Війна за право: як повернути моряків додому

Москва принципово не хоче визнавати захоплених українців військовополоненими

Фото: GettyImages

У Керченській протоці 25 листопада російські кораблі напали на групу українських військових кораблів. У результаті російської агресії 24 українських моряки потрапили в полон. Інцидент отримав безпрецедентний резонанс: у 10 областях України було введено воєнний стан, однак наші моряки досі перебувають в неволі, при цьому Москва не вважає їх військовополоненими. Чи існують міжнародні механізми, здатні допомогти звільнити в'язнів Кремля, розбирався "Апостроф".

На даний момент 21 український моряк перебуває в ув'язненні в московському СІЗО "Лефортово". Ще троє військовослужбовців, які отримали поранення внаслідок російського морського нападу, утримуються в медсанчастині СІЗО "Матроська тиша". Всі вони арештовані судом Сімферополя до 25 січня. Російська Феміда інкримінує українцям незаконний перетин державного кордону. За російським законодавством за такий злочин суд може дати до 6 років позбавлення волі.

Точних даних про умови утримання полонених в "Лефортово" і "Матроської тиші" немає. Правда, російський омбудсмен Тетяна Москалькова повідомила своїй українській колезі Людмилі Денисовій, що скарг як здорові, так і поранені моряки, не мають. Але цю інформацію варто було б ділити на два.

Традиційно, ситуація з полоненими українськими моряками, "глибоко схвилювала" Захід. Так, глави МЗС "Великої сімки" зробили спільну заяву, в якій вимагали від РФ відпустити українців. Голова Євроради Дональд Туск спрогнозував, що в грудні ЄС продовжить антиросійські санкції. Звільнити моряків закликали прем'єр Канади Джастін Трюдо і президент Франції Еммануель Макрон, а канцлер Німеччини Ангела Меркель, за повідомленнями західних ЗМІ, навіть мала розмову з Володимиром Путіним про долю полонених, та тільки, за словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, лише суд (читай - Путін) буде вирішувати долю моряків.

Чи може у такій ситуації існувати реальний шанс на швидке повернення військовополонених додому? Тут можна виділити кілька ключових факторів: по-перше, виходячи з дій Кремля, можна зрозуміти, що українські моряки для РФ не є ніякими військовополоненими. За повідомленнями російських правозахисників, українських військових у СІЗО позбавили форми, що є порушенням ст. 18 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Крім того, сам факт утримання моряків у СІЗО також порушує положення Женевської конвенції, де в 22 статті йдеться про те, що військовополонених не слід розміщувати в тюремних будівлях, "за винятком особливих випадків, підтверджуваних інтересами самих полонених". Очевидно, що утримання в СІЗО ніяк не може бути в інтересах моряків. Нарешті, сам Пєсков видав наступне: "Це ніякий не полон, немає війни, є українські військовослужбовці, які перетнули державний кордон РФ", - підкреслив прес-секретар Путіна.

Фото: GettyImages

А якщо 24 українських моряки не визнаються Москвою військовополоненим, значить, виходячи з логіки Кремля, їх потрібно судити, і тоді на швидке повернення додому розраховувати не доводиться.

"Якщо РФ йде за своїми процедурам, щоб, як мінімум, мати виправдання перед власним населенням, найближчі 2-3 місяці чекати повернення не варто", - говорить "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Але є й інший нюанс. Не так важливо, як інтерпретує норми міжнародного права Москва. Важливіше, як цю ситуацію бачить Захід, адже одна справа, коли кадрові українські військові потрапляють в полон до "шахтарів і трактористів", до яких формально Кремль не має ніякого відношення, і можна, скільки хочеш заливати "домовляйтеся з народом Донбасу". Але зовсім інша справа, коли українські полонені утримуються офіційною владою РФ. Тут про трактористів вже не розкажеш.

"За міжнародним морським правом військовий корабель користується імунітетом у будь-яких водах, - пояснює "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь. - Атака на такий корабель класифікується як акт військової агресії, який рівнозначний переходу сухопутного кордону механізованими дивізіями. Відповідно, українські моряки є військовополоненими".

Чому ж Москва так вперлася, і принципово не бажає визнавати українців військовополоненими? Тим більше, що для Кремля таке визнання могло б стати самим безболісним виходом із ситуації.

"Для Росії це вихід - визнати моряків військовополоненими і провести прямий обмін на таких же полонених. Тоді не потрібно помилування президента, й інші складні юридичні процедури", - пояснює "Апострофу" заступник директора дніпровського філії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Але якщо просто відпустити моряків, далі послідують запитання, які піднімає Україна: де стріляли, де затримали, чому стріляли? Занадто багато додаткових питань", - додає Тишкевич.

Як, в такій викривленій Росією реальності, повинна діяти Україна, щоб повернути полонених додому?

"Щоб серйозно говорити на цю тему, потрібна серйозна реакція світової спільноти, конкретні дії, які змусять Росію протверезіти, а не "глибока стурбованість", - запевняє Михайло Самусь.

"А потім, використовуючи тиск на Росію, який створюється США, Німеччиною і Францією, потрібно було б підключити до цієї роботи Червоний хрест, і повертати моряків за схемою обміну військовополоненими, а не засудженими, як це намагається робити Росія", - зазначає Їжак.

Фото: EPA/UPG

За словами експертів, "серйозною реакцією" могло б стати посилення санкцій.

"Це можуть бути реальні санкції з боку світової спільноти, а не символічні, коли вводяться санкції проти офіцерів Генштабу РФ або ВМФ. Чи смішно самим європейцям або американцям, коли вони такі санкції вводять, але в Кремлі точно смішно, - каже Михайло Самусь. - Потрібні жорсткі санкції, які погіршать економічний стан Росії, наприклад, припинення проекту "Північний потік-2", обмеження користування світовими фінансовими інструментами, обмеження експорту російської нафти, заборона на користування хоча б європейськими і американськими портами для російських суден, недопуск російських авіакомпаній, які літають в окупований Крим, в країни ЄС. Ось це було б цікаво, і можна було б розглядати реальні механізми коммунікування з Росією".

Але поки, крім різких заяв, практичних кроків не було. Або майже не було.

"Скасування зустрічі Трампа і Путіна (на саміті "Великої двадцятки" в Аргентині, - "Апостроф") - досить різкий крок. Короткі і напружені переговори в Аргентині з Макроном і Меркель - також сильний крок. Це не просто заяви, а прямо сказані Путіну слова: "Ми вам не віримо". Крім того, Росія збирається посилювати правила руху по Північному морському шляху, а це зачіпає потужні міжнародні інтереси щодо свободи судноплавства", - додав Олексій Їжак.

Дійсно, з 1 січня 2019 року РФ вирішила ввести обмеження на прохід військових кораблів по Північному морському шляху (проходить по Північному Льодовитому і Тихому океану). З наступного року іноземні кораблі будуть змушені просити дозволу у РФ на прохід суден.

У США вже розкритикували російську ініціативу, зазначивши, що Північний морський шлях повинен бути відкритий для всього світового співтовариства.

"Для таких держав, як США і Великобританія, дотримання права на море - основоположна річ. У цьому вони бачать реальну загрозу для своїх інтересів", - говорить "Апострофу" дипломат Богдан Яременко.

Відповідно, якщо українська дипломатія зможе вдало зіграти на перетині інтересів у великій війні за морське право, моряки повернуться додому.

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях