Як на сковорідці: синоптики попередили українців про аномальну погоду

Субтропічні антициклони принесли в Україну навіть тропічну ніч

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Останній місяць календарного літа, ймовірно, вирішив відігратися за весь сезон: виснажлива спека, яка зараз спостерігається практично по всій території України, в найближчий тиждень не здасть своїх позицій і тільки наростатиме. Коли варто очікувати перепочинку і прохолоди, дізнавався "Апостроф".

Згідно з даними Укргідрометцентру, в середу, 15 серпня, в центрі і на півночі України температура повітря підніметься вдень до 31-34 градусів вище нуля, а вночі впаде до 20 з відміткою "плюс". Трохи прохолодніше буде на Західній Україні: 24-26 тепла вдень і близько 15-17 градусів у нічний час доби. Крім того, в цей день на заході синоптики прогнозують короткочасні дощі з грозами. А ось на півдні і сході країни буде практично як на сковорідці: 32-36 вдень і близько 20 градусів тепла в нічний час доби.

У четвер, 16 серпня, опади пройдуть не тільки на заході країни, але й перемістяться на північ, зокрема, в Київську область. Дощі трохи знизять температуру: на заході і півночі вдень варто очікувати близько 24-28 градусів тепла, а вночі стовпчик термометра покаже 18-20 вище нуля. А ось на півдні і сході спека не відступить: синоптики прогнозують на цих територіях до +36 градусів вдень і 21 градус тепла вночі.

Дивіться також: Зносило дахи: опубліковано фото наслідків сильного урагану з дощем в Україні

Найспекотніший день очікується в п'ятницю, 17 серпня. Захід продовжать заливати дощі на тлі денних 25-27 градусів і 14-17 тепла вночі, а ось на півдні і сході, хоч і не буде вже +36, а всього лише 32-34, але на небі, за прогнозами синоптиків, в цей день не варто чекати ні хмаринки. Відповідно, сховатися від пекучого сонця буде куди складніше. На півночі і в центрі України в цей день також буде безхмарно і близько 27-29 градусів вище нуля вдень і 17-19 вночі.

У суботу, 18 серпня, метеокартина практично не зміниться, тільки небо затягне легкими хмарами, а до списку західних регіонів, де в цей день не припиняться дощі, додасться ще й Одеська область.

Прогноз погоди на середу, 15 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на четвер, 16 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на п'ятницю, 17 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на суботу, 18 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1

За словами завідувача відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, найближчі дні будуть одними з найспекотніших в році.

"У найближчі дні, особливо 15 і 16 серпня, очікується найвища температура за все літо. Це пов'язано з субтропічним антициклоном, який зараз визначає погоду практично по всій території Європи, - пояснила "Апострофу" Балабух. - Якщо говорити про особливості цього літа, то вплив субтропічних антициклонів, які тривалий час знаходяться на великій території, призвів до аномально високої температури. Ми знаємо, наприклад, про +46 в Португалії, досить високу температуру у Франції, яка привела до пожеж і дуже великої смертності. Якраз такий антициклон і визначає зараз погоду в Україні. Але проблема ще в тому, що у нас будуть не тільки спекотні дні, але і дуже теплі ночі: в нічний час доби температура буде вище 20 градусів, а це вже тропічна ніч".

А ось очікувати швидкого похолодання не варто.

"Ближче до вихідних температура поступово почне знижуватися, але високі показники температур зберігатимуться до кінця місяця. В окремі дні можливі зниження температури, але чекати відчутної зміни погоди до кінця місяця не варто", - резюмувала Віра Балабух.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы