Росія поповнює списки на обмін? Що відомо про захоплення українських рибалок на Азові

Українців заарештували на 10 діб, але їх подальша доля - під питанням.

Фото: Telegram

У суботу, 15 лютого, співробітники Федеральної служби безпеки (ФСБ) затримали в Азовському морі човен з чотирма громадянами України, звинувативши їх у браконьєрстві. Українців відразу ж доставили до Керчі, де на наступний день обрали запобіжний захід - арешт на 10 діб. Яка доля їх чекає далі і чи не поповнює Росія таким чином обмінні списки - поки що залишається питанням. "Апостроф" розповідає все, що відомо про інцидент і долю затриманих.

Після затримання українських рибалок у західній частині Азовського моря російські силовики заявили, що капітан судна нібито не виконав вимогу прикордонного наряду про зупинку і спробував сховатися. У ході огляду було виявлено понад 290 екземплярів камбали-калкана, а також знаряддя лову - ставну сітку.

Співробітники ФСБ стверджують, що документи на право добування водних біологічних ресурсів у затриманих були відсутні, у зв'язку з чим команда корабля була затримана на 48 годин до з'ясування обставин.

Незабаром російські силовики оприлюднили відео допиту українських рибалок. На кадрах можна побачити капітана українського катера, який розповів, звідки і навіщо рибалки вийшли в море.

"За документами, власник - людина знайома, а взагалі власником є я. Вийшли в море з села Райнівка Приморського району (Запорізька область, - "Апостроф") складом чотири людини", - сказав він.

Чоловік додав, що камбалу ловили сітками. У розмові зі співробітниками ФСБ він визнав факт незаконного вилову і повідомив, що претензій до російських прикордонників не має.

За даними нардепа від "Слуги народу" Павла Мельника, ФСБ затримала Сергія Гога, Олексія Іванова, Василя Тюркеджі і Максима Терехова.

"На фото і відео допиту, оприлюдненому в ЗМІ, саме Максим Терехов. Це можна стверджувати напевно. (На фото Максим з сім'єю). На чорно-білому фото - Василь Тюркеджі. Зараз інформація про рибалок уточнюється", - написав він на своїй сторінці в Facebook і опублікував знімки.

Що кажуть окупанти про долю рибалок

У неділю, 16 лютого, суд в окупованому Росією Криму ухвалив заарештувати на 10 діб захоплених українських рибалок. Їх звинувачують в непокорі "законному розпорядженню або вимозі співробітника органів федеральної служби безпеки" (ч. 4 ст. 19.3 КоАП РФ). Крім того, окупанти почали кримінальну справу за фактом незаконного видобутку водних біологічних ресурсів.

Окупаційний "уповноважений з прав людини в Криму" Лариса Опанасюк розповіла, що скарг від затриманих українських рибалок нібито не надходило, в даний момент триває розгляд.

Реакція України

За фактом захоплення українських рибалок в Азовському морі поліція АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження за статтями 146 (викрадення) і 278 (викрадення плавзасобу), заявила прес-секретар прокуратури АР Крим Катерина Діденко.

У свою чергу, прес-секретар Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що Росія офіційно не інформувала Україну про причини затримки судна в Азовському морі.

Читайте також

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

В мае будет несколько больших праздничных дат, которые украинцы всегда отмечают в кругу семьи или с друзьями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич намерен обратиться в Европейский суд по правам человека