до другої моделі - досвідчений управлінець. При цьому, бажано, з не (дуже) заплямованою репутацією.

Один з таких кандидатів - міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Але з Аваковим проблема в тому, що на його адресу було багато претензій з боку так званих "нових облич" і старих "антикорупціонер-єврооптимістів", які не приховують антипатії до Авакова. У зв'язку з цим можуть виникнути складнощі з голосами, необхідними для його затвердження в парламенті", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Однак глава МВС є важковаговиком, який здатний домовитися про своє призначення з основними групами впливу. Але основне питання не в цьому.

Аваков здатний домовитися про своє призначення з основними групами впливуФото: Апостроф / Александр Гончаров

"Аваков, в разі переходу на посаду прем'єра, хоче зберегти за собою МВС, і тоді, виходить, що вся влада буде зосереджена в руках Авакова, а яка тоді роль президента - англійська королева?", - говорить джерело. Тому Аваков в пулі кандидатів є далеко не основним.

Ще один кандидат серед досвідчених управлінців - Валерій Хорошковський. В різний час він був головою Служби безпеки України (СБУ), міністром фінансів, першим віце-прем'єром.

"Це - жорсткий керівник, здатний досить швидко навести порядок, змусити міністерства і відомства працювати, а найголовніше - дати поштовх економічному зростанню країни. Але Хорошковський погодиться на посаду тільки за умови, що він візьме під свій контроль всю вертикаль Кабміну. А це і викликає певні побоювання в Офісі президента", - розповів співрозмовник видання.

В оточенні президента також розглядається кандидатура Віталія Гайдука, який займав посади секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) і віце-прем'єра з ПЕК.

"Гайдук - професіонал, він відійшов від контактів з олігархами, але про нього реально забули, а тому під нього зібрати голоси буде дуже складно", - говорить джерело.

Серед кандидатів на прем'єрський пост також називали колишнього керівника "Нафтогазу" Олега Дубину, але він має певні проблеми зі здоров'ям.

Ну і, нарешті, Сергій Тігіпко, про якого, можливо, також багато хто встиг забути, так як він не з'являвся в політиці з 2014 року. Спочатку, як кажуть джерела "Апострофа", Тігіпку пропонували пост віце-прем'єра з економічного розвитку, але від нього він відмовився так для нього це було б пониженням в статусі. Вже після цього він увійшов в пул кандидатів на прем'єрство.

"Тігіпко - досвідчений апаратник, його підтримують ключові фінансово-промислові та політичні групи, він досить легко може зібрати необхідну кількість голосів в парламенті. Але президента докорятимуть у тому, що Тігіпко перебував у Партії регіонів, він голосував за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року", - нагадав співрозмовник видання.

Крім того, Тігіпко поки сам без особливого ентузіазму сприймає можливість свого призначення на прем'єрство, оскільки у нього зараз дуже динамічно розвивається бізнес.

"Але, з іншого боку, він не буде заперечувати, якщо йому нададуть реальні повноваження і гарантії бізнесу", - зазначив один зі співрозмовників "Апострофа".

Інше добре обізнане джерело, що брало участь в переговорах з приводу висунення Сергія Тігіпка на посаду глави уряду, так охарактеризувало його шанси: "Питання майже узгоджене".

Джерела "Апострофа" також повідомили, що лобістом прем'єріади виступає глава Офісу президента Андрій Єрмак. І інформація про Тігіпка потрапила в медіа-простір якраз від нього.

Земля і Воля

Майже узгоджений ще не означає офіційно запропонований і тим більше - підтриманий в парламенті. Проти кожного з кандидатів після оголошення їх кандидатур почнеться агресивна піар-атака, пошук старого і нового компромату. Президент показав чутливість до медійних атак і Facebook-дискусій.

Єдине, що вже остаточно вирішено, так це те, що Олексій Гончарук не залишиться прем'єр-міністром. "Гончарук продемонстрував повну неспроможність керувати. Зміни відбудуться протягом двох-трьох тижнів - це однозначно", - стверджують джерела видання.

Маркером таких змін стане законопроект про землю. І якщо найближчим часом він буде ухвалений, можна не сумніватися, що буде вирішено і питання з новим главою уряду.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати