Третій строк Януковича: передвиборча гра і майбутні проблеми

Попри вердикт суду, історія зі справою Віктора Януковича може розтягнутися ще надовго

Фото: GettyImages

Після тривалого судового процесу Оболонський райсуд Києва все ж таки визнав Віктора Януковича винним у державній зраді, а також злочинах проти миру і пособництві у веденні війни проти України, засудивши його до 13 років ув'язнення. Про те, чому вирок був оголошений зараз, а також чому в майбутньому Європейський суд з прав людини може визнати незаконним рішення українських судів по втік екс-президенту, дізнавався "Апостроф".

13 років позбавлення волі – такий вирок екс-президенту Віктору Януковичу. Більше півтора року тривав заочний судовий процес у справі втікача Віктора Федоровича, якого звинувачують у державній зраді. Будучи на той момент главою держави він звернувся за допомогою до президента РФ Володимира Путіна для запобігання "громадянської війни" в Україні, що в підсумку призвело до анексії Росією Криму, а також до початку військових дій на Донбасі.

На самому суді Янукович, який втік з України ще в лютому 2014 року, звичайно ж, не був присутній. Незалежно від вироку його адвокати вже налаштовані боротися за права свого підзахисного. Але не в Росії, куди втік Віктор Федорович, а в Європі, від якої він так прагнув втекти, відмовившись в листопаді підписати договір про Асоціацію з ЄС у Вільнюсі в листопаді 2013 році.

24 січня Оболонський районний суд Києва приступив до зачитування вироку Януковичу. Все могло статися і раніше, в грудні 2018 року. Процес упирався в останнє слово Януковича, якому надали можливість виступити по відеозв'язку. Дата кілька разів змінювалася, але в підсумку відеоконференція не відбулася начебто через травму, яку екс-президент отримав під час гри в теніс. Виходити на зв'язок з судом з лікарні він не захотів, заявивши, що там немає такої можливості.

"Янукович повідомив про бажання свідчити в суді. З урахуванням цієї інформації, я подав до суду низку клопотань. Прошу припинити провадження проти Віктора Федоровича, клопочу про допит лікаря з Ізраїлю, який може розповісти деякі обставини хвороби Януковича", - заявив адвокат підсудного Олександр Горошинський. Але суд відмовився давати тенісистові-невдасі ще один шанс.

Судді витратили 8 годин оголошення вироку, роблячи час від часу 15-хвилинні перерви. За день до засідання суду виникали сумніви, що судді встигнуть впоратися, - аж надто багато матеріалів справи.

Суд визнав екс-президента Януковича винним у вчиненні держзради та засудив до 13 років позбавлення волі Фото: УНІАН

На думку політичного експерта Петра Олещука, відтягувати винесення вироку було б невигідно нинішній владі, яка має важелі впливу на судову систему. Суд над одіозним екс-президентом, вважає експерт, буде використаний в передвиборній кампанії Петра Порошенка в ході президентської кампанії.

"Буде доноситися думка, що багаторічна плідна робота дала свої результати. Але щоб були вироки по всім іншим винним в кривавих подіях в Україні, потрібно зберегти нинішнє політичне керівництво. Тому що його зміна може нести загрозу для розвитку подібних справ", - розповів "Апострофу" логіку Банкової політолог, зазначивши, що завдання влади полягало в тому, щоб вирок був оголошений до 18-20 лютого – чергової річниці трагічних подій на Майдані.

За ейфорією навколо закінчення суду над Януковичем ховаються і неприємні моменти. Це – сам процес заочного засудження, який був внесений до Кримінального процесуального кодексу (КПК) протягом 2014-2017 років Верховною Радою. Він передбачав як процедуру досудового переслідування підозрюваних без їх особистої участі, так і судового процесу, для проведення якого досить повідомити підозрюваних за адресою їхнього проживання.

"За цим законом можуть бути засуджені тільки ті, хто вкрав мільярди, хто вбив людей, хто зрадив державу і зробив інші особливо тяжкі злочини і не менше шести місяців ховається за кордоном", - пафосно розповідав генпрокурор Юрій Луценко після прийняття змін до КПК.

Але законодавство про заочний суд не дає відповіді на багато питань. Наприклад, недостатньо точно сформульовані права та повноваження сторін, чітка процедура подібноъ судової справи. Це може зіграти проти України, в разі звернення адвокатів Януковича з позовом до Європейського суду з прав людини.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк розповів "Апострофу", що такі наміри у них є. Але все залежить "від рішення клієнта", тобто екс-президента-біженця. Але для цього для початку потрібно пройти всі судові інстанції в Україні – апеляцію і касацію. А це може затягнутися надовго.

На думку експертів, в майбутньому у екс-президента, що мешкає зараз в Росії, є серйозні шанси виграти суд проти України. Вся причина – в неточності законодавства, вважає адвокат "Небесної сотні" Павло Дикань.

Екс-президент Віктор Янукович та його адвокат Віталій Сердюк Фото: GettyImages

"Я б поставив відповідачами нардепів. І в разі програшу суду, нехай, вони з власної кишені платять компенсацію Януковичу. Тому що до них неодноразово зверталися адвокати і юристи з критикою кримінального законодавства та пропозиціями. Але за 5 років зроблено дуже мало для гармонізації кримінально процесуального законодавства", - розповів "Апострофу" Дикань.

Відповідно до закону, у адвокатів Януковича є 30 днів на подачу апеляції на рішення Оболонського райсуду. Після чого в разі програшу вирок остаточно вступить в силу. Втім, затримати втікача президента буде складно. Як відомо, він перебуває на території Росії, яка відмовляється видати його Україні. Чи розшукує Януковича Інтерпол? У 2017 році в організації заявили, що не займаються цим питанням. А ось в Генпрокуратурі наполягають, що це неправда і Інтерпол не виключив зі своєї бази політика. Кому вірити - велике питання.

Тому схоже, що єдина можливість відправити екс-президента відбувати реальний термін у в'язниці – це дочекатися, коли він виявиться в Україні. Але це навряд чи станеться. На Рубльовці, в купленій за 70 мільйонів доларів віллі, Януковичу явно комфортніше, ніж за ґратами...

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Отказ от сайта со списком компаний, которые сотрудничают с Россией, вызывает много вопросов в обществе