Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Допомоги США Україні вистачить до весни 2025 року

Марк Войджер Фото: Facebook

Новий пакет американської зброї допоможе Україні зупинити наступ Росії. Також не виключено, що й Україна піде у новий наступ, коли Збройні сили будуть готові до цього. Про вплив американської допомоги на фронт і вагання німецького канцлера Шольца щодо України - в етері Апостроф TV розповів американський воєнний аналітик і колишній радник командувача армії США в Європі Марк Войджер.

- Головнокомандувач Сирський днями говорив про те, що на фронті ситуація загострилася. Наскільки швидко, за вашими оцінками, вдасться її стабілізувати? І якщо ми говоримо про допомогу, коли вона дійсно буде відчутною?

- Допомога вже йде. Її готували навіть до ухвалення законопроекту на 61 млрд доларів. Літаки з допомогою завантажувалися значно раніше і американські військові були підготовлені до постачань. Тому жодних затримок в цьому сенсі не буде. До кінця тижня Україна матиме ще більше зброї, зокрема артилерійські снаряди, ракети для HIMARS, а також ракети для ППО.

Читайте: Росія готує швидкі удари: чому так поспішає Путін

Ці постачання зброї допоможуть Україні стабілізувати фронт. Хоча зараз важкий період і росіяни намагаються у це вікно можливостей якомога далі просунутися і здійснити прориви, щоби показати путіну якусь маленьку перемогу. Але це швидко закінчиться, щойно нова зброя надійде на фронт.

Вже в середині літа можна чекати перші F-16. І ці літаки братимуть участь на полі бою.

- Reuters пише, що американської допомоги надовго не вистачить. Але якщо конфіскувати російські кошти за кордоном і спрямувати на підтримку України, то їх вистачить аж до 2028 року. Ми знаємо, що США разом з 61-мільярдним активом проголосували за те, щоби заморожені російські активи передавалися в Україну, але це стосується лише американських активів. А от в Європі не квапляться з таким рішенням, а ставляться до цього з обережністю. Чи можна зрештою розраховувати на те, щоб усі заморожені активи рф потрапили до України саме на допомогу у війні з росією?

- Про це вже давно говорять фахівці і високопосадовці. Це приблизно 100 мільярдів доларів у рік, і близько 300 мільярдів, починаючи з 2025 і до 2028 року. Така оцінка станом на зараз.

А щодо американських коштів, то їх вистачить щонайменше до кінця року, а навіть до наступної весни.

Читайте: Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Тому треба й надалі тиснути, щоб ці 300 мільярдів забрати у рф і передати вам. З боку Америки тут жодних перепон. Дійсно є такі настрої, щоби передати вам ці кошти. У Конгресі розуміють, що набагато краще взяти російські кошти, аніж постійно переконувати американських платників податків допомагати Україні. Особливо якщо Трамп повернеться.

Але Європа занадто обережна. Той же Шольц досі вагається з ракетами Taurus. Те саме з цими коштами. Це або персональна позиція Шольца, або така реакція німецького бізнесу. Мовляв, давайте зараз не будемо злити росію на 100 відсотків, може у майбутньому там зміниться режим і ми знову будемо співпрацювати. Тому ми зараз й маємо цю проблему. Та я впевнений, що самі росіяни допоможуть німцям ухвалити правильне рішення. Це будуть чергові звірства росіян і чергові обстріли. І буде настільки великий тиск міжнародних партнерів на Німеччину, що їм доведеться надати ці кошти вам.

- Напередодні вночі ЗСУ завдали потужні удари по Криму. Були атаковані Джанкой, Сімферополь і Гвардійське. Наскільки ймовірно, що були використані ракети ATACMS дальньої дії на 300 км і чи може ця зброя стати певною мірою геймченджером у цій фазі війни, як свого часу стали HIMARS?

- Якщо і є зброя-диво, то зараз це ATACMS. У мене немає точної інформації, чи били цієї ночі ATACMS, але ми вже не перший день бачимо ці удари по Криму.

Мета таких ударів - ізолювати Крим, зробити так, щоб росія не могла його захищати, потім деокупувати. Так, зараз росіяни намагаються будувати залізницю через південь України, тому поки що не можна говорити про ізоляцію на 100 відсотків. Але це дуже важливий крок. Наприклад, ATACMS з касетними боєприпасами добре нищать техніку ворога. Навіть якщо військовослужбовці ховаються по окопах і бліндажах, то техніка лишається під вогнем.

Загалом нова американська зброя допоможе Україні зупинити російський контрнаступ. І можливо навіть говорити про новий контрнаступ з боку України, коли Збройні сили будуть готові до цього.

Читайте: З фортеці перетвориться на пастку: що чекає окупантів в Криму

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории