This browser does not support the video element.

Поставили людей без досвіду і тепер горить уся Луганщина - Геннадій Москаль

Колишній голова Луганської ВЦА про причини масштабних пожеж

Колишній голова Луганської військово-цивільної адміністрації ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ в ефірі Апостроф Live висловив свою думку про масштабні пожежі на Луганщині. Він зазначив, що у 2014-15 роках було багато пожеж, але за рахунок злагоджених і професійних дій вогонь вдавалося оперативно загасити, тепер же, через непрофесійність влади і брак досвіду нікому оперативно реагувати на ці ситуації.

- Що ви думаєте з приводу масштабних пожеж на Луганщині?

- Мені пригадується старий радянський вислів: "вороги спалили рідну хату". А тут свої спалили своєю непрофесійністю і абсолютною бездіяльністю. Те, що на Луганщині ліс штучний, не знає, мабуть, тільки той, хто не вміє читати.

Там немає лісу, який би міг існувати в своєму середовищі, він штучно насаджений. 97% всіх лісних насаджень знаходяться на підконтрольній українській владі території. У 2014-2015 роках, коли були обстріли із "Градів", ліс горів, але були професійні кадри, локальні пости, існувала заборона ходити в ліс по гриби, на шашлики. Скрізь стояли пости поліції, пости підрозділів ДСНС із пожежними машинами. Все гасили локально і не давали пожежам розгоратися.

Прийшла зелена влада і їй треба було змінити керівника. Був місцевий полковник Савельєв, який знав територію, ефективно працював. Жодного постраждалого, жодної хати, жодного гектару спаленого лісу не було.

Але ж ні. Поміняли на людину, що взагалі немає досвіду у ліквідації пожеж. Ну от і маємо на сьогоднішній день результат: горить уся Луганщина. Фокін із Кравчуком довели до блуду Луганську область, а тепер її допалює неправильною розстановкою кадрів і непрофесійністю зелена влада. Вони вважають, що таким чином проблема на Донбасі вирішиться.

- Активісти кажуть, що про сильний вітер було відомо заздалегідь. Якось мали відреагувати спецслужби на такі попередження?

- Звичайно, мали. Ліс дуже небезпечний, він загоряється від чого завгодно. Йде дорога: справа і зліва ліс. Хтось кинув недопалок, десь сфокусувало дзеркальце або шматок скла. Та й йдуть обстріли - не слухайте Офіс президента, який розказує про всеосяжну тишу.

Немає тієї тиші, але дана команда не говорити про це, мовляв, нехай народ думає, що в нас все спокійно. Тобто це могли і обстріли бути, але ж про це ніхто абсолютно не скаже.

Коли я очолював область у 2014 році, всі загорання лісів були від обстрілів, але ми на це реагували. На різні погодні катаклізми реагували: спека, пориви вітру. Найнебезпечніше, коли вітер розносить цю пожежу по верхів’ю. За хвилину він може перекинути вогонь на два кілометри.

- Де ж тоді локальні групи реагування на пожежі?

- Пожежі треба ліквідувати на початку, але мають бути досвідчені люди. Сьогодні нічого цього немає. Тільки партійний квиток "Слуги народу" - це все, що є в багажу нинішньої влади.

- Кваліфіковані кадри є?

- Кадри є, але знайдіть полковника Савельєва – колишнього керівника Управління з надзвичайних ситуацій в Луганській області. Він професійно все розкаже.

Уявіть 2014-2015 роки: щохвилини були загоряння в лісах Луганщини під час обстрілів, бойових дій, дій диверсійних груп. Але всі вони локально гасилися. Їм не давали розповсюдитися.

Питання до керівників МВС та ДСНС: чому така людина не на посаді, а сидить і ловить рибу, бо немає роботи?

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховная Рада не распустила Запорожский облсовет, но отобрала у него все полномочия

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергей Гайдай рассказал страшные детали о жизни украинцев в оккупации на Луганщине и влиянии выборов Путина на регион

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубликована подробная статистика относительно помощи Вооруженным силам и другим силам обороны местными властями