"Вбивство" Аркадія Бабченка: як Росія видала свою провину

Екс-заступник глави СБУ про гучну справу та реакцію Росії

Голова СБУ Василь Грицак, російський журналіст Аркадій Бабченко та голова Нацполіції Сергій Князєв Фото: УНИАН

У справі з інсценуванням вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка є багато запитань. І якщо СБУ не доведе контактів посередника із російським замовником злочину, то це буде ганьбою як для правоохоронних органів, так і для іміджу України. Про це, а також про те, як поведінка Росії видала її можливу причетність до підготовки замаху на життя журналіста, "Апострофу" розповів заступник глави Служби безпеки України в 2014-2015 роках ВІКТОР ЯГУН.

Наші правоохоронні органи вже офіційно заявили, що за останні роки було проведено 33 таких операції в Україні. Але на них ніхто не звертав уваги, тому що це були локальні операції, які не викликали такого резонансу у суспільстві. Зрозуміло, що Бабченко - це медійна особа, в нього багато контактів за кордоном. Тому одразу пішла реакція світових ЗМІ та міжнародної спільноти.

Така спецоперація була необхідна СБУ, якщо правоохоронні органи ставили за мету вивести на поверхню всі дії, які здійснювалися посередником. Хочу сказати, що підозрюваний (Борис Герман, - "Апостроф"), який був затриманий 30 травня, є посередником, а не замовником. Якщо йти за логікою нашого слідства, то замовник має знаходитися саме в Росії. Іншого в світовій практиці не придумали.

Інша справа, що під час прес-конференції (на якій журналістам показали "воскреслого" Бабченка) було більше політичного піару, ніж юридичних моментів. Зараз треба набратися терпіння і подивитися, які будуть надані докази. Хочу наголосити, що це мають бути залізобетонні докази, щоб міжнародна медіаспільнота та наші західні партнери сприйняли це як перемогу українських спецслужб, а не як черговий провал і піар-акцію з незрозумілими мотивами.

Є багато запитань. Одне із останніх повідомлень - що начебто Борис Герман був свідком за однією зі справ СБУ, яка проходила в Одесі. Це оприлюднив один з народних депутатів. Ці факти не додають довіри, тож ситуацію навколо Бабченка треба розділяти на три фактори.

Перший - СБУ та її оперативники провели дійсно блискучу операцію, яка викликала захоплення у професіоналів, а в деяких навіть заздрість. Другий - цю операцію зараз намагаються використати в політичних цілях, що неприпустимо. І третій - що ми маємо побачити під час слідства. Я розумію, що слідство не може все розповідати, але якщо СБУ не доведе безпосередні контакти посередника з замовником із РФ, якщо ми не вийдемо на якісь конкретні фігури, конкретну спецслужбу, тобто на того, хто міг замовити це вбивство, то це буде сором як для правоохоронних органів, так для іміджу України.

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що ця справа може тривати до року. А за рік ще стільки всього може статися. Щонайменше відбудуться вибори.

Про цю операцію могли знати близько 10 людей крім оперативників. У це коло осіб входили президент, генпрокурор, голова СБУ. Ситуація була неординарна, витік інформації був небажаним, тому великий плюс, що була задіяна така мала кількість людей і не було витоку. Помилка СБУ в тому, що в таких випадках необхідно повідомляти в МЗС. І коли Луценко виступав, він визнав це. Те, що всередині країни проводиться спецоперація, - це одне, але ми маємо пам'ятати про геополітику, щоб не було удару по Україні.

Читайте також: "Вбивство" Аркадія Бабченка: навіщо це все було потрібно

По-друге, треба було визначити коло партнерів, яких треба було попросити не коментувати цю тему до певного періоду. В дипломатичних колах чудово розуміють суть таких "прохань". Політичні відомства тих чи інших країн розуміють, що тут щось відбувається під контролем державних органів, і втручатися чи коментувати це поки що не варто. Можливо, в нас не було віри, що дипломатична пошта не буде перехоплена. Таким чином, не буде знівельований той ефект, який ми отримали від Росії в перший день "вбивства" Бабченка і на прес-конференції, яка відбулася наступного дня. Їхня реакція якраз дуже добре показала, що за цим можливим вбивством могла стояти РФ. Реакція, яка надходила від них, говорить про те, що вони фактично чекали цього.

Стосовно такої швидкої реакції з боку МЗС Росії. Зазвичай у міністерствах, зокрема закордонних справ, є безліч зразків, куди під якусь подію дописують меседжі/прізвища та швидко їх публікують. Але не варто забувати, що Росія - це продовження Радянського Союзу. Тож для погодження всіх моментів треба багато часу. Я би акцентував не стільки на заяві МЗС, яка з'явилася, скільки на факті порушення кримінальної справи Слідчим комітетом РФ. Тому що за деякими даними кримінальна справа була порушена за 7 хвилин, за іншими - за 20 хвилин після того, як з'явилася перша новина про "смерть" Аркадія Бабченка. Це надзвичайна швидкість - отримати інформацію, погодити її з керівництвом, зареєструвати її в певних органах, знайти слідчого, який буде вести справу. Нагадаю лише, що новина з'явилася уже пізно ввечері.

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Россияне продолжают атаку, не считаясь с потерями, и сдерживать их крайне непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна рассказала что можно купить за криптовалюту и как ею пользоваться

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Украинских школьников будут учить, почему важно защищать Украину