По вуха в корупції: соцмережі обговорюють новий скандал за участю людей Порошенка

Блогери бурхливо відреагували на публікацію нових документів про офшори українців

Журналисты ICIJ опубликовали новые данные о владельцах офшоров Фото:

Опубліковані міжнародною групою розслідувачів нові дані щодо офшорів, в яких міститься інформація про 165 українців і 195 українських компаній, стали темою для обговорення в соціальних мережах. Зокрема, увагу блогерів привернув той факт, що в цій інформації наявні дані про причетність до офшорів людей з оточення Петра Порошенка. "Апостроф" зібрав найцікавіші, на нашу думку, публікації.

Політолог Кирило Сазонов прокоментував опубліковані скандальні документи: "В принципі, сам факт небажання президента і його оточення реєструвати бізнес в Україні і ховати його в офшорах зрозумілий і його можна пояснити. У нас вищі податки, є складнощі з реєстрацією і маса інших незручних для бізнесу моментів. Так було. Тепер, коли Порошенко вже два роки президент, а Кононенко (партнер Петра Порошенка, народний депутат БПП Ігор Кононенко, - "Апостроф") - один із найвпливовіших нардепів, все повинно було змінитися? За логікою – так. Президент і його команда могли зробити бізнес-клімат в Україні сприятливим і перевести свої фірми з офшорів на батьківщину".

"Тому що просто непристойно керувати однією державою, а вести бізнес через інше. Це неповага до України та її громадян, які чесно сплачують податки не в офшорах, а тут. На оборону, на інфраструктуру і на зміст самого президента. Але найголовнішим скандалом в результаті публікації документів стала навіть не наявність у Порошенка і його соратників нових офшорів, а їхній бізнес. Тому що фірму Intraco Management Ltd помітили в закупівлях палива в дочірньої компанії російського "Газпрому". Вже під час війни. Бізнес з окупантом – верх цинізму. Тоді Кононенко все категорично заперечував – "я не я, і фірма не моя. І не Порошенка". Ну, так. Вона Сергія Зайцева, який чомусь слухняно оплачує витрати Кононенка і Порошенка", - зазначає Сазонов.

Висловився про офшорний скандал глава Радикальної партії Олег Ляшко: "Сьогодні (10 травня, - "Апостроф") на 14 годину президент Порошенко запросив мене на зустріч. Я не знаю, що він хоче мені сказати, але я знаю, що я йому скажу. Я буду вимагати від Порошенка не блокувати парламентське розслідування корупційного офшорного скандалу, до якого причетний він особисто, його найближчі бізнес-партнери - Ігор Кононенко, Пасенюк, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, міністр фінансів Олександр Данилюк та інші. Офшори представників влади - це величезна корупція і пограбунок всіх українців. Президент, який по вуха у цьому корупційному ла**ні, повинен за це відповісти і не має права представляти Україну і нас, українців".

Щоправда, через кілька годин Ляшко опублікував ще одне повідомлення: "Після того, як я повідомив у фейсбуці, про що хочу говорити з Порошенком, мою зустріч з ним скасували. Тому все, що хотів сказати особисто Порошенку, скажу сьогодні з парламентської трибуни".

Блогер Дмитро Левинський у зв'язку з черговим витком офшорного скандалу відзначив слабку роботу СБУ: "Родина Колеснікова і брат Ахметова вивели "Конті" в офшор. У Труханового є офшор і російське громадянство. У сестри Корбана - теж офшор. Моссак Фонсека знає, а СБУ - ні. Печаль".

Колишній народний депутат Микола Томенко звернув увагу на те, як новину про публікацію скандальних документів тиражують ЗМІ: "Офшорна свобода слова"! Є усталений штамп щодо українських ЗМІ: олігархічне ТБ і незалежний Інтернет. Хочу вас і себе повернути до медійної реальності. От для прикладу другий офшорний скандал і реакція на нього. Близькі до влади сайти пишуть лише про Ахметова і Колеснікова, близькі до опозиції - про Порошенка з Кононенком. Є ті, що на фінансових угодах, тоді із загального переліку зникає або Колесніков, або Ложкін або...
Сайт "5 каналу" найкращий - передруковує новину без згадки про Порошенка і Ложкіна; а в кінці так, ну супер, мовляв, недаремно наш президент закликав до деофшоризації. Одним словом, вже і в інтернеті - повна... "свобода слова"!

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян