ДНР-ЛНР стали занадто дорогими: в Кремлі готують різкі рішення

Координатор "Інформаційного спротиву" про проблеми з фінансуванням ОРДЛО

Вагонне депо, травень 2018 р. Фото: news-front.info

Координатор групи "Інформаційний спротив" ДМИТРО ТИМЧУК розповів "Апострофу", який зв'язок між паливною кризою на окупованій території Донбасу і чутками про усунення ватажка так званої ДНР Олександра Захарченка, а також про те, що далі буде в ОРДЛО і які різкі рішення готує Кремль у зв'язку з проблемами та витратами, що приносять псевдореспубліки бойовиків.

З чим пов'язана паливна криза на окупованому Донбасі

Зараз потрібно пов'язувати чергову паливну кризу в ОРДО з інформацією щодо можливої зміни "керівництва" псевдореспубліки. Група "Інформаційний спротив" ще восени минулого року говорила про таку можливість. Ці чутки йшли практично з 2015 року, в середовищі "адміністративного керівництва" проходила інформація про те, що приїжджали представники адміністрації президента Російської Федерації й у вересні минулого року в Донецьку було проведено нараду, на якій без тикання пальцями чітко дали зрозуміти, що незабаром будуть кадрові пертурбації на рівні вищого керівництва. Трохи більше ніж за місяць після того, як ми дали цю інформацію, відбулися зняття і заміна [ватажка ЛНР Ігоря] Плотницького. Зараз йде мова про те, щоб змінити "керівництво" ДНР, тобто пана Захарченка.

Чим це викликано, згадуючи, знову-таки, паливну кризу? Думаю, що для Росії Донбас стає тією самою валізою без ручки, якою став Крим. Від нього Росія, ясна річ, не може відмовитися, оскільки вже офіційно заявила про те, що це її територія. Ми також розуміємо, що Путін не готовий і не збирається йти з Донбасу, але, з іншого боку, витрачати ті ресурси, які Росія витрачала на утримання ОРДЛО в 2015-2016 роках, для Кремля видається марним. Вони вже прекрасно розуміють: основна частина цих коштів, починаючи з фінансових і закінчуючи матеріально-технічним постачанням, просто розкрадається. Причому відбувається це на всіх рівнях, починаючи з найвищого, а найбільшої шкоди завдають якраз ті схеми, які були побудовані "керівництвом" ЛНР, тобто Плотницьким, і ДНР, тобто Захарченком. У Луганську проблему вирішили швидко і радикально, але там було простіше, оскільки про те, що Плотницький – досвідчений злодій, знав, здається, кожен житель ОРЛО, не кажучи вже про чиновників і найближче оточення, включаючи представників ФСБ і адміністрації президента РФ, які з ним працювали в якості кураторів.

Читайте також: Є тільки один вихід: чому Кремль хоче замінити ватажка ДНР

У Захарченка трохи інша ситуація. Крім того, що він – злодій, він працює на імідж якогось там "потужного керівника", тому замінити його більш проблематично. Але тим не менш для Росії зараз дуже важливим є питання ефективного використання коштів, які вливаються в окуповану частину Донбасу.

Скільки Росія витрачає на ОРДЛО

Точної цифри, думаю, не назвуть навіть в адміністрації президента РФ. Окупація коштує дуже дорого. І саме в цьому контексті Росія шукала якісь варіанти для себе, щоб зменшити цей тягар. Минулого року в кілька етапів відбулося скорочення прямої фінансової допомоги і на сьогодні дійшло до того, що бюджетна сфера починає скорочуватися. Ті ж вчителі й медики отримують відчутно меншу зарплату, ніж їхні колеги на неокупованій частині території.

Знову-таки, росіяни намагалися домогтися, щоб місцеві менше крали, оскільки "керівництво" ДНР все-таки залежить від підтримки населення. Росія йде шляхом скорочення фінансових потоків, каже: "Ви менше крадіть, і тоді все буде добре", але менше красти не стали – просто підлеглі, тобто населення, стали менше їсти. Тому зараз збираються піти іншим шляхом і провести кадрову чистку – поставити не те, щоб менше злодійкуватих, а хоча би більш контрольованих людей з боку Москви для того, щоб ефективніше використовувати ті кошти, які туди входять, як у бездонну бочку.

Що далі?

Судячи з усього, якщо найближчим часом не вирішиться питання цього конфлікту і не відбудеться реінтеграції цієї території, то на неї не чекає якесь процвітання. З тієї тенденції, яку ми бачимо, все йде до жалюгідного животіння і очікування подачок з боку Москви. Імовірне також існування якихось корупційних схем, як у Придністров'ї. Крім того, вже сьогодні утримання цієї території обходиться Росії у відчутну копійку, але, знову ж таки, потрібно дивитися на ціни на енергоносії. Якщо те, що РФ витрачала на Донбас у 2014-2015 роках, не було для неї особливо відчутно, то санкції і падіння цін на нафту зіграли свою роль. Однак зараз ми знову бачимо зростання цін на енергоносії, і потрібно розуміти, що протягом місяця Росія буде отримувати нові фінансові надходження. Як не дивно, потрібно пов'язувати одне з іншим.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Мобілізація повинна бути з 18 років - герой України Віталій Литвин

Герой Украины Виталий Литвин - откровенно об украинской армии, мобилизации, мотивации и 10 годах на войне

"Резерв" мінус: чому маса українців миттєво опинилась у розшуку ТЦК

Украинцы столкнулись с массой проблем, установив себе приложение Резерв+ - от некорректных данных до объявления в розыск

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил