Подвійний удар від Банкової: чи вдасться Зеленському пов'язати Медведчука і Порошенка

ОПЗЖ і Євросолідарність опинилися в одному човні

Фото:

Наростання протистояння з Банковою "посадило" кума російського президента Віктора Медведчука та екс-президента Петра Порошенка в один човен. Керівництво ОПЗЖ і "Європейської солідарності", формально будучи ідеологічними опонентами, в унісон звинувачують владу в спробах зачистити політичне поле від опозиції. Санкції проти ОПЗЖ рикошетом вдарили по команді Петра Порошенка, змусивши його повідомити про "покупку" телеканалу "Прямий". Тепер обидві групи опинилися в епіцентрі скандалу, спровокованого публікацією запису можливої бесіди Віктора Медведчука з кремлівським керівництвом. Які спільні інтереси могли бути у Віктора Медведчука та Петра Порошенка, а також чому п'ятого президента тепер можуть звинувачувати в потуранні економічному колабораціонізму, читайте в матеріалі "Апострофа".

Чим скандальна розмова небезпечна Порошенку

У четвер, 25 лютого, в мережі з'явився аудіозапис можливих переговорів Віктора Медведчука з колишнім помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Співрозмовник з голосом, схожим на голос Віктора Медведчука, повідомляє ймовірному Владиславу Суркову про кілька бесід з президентом Порошенком з приводу укладення контракту щодо постачання електрики з російською компанією "Інтер РАО" та її "філією" в окупованому Криму за заниженими цінами. Людина з голосом, схожим на голос Владислава Суркова, просить співрозмовника передати Петру Порошенко, що він "хороший". Далі імовірно Віктор Медведчук сказав співрозмовнику, що президент Порошенко запропонував йому зайнятися питанням обміну полоненими.

Голоси записи виявилися настільки схожими на оригінал, що у спостерігачів практично не залишилося сумнівів, що така розмова могла відбутися. Віктор Медведчук хоч безпосередньо не визнав автентичність аудіозапису (щоправда, зазначивши, що голоси схожі), але в коментарі BBC визнав, що за дорученням Петра Порошенка в 2014 році вів переговори з росіянами з питань електрики та обміну полоненими.

"Запис було зроблено, ймовірно, вітчизняними спецслужбами у 2014 році. Тепер основне питання, чому ці матеріали не були опубліковані раніше? Адже СБУ неодноразово публікувала перехоплення розмов ватажків так званих "республік" та їхніх московських кураторів, але ці записи з'явилися тільки зараз. Питання потрібно адресувати тодішньому шефу СБУ Валентину Наливайченку, а також тодішньому секретарю РНБО Олександру Турчинову, який дуже любить виступати з патріотичними промовами. Швидше за все, записам тоді не дали хід, тому що Петро Порошенко фігурував в них в невигідному ключі. Було порушено вельми незручне запитання - поставки української електрики в Крим та його відносини з російським керівництвом", - сказав в коментарі "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Політика під напругою

Захоплений півострів забезпечувався українською електрикою до кінця 2015 року. Поставки електрики і українських товарів до Криму зупинила тільки громадянська блокада.

Договір, про який йшла мова у вказаному записі розмови, був підписаний між російською компанією "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго". Всього було два контракти: один на постачання електрики з РФ в Україну, а другий - з материкової України в окупований Крим. Обидва вступили в силу в грудні 2014 року.

На початку 2015 року голова партії "Демократичний Альянс" Василь Гацько опублікував копію угоди, в якому півострів значився як "Кримський федеральний округ РФ". Тобто фактично визнавався російською територією. Наприкінці 2015 року тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин спробував продовжити контракт на постачання електрики до Криму, але зіштовхнувся з протидією активістів, які організували громадянську блокаду. До речі, тоді підтримував їх олігарх Ігор Коломойський, який на той момент вже пішов з посади голови Дніпропетровської ОДА, і всіляко протистояв Порошенку.

Але зараз про інше: без, як мінімум, мовчазної згоди Петра Порошенка українська електрика і товари на півострів (в рамках так званої вільної економічної зони "Крим") не пішли б. Виникають питання, чому п'ятий президент потурав торгівлі з окупантами, а також "благословив" створення так званої "вільної зони", яка давала можливість постачати в Крим товари і енергоресурси з можливістю ухилення від податків.

Прихильники п'ятого президента вдають, що не знають, що закон по СЕЗ "Крим" був ухвалений та вступив в силу після того, як Петро Порошенко зайняв посаду глави держави влітку 2014 року. Саме він його і підписав. З його ухваленням переселенці з Криму були піддані дискримінації з боку вітчизняних банків, як особи, що мають статус "нерезидентів" України. Фактично статус "напівгромадян" у власній країні. Натомість українські підприємства отримали формально законну можливість здійснювати операції, кінцевими бенефіціарами яких могла бути окупаційна "влада" півострова.

"Войовнича риторика Петра Олексійовича супроводжувалася поставками української електрики в Крим. Лицемірство та подвійні стандарти, а цей запис демонструє, що саме так все і було. Повз президента такі питання пройти не могли. Тому, коли "Європейська солідарність" реєструє в парламенті законопроект про протидію колабораціонізму, то їм, перш за все, варто почати з самих себе", - сказав "Апострофу" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Відповідно, всі політичні удари, які йдуть в сторону Віктора Медведчука моментально відображаються на Петрі Порошенку, кидаючи тінь на його імідж "головного патріота" та борця з окупантами.

Зв'язка Порошенко-Медведчук

В Офісі президента після публікації записів розмови заявили, що Віктор Медведчук діяв в координації з Петром Порошенком. За словами радника керівника ОП Михайла Подоляка, між кумом російського президента і лідером "Європейської солідарності" була "щільна і взаємовигідна бізнес-комунікація".

"Куди цікавішим і красномовнішим є той факт, що він (Віктор Медведчук - "Апостроф") відпрацьовував "бізнес" в повній відповідності і координації з тодішнім президентом Порошенком. Це ключ до розуміння всього того, що і тоді, і зараз відбувається з країною. Замутнена торгівля, ідеально замаскована війною та окупацією. І головними розпорядниками тіньових інтересів є, крім росіян, громадяни України Медведчук і Порошенко", - сказав Михайло Подоляк.

Раніше Петра Порошенка неодноразово "полоскали" у ЗМІ, звинувачуючи в лицемірстві: на публіку він діяв як ідеологічний противник Віктора Медведчука, але кулуарно вів з ним справи, просив про політичні послуги, які пан Медведчук йому надавав. Більш того, за інформацією "Апострофа", за часів президентства Петра Порошенка Банкова мала зв'язкових, які комунікували з топ-менеджерами телеканалів Медведчука-Козака, і там регулярно озвучували потрібні "першому" тези.

"Офіс президента не є монолітом, там можуть бути різні думки, але лінія залишається стабільною: Медведчук дорівнює Порошенку дорівнює Суркову. Тема електрики була обрана, тому що в ній яскраво проявилося питання Криму. Адже сам Петро Олексійович говорив, що ми "торгівлю з окупантами" не ведемо", - сказав в бесіді з "Апострофом" експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

Інтереси Банкової

Опоненти Офісу президента в цьому питанні розділилися на дві умовні групи.

Перша - радикальна. Прихильники ОПЗЖ наполягають, що влада "розправляється з політичними противниками". Те ж саме говорить лідер Євросолідарності Петро Порошенко, який, "рятуючи українську демократію і свободу слова", сам у себе "купив" канал "Прямий".

Менш політизована публіка побачила в діях Банкової заявку на другий президентський термін Володимира Зеленського. Банкова, атакуючи Віктора Медведчука, б'є по Петру Порошенку, вибиваючи з-під нього прозахідний та патріотичний електорат; але це тільки частина політичної картини.

"Справа не в тому, що Володимир Зеленський хоче повторити "кульбіт" Леоніда Кучми, який в 1994 році став президентом за рахунок голосів південного сходу, але на другий термін переобрався, отримавши підтримку електорату центральних і східних областей. Будь-яка людина, яка займе крісло президента України, змушена буде вести державну лінію і відстоювати національні інтереси. У голови держави (неважливо, як звучить його прізвище) просто немає інших варіантів, інакше він опиниться в Ростові, як Віктор Янукович", - заявив "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Є й інший важливий момент: Офіс президента Зеленського, жорстко діючи проти ОПЗЖ і нелінійно атакуючи Петра Порошенка, перейшов політичний Рубікон. Тепер у влади немає іншого варіанту, як доводити розпочате до логічного завершення. Інакше ОПЗЖ і ЄС, оговтавшись від першого шоку, почнуть спільно знищувати Володимира Зеленського та "Слугу народу" електорально з двох сторін одночасно.

"Зеленський дуже високо підняв ставки відразу за двома напрямками. Тепер Офісу президента важливо показати, що Петро Порошенко і Віктор Медведчук - персони, набагато більш близькі, ніж декому може здатися з боку. І важливо показати, що це - факт, а не конспірологія або оціночні судження", - говорить Андрій Золотарьов.

Історія із записом розмови точно отримає продовження: ОП явно націлена й надалі "качати" цю історію. Фракція "Слуги народу" планує створити в парламенті слідчу комісію для розслідування фактів можливих переговорів лідера ОПЗЖ з Владиславом Сурковим. Якщо Віктору Медведчуку приховувати особливого нічого (він публічно їздить до Москви і контактує з російським керівництвом), то для Петра Порошенка висновки комісії можуть мати далекосяжні політичні наслідки.

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти