Розбрід і хитання: Що буде з ОПЗЖ після удару Зеленського

У Медведчука вважають винуватцем усіх бід Льовочкіна

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Історія з відключенням трьох інформаційних телеканалів NewsOne, ZIK та "112 Україна" від мовлення може мати серйозні наслідки для партії "Опозиційна платформа - За життя" та квартету її лідерів: Віктора Медведчука, Вадима Рабиновича, Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. Давно існуючі протиріччя, які поділяють партію по лінії Медведчук-Льовочкін, традиційно загострилися в кризовий момент: колишнього главу Адміністрації Віктора Януковича не без підстав підозрюють в грі на боці Банкової, що лише посилює відцентрові тенденції в стані "біло-блакитних". Чи може ця історія привести до розколу ОПЗЖ і чи знайде Медведчук новий теле-майданчик для свого просування - читайте в матеріалі "Апострофа".

Чому Льовочкін не захистив своїх однопартійців

У середу, 3 лютого, о 9-й ранку, за годину до початку пленарного засідання Верховної Ради, частина нардепів "Слуги народу" обступила трибуну в залі, щоб перешкодити депутатам ОПЗЖ блокувати роботу парламенту. У залі давно вже не траплялося бійок, але обстановка в кулуарах була наелектризована. Традиційно найгучнішим в рядах ОПЗЖ був Ілля Ківа, який емоційно обіцяв журналістам блокаду трибуни. Однак що ми побачили в результаті?

До 10 ранку всі нардепи "слуг" розійшлися по своїх місцях, а спікер Дмитро Разумков почав засідання з запрошення Вадима Рабиновича на трибуну. Разом з ним вийшли депутати ОПЗЖ, а Вадим Зіновійович "штовхнув" 3-хвилинну промову, назвавши Зеленського "фашистським дияволом" і пообіцяв йому імпічмент, а наостанок навіть спробував заспівати "Вставай страна огромная", після чого нардепи гордо пішли з посмішками на обличчях. Вийшло емоційно, однак у багатьох виникло почуття подиву - це точно все? Від ОПЗЖ явно очікували більш активних дій.

З чим може бути пов'язана така пасивність? Сам Рабинович пояснив це тим, що вони не бачать сенсу в блокуванні трибуни і будуть "домагатися свого іншими методами". Втім, є й інша версія. Як повідомили джерела "Апострофа" в парламенті, Віктор Медведчук дійсно хотів діяти жорстко і заблокувати роботу парламенту, але друге крило фракції ОПЗЖ, яке орієнтується на Сергія Льовочкіна, відмовилося. "Там сказали, що їм це не цікаво", - повідомили виданню.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Така поведінка союзників викликала у команди Медведчука-Рабиновича закономірне питання: а чи не міг сам Льовочкін стояти за цією атакою? Мотив у Льовочкіна був: послабити внутрішньопартійних конкурентів, які завдяки трьом телеканалам помітно випереджали його самого. Колишній глава АП Януковича давно вибудував зв'язку з керівництвом Офісом президента і вже не раз цим користувався. За інформацією "Апострофа", Льовочкін регулярно комунікує з главою ОП Андрієм Єрмаком з обопільною вигодою.

"Якщо врахувати, що соціологічні заміри регулярно робляться окремо для Льовочкіна і окремо - для Медведчука, то ознаки того, що між ними є конфлікти - очевидні. І те що наближення виборів може довести їх до розколу - цілком можливо. Чи міг Льовочкін за цим стояти? Я вважаю, що і він, і група Ахметова можуть отримати з цього вигоду, але я не думаю, що у Льовочкіна вистачило б сил, щоб таке здійснити, але скористатися він спробує точно", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Мар'ян Ощановскій.

Утім, недооцінювати вплив одного з найбільш тіньових політичних гравців в країні - не варто. Політичний аналітик Михайло Чаплига, наприклад, вважає, що сценарій з блокуванням телеканалів Медведчука запущений Льовочкіним. Мовляв, він таким чином, намагається відновити вплив телеканалу "Інтер".

Льовочкін може відібрати козир Медведчука

До введення санкцій розклад сил всередині верхівки ОПЗЖ був цілком прозаїчний: у Медведчука був потужний медіахолдинг з трьох телеканалів і великі фінансові ресурси. У Льовочкіна - не особливо корисний з точки зору пропаганди телеканал "Інтер" і популярний на південному сході Юрій Бойко. При цьому відносини між двома групами були м'яко кажучи, не ідеальними. Чого варте тільки інтерв'ю Рабиновича, в якому він відверто "накинув" на адресу Сергія Льовочкіна, підбиваючи підсумки місцевих виборів. ви у нього запитайте... Повторюю, ми практично не перетиналися", - рубав тоді з плеча Вадим Зіновійович, звинувачуючи Льовочкіна у продажі місць у списках ОПЗЖ під час виборів.

Джерело конфліктів, крім непростих характерів всіх "вождів" і бажання просунути свої інтереси, пов'язаний ще і з невгамовними амбіціями. Подейкують, Медведчук бачить себе безумовним першим номером і всерйоз роздумував над тим, щоб висунути кандидатуру на президентських виборах - не дивлячись на те, що його рейтинги бовтаються в районі підлоги. "Далеко не всім подобається умовно диктаторська позиція Медведчука. За рахунок того, що він близький до Путіна, він у низці випадків нав'язує свою позицію", - пояснює політолог Олександр Кочетков.

Тепер значення медіа-активу Льовочкіна має зрости. Однак є і складність: телеканал "Інтер" не є інформаційним каналом, тому його потрібно або повністю переформатувати (що дуже складно), або запустити новий. У колишнього глави АП Януковича розглядають як раз останній варіант, але технічно це буде дуже непросто.

Є і ще один сценарій. Співрозмовник "Апострофа", що працює на одному з українських інформаційних каналів, припустив, що тепер Медведчук може спробувати відкрити новий телеканал - на іншого власника.

"Вони можуть спробувати запустити новий канал. Люди і обладнання є, рекламу цим панам зробили знатну. Їх специфічна ніша тепер вільна - віддавати іншим шкода, а бажаючі обов'язково знайдуться", - спрогнозував він.

Зараз телеканали Медведчука транслюються тільки на YouTube, але незабаром їм можуть закрити і цю лазівку. "Тут дуже цікаво. Якщо YouTube закрив канал Дубінського після американських санкцій, то чи означають щось для них українські санкції? Ми це побачимо, хоча в принципі YouTube може закрити канал тільки за рішенням суду, але чи може за рішенням РНБО - питання" , - розповів "Апострофу" політтехнолог Борис Тизенгаузен

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Ми звернулися за коментарем до медіа-експерта, керуючого партнера комунікаційної групи PlusOne Максим Саваневського, який пояснив, що з цим у Медведчука і компанії можуть виникнути складнощі.

"Телеканали, які я вважаю пропагандистськими, можуть змінити свою роботу і зберегти частину впливу, але це точно не порівняти з тим, що вони мали, коли були присутні в телемережі. Вони точно будуть активізувати свою роботу в соцмережах, на платформі YouTube, але я думаю, що після цього рішення їх можуть заблокувати і там. Новому телеканалу для потрапляння в мережу потрібно отримати ліцензії, частоту - це буде проблематично. А без заходу в кабельні мережі це не має сенсу", - пояснив експерт.

За словами Саваневського, купити невеликий канал, який вже має ліцензію і перетворити його в загальнонаціональний - теж проблематично.

"Ліцензія видається на конкретну територію мовлення. Маленькі телеканали мають право вести мовлення на конкретний регіон, а не на всю Україну. Тому теж свої нюанси", - пояснив він.

ОПЗЖ можуть швидко з'їсти

ОПЗЖ далеко не монолітна, а втрата головних майданчиків для пропаганди серйозно б'є по перспективам проекту на півдні і сході України. При цьому абсолютно ясно, що ніша порожньою не залишиться: в мережі вже з'явилися перші неофіційні рейтинги, які говорять про різке зростання рейтингів телеканалу Євгена Мураєва "Наш" - одного з лідерів партії "Опозиційний блок", яка з тріском програла війну за електорат на півдні і сході України. Тепер у них з'явився шанс відігратися. Він навіть виступив з різкою заявою, заявивши, що ні в якому разі не погодиться продавати канал Медведчуку. А без цього ОПЗЖ ризикує піти на дно.

"Електорат ОПЗЖ вимагає постійної підкачки. Можливо вони спробують запустити нові канали, розкрутити їх, але на це потрібен час і ресурси. Відповідно їм буде важко утримувати рейтинги. До того ж електорат ОПЗЖ не надто стійкий. Як ми бачимо, в 2019-му році їх виборець з легкістю переметнувся до Зеленського, якого тоді сприймали ліво-центристом. І зараз він може перекинутися до когось ще: особливо, якщо на цьому полі хтось почне активно грати", - спрогнозував "Апострофу" політтехнолог Мар'ян Ощановскій.

Все це може привести до створення нових політичних проектів і кардинального переформатування електоральних смаків на південному сході країни.

"І у групи Льовочкіна, і Ахметова є свої медіаресурси і політичні проекти. Кажуть, що той же Разумков може співпрацювати з Ахметовим. Відповідно, за наявності всього цього, вони з легкістю можуть зайти і зайняти електоральне поле ОПЗЖ, яке буде зменшуватися", - додав експерт.

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти