Нашестя шатунів: що відомо про новий "переворот" в Україні

Експерти шукають "привіти" від влади опозиції, але не виключають і підступні дії з боку Кремля

Фото: УНІАН

У понеділок, 31 січня, керівництво МВС публічно заявило про операцію із запобігання масовим заворушенням, під час яких в Україні нібито мала впасти законна влада. За версією силовиків, це відкрило б шлях до взяття Росією контролю над внутрішньополітичною ситуацією в країні. Така заява, в принципі, не нова: повідомлення про різні "шатуни" робила й попередня влада. Втім, затримання скандального силовика Юрія Голубана, якого свого часу нагородив Петро Порошенко та захищав Арсен Аваков, дещо вибивається із загальної картини. Про версії цієї події, читайте у матеріалі "Апострофа".

Множинні "перевороти"

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час брифінгу описав деталі сценарію заворушень: тисячі "титушок" мали влаштувати бійки в центрі Києва - з кров'ю (зокрема бутафорською), підпалом автомобілів та шин. Відповідно до цього плану, група "медиків" мала прийти на допомогу активістам, і це було б зафіксовано телеканалами.

Організатори шукали учасників акцій за гроші, стверджує голова Нацполіції Ігор Клименко. Він показав відео, де деякі люди на приховану камеру обговорюють підвіз шин та людей на акції, а також організацію "товкучки". "Однозначно мають бути бійки", - каже голос одного з організаторів на записі, представленому керівництвом МВС публіці.

Друга хвиля протестів мала відбутися в областях, що межують із Росією. Глава Нацполіції озвучив гасла на банерах організаторів масових заворушень - "Наступ на Крим та ЛДНР", "Війна до перемоги". Фактично, за версією силовиків поліції, активісти мімікували під націоналістів.

Примітно, що на зустрічі з іноземними журналістам, що відбулася минулого тижня, Зеленський озвучував тезу про те, що вторгнення Росії в Україну відбудеться, якщо її спробують повалити. За словами президента, "ті чи інші дії з боку сусідньої країни" можуть мати місце, якщо ситуація в Україні відкотиться на рівень 2014 року, тобто почнуться масові заворушення. Не забув він згадати і про свого попередника, не називаючи його прямо: "Немає якоїсь людини в країні, вона поїхала відпочивати - спокій. Повернувся чоловік - неспокійність або заблокували парламент".

За останні кілька років це вже не перша змова, що не відбулася. Так, у жовтні 2016 року стало відомо про план "Шатун", інформацію про який виявили у зламаній пошті помічника російського президента Владислава Суркова. План передбачав дестабілізацію ситуації в Україні у період з листопада 2016 року до березня 2017 року. Ціль "Шатуна" полягала в тому, щоб дискредитувати органи державної влади України, а також провести дострокові президентські та парламентські вибори. У країні мали пройти масові акції протесту, а також сепаратистські рухи в регіонах.

Наступного року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про новий план дестабілізації. У Києві проходили протести проти президента Петра Порошенка та, за словами Луценка, акції були організовані Міхеїлом Саакашвілі для захоплення влади. Спонсором називали олігарха-втікача Сергія Курченка. Нібито з частиною грошей, одержаних від Курченка, затримали соратника Саакашвілі Северіона Дангадзе. Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за фактом сприяння учасникам злочинних організацій, але у червні 2020 року справу було закрито через відсутність складу злочину.

Ще один переворот у березні 2018 року нібито готувала нардеп Надія Савченко та голова "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан. За версією слідства, Савченко та Рубан планували перевезти через лінію розмежування на Донбасі зброю, обстріляти з мінометів урядовий квартал у Києві, вбити президента, обрушити купол у Верховній Раді та розстріляти нардепів. Савченко та Рубана заарештували, проте справа їхня розвалювалася, у 2019 році вони вийшли з-під варти. Днями стало відомо, що суд повернув обвинувальний акт прокурору через необґрунтованість звинувачень.

"Змови" проти шостого президента розпочалися у перший же рік його роботи. Так, у перший день роботи парламенту дев'ятого скликання "слуга" Єлизавета Богуцька "засвітила" журналістам переписку, в якій стверджувала, що Петро Порошенко нібито готує "путч". Цим Богуцька пояснювала те, що Арсена Авакова залишили на посаді міністра. "Хочу тільки тобі написати: ми залишаємо Авакова. Іншого шляху немає. Порошенко готує переворот. І дуже серйозно готує. Він чекає, що ми відправимо Авакова у відставку, щоб одразу розпочати. Сьогодні, швидше за все, знімемо недоторканність. Але залишимо міністра МВС. Я засмучена дуже, але іншого шляху поки що немає. Він залишиться до грудня. Саме на грудень Петя готує путч", - писала Богуцька. Анонсована подія так і не відбулася, та й силовики ніяк не відреагували на "анонс", а Авакова влітку 2021 таки звільнили.

Після цього тема переворотів на тривалий час затихла, відновившись лише наприкінці 2021 року. Загострення відбулося, коли на прес-конференції Володимир Зеленський заявив, що 1 грудня мав відбутися держпереворот, причому за участю Ріната Ахметова. Ахметов назвав інформацію Зеленського брехнею. Втім, надалі жодних подробиць про можливий держпереворот силовики так і не повідомили, що дало підстави багатьом експертам говорити про суто політичну піднаготну заяви Зеленського, який таким чином хотів заспокоїти конфлікт між Банковою та найбільшим бізнесменом країни.

"Російський слід" чи "привіт" Авакову та Порошенку?

Наскільки правдивим є нинішнє викриття заворушень, що готувалися - велике питання. І скептичних роздумів в Інтернеті з цього питання можна знайти чимало. Але незабаром випливло дуже цікаве прізвище. Виявилося, що один із затриманих – Юрій Голубан, широко відомий у вузьких колах колишній полковник поліції, який нібито воював у сепаратистському батальйоні "Схід", що не завадило йому надалі влаштуватися у МВС та дослужитися до полковника та посади заступника начальника тренінгового центру ГУНП у Київській області. Голубана активно захищав особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який стверджував, що "Голубан не янгол, як він намагався подати, але й не диявол, як його намагаються описати". Щодо Петра Порошенка, то той у 2017 році нагородив Голубана орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

"Звичайно, слідство ще покаже роль Голубана у всій цій історії, і я не виключаючи, що в ОП не просто так "засвітили" людину, яка в минулому пов'язана з Аваковим та Порошенком – можливо, це непрямий доказ того, що їм передали "привіт", – каже "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

Разом з тим, він вважає, що головна проблема в іншому: хоча організатори безладів, що не відбулися, схоже, банально вкрали більшу частину грошей і імітували свою діяльність, роль Росії в загальній дестабілізації ситуації від цього меншою не стала. За словами Фесенка, все складається у загальну картину – кібератаки, телефонні "мінування".

Частково погоджується із колегою політолог Ярослав Макітра. Щоправда, у цій історії він не бачить політичного мотиву.

"Варто згадати, що свого часу Голубан був пов'язаний з Порошенком і Аваковим - адже він намагався зняти "блокаду" "ЛДНР", яку здійснював Семен Семенченко. Наскільки Голубан пов'язаний з Аваковим зараз - цього ні Клименко, ні Монастирський не озвучили. Та й фактів того, що передбачувані заворушення інспірував хтось із опозиції, надані не були, більш того, начальник поліції Клименко (він, до речі, був ще за Авакова) і Монастирський представили все так, що організаторами невдалих заворушень могли бути росіяни, яким зараз вигідно розхитування ситуації в Україні. Загалом сама по собі організація цього процесу не була чимось таким, чого раніше в Україні не було", - зазначає Макітра.

Водночас, Володимир Фесенко зазначає, що новий міністр внутрішніх справ усіляко демонструє бажання показувати результативність своєї роботи.

"Я питав Монастирського про історію з Голубаном. Схоже, у МВС збудовано систему контррозвідки: є своя агентура, яка працює, коли хтось починає, наприклад, скуповувати учасників можливих заворушень. А Голубан – авантюрист, якого цікавлять гроші. По ньому відновлять розслідування, адже досі залишається багато неясного щодо діяльності Голубана у 2014 році", - додає Фесенко.

Поки що Голубана суд відправив за ґрати за підозрою в організації масових заворушень у Києві. Від того, наскільки слідчі будуть активно вести справу, буде зрозуміло, чи маємо ми справу зі справжньою спробою здійснення державного перевороту, або ж це чергова політична гра та спроба влади передати "привіт" опозиції...

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти