Погляд

Останній зліт військової думки росіян: чи варто побоюватися захоплення Одеси

Олексій Арестович про шанси росіян відхопити ще якусь частину України

У Росії немає шансу захопити Одесу, а трагедія 2 травня навряд чи повториться Фото: EPA/UPG

Російський письменник, адепт "російського світу" Захар Прилепін натякнув, що в 2017 році Росія захопить Одесу. Таке судження прихильник Володимира Путіна висловив після присудженню Нобелівської премії по літературі музиканту Бобу Ділану. "Нобелівська премія продемонструвала дивовижну сталість: російські люди другий рік поспіль беруть премію. Росіяни йдуть. Роб, ми тобі поставимо пам'ятник в Одесі. Ти, Утьосов і Бернес. Приїжджай на відкриття в 2017-му році", - написав на своїй сторінці в Facebook Прилєпін. У свою чергу, військовий експерт Олексій Арестович впевнений, що у росіян вже давно немає ніяких шансів захопити і шматка української території, не кажучи вже про міста-мільйонники. Своєю думкою щодо шансів України на втрату Одеси експерт поділився з "Апострофом".

У Росії немає шансу відірвати ще хоч якийсь шматок від України. На це не залишилося сил — ані військових, ані політичних. У них не вийде захопити і двох кілометрів української території, не кажучи вже про міста-мільйонники або навіть маленькі міста. Росіяни втратили історичну можливість до захоплень ще рік тому. Дебальцеве було останнім злетом їх військової думки. Російські військові зазнали там величезних втрат, після чого у них не вистачило сил на весняно-літній наступ. Усі їх операції носять не наступальний характер, а оборонний: щоб на них не напали ми і зле НАТО.

У них в сухопутних військах 330 тисяч осіб проти 400 тисяч силовиків у нас, які можуть бути захоплення? Росії треба оголошувати повну мобілізацію, озброювати армію, але вони цього ніколи не будуть робити, тому що як тільки почнеться мобілізація, по-перше, завалиться економіка, по-друге, Захід введе додаткові санкції, по-третє, усі ці диванні любителі "російського світу" почнуть розбігатися і ховатися від мобілізації. Це галімі гопники, у яких немає сил навіть, щоб захистити свої рідні кордони.

Путін закрив проект "Новоросія" давно. Ще тоді, коли сказав, що ЛНР і ДНР будуть частиною України, просто в особливому статусі. Тепер він їх ретельно впихає назад до складу України, але намагаючись зробити це на своїх умовах. Але це не принципово, адже все одно прихильники Л/ДНР потраплять під українську зачистку, на чим і скінчиться вся "Новоросія". Ця тема закрита. Тому я не розумію, для чого вони тягнуть час. Їм давно вже пора здатися або об'єднатися з нами і відлупцювати росіян. Це партія, результат якої вже зрозумілий. Залишилися вирішальні ходи.

Крім того, скоро 2018 рік, вибори президента Росії, і Путіну пригадають усе: вбивство Литвиненка, Боїнг, виступи в Сирії і так далі. Якщо Росія зіткнеться в Сирії з США, вона програє. Результатом буде сильний удар по іміджу Путіна як сильного політика. Після такої поразки він може спробувати відігратися у нас, в Україні, або в Прибалтиці. Усе одно його військові можливості залишаються обмеженими, а, значить, напад буде мати характер локальних операцій.

Але подібні провокації з боку Путіна однозначно будуть розцінені Заходом як його повна неосудність. Для України це означає подальше зближення з НАТО та отримання летальної зброї, що призведе, відповідно, до ще більших втрат на фронті з боку російських військових. Більш того, на Заході не залишиться політиків, які зможуть захищати Путіна. Він стане ворогом всього цивілізованого світу. І це прискорить поразку Росії.

Треба розуміти, що російської військової могутності не існує. Це — медійний продукт. Тому коли ми обговорюємо такі приводи, ми працюємо на їх пропагандистську машину. Треба припиняти це робити, припиняти обговорювати сценарії захоплень Одеси. Росія стратегічно програла.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Украинцы смогут включать годы работы за границей в общий страховой стаж, нагрузка на бюджет вырастет

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Апрель подарил Украине много температурных рекордов, так что с интересом ждем сюрпризов от последнего месяца весны

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Влияние американской помощи на фронт будет ощутимо, но еще больше Украине нужны замороженные активы РФ