"Вбиває" не тільки людей: як коронавірус "перевернув" світ і що діється в заражених країнах

Коронавірус з Китаю, який вбив майже 5 тис. осіб у світі, вже назвали чумою 21-го століття.

Фото: Facebook

Смертельний коронавірус з Китаю, що охопив багато країн світу, продовжує вбивати. Небезпечний він не тільки для людей, адже число померлих досягло 4900, а й для світової економіки, адже може стати каталізатором глобальної кризи. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в заражених країнах і розвиток подій в Україні.

Станом на ранок четверга, 12 березня, кількість заражених коронавірусом у світі досягла більше 126 тисяч, "вбивця" з Китаю проник у 123 країни. Найбільше випадків зараження COVID-19 зафіксовано в Китаї - 80793, з них 3169 летальні. За межами материкового Китаю коронавірусом заразилися вже 45311 осіб, з них 1455 - померло.

Лідером по поширенню хвороби стала Італія - там коронавірус підхопили 12462 людини, 827 померли. В Ірані COVID-19 заразилися близько 9000 осіб (354 померли), в Південній Кореї - 7755 (61), Франції - 2281 (48), Іспанії - 2277 (55), Німеччині - 1966 (3), Японії - 1335 (17), США - 1281 (38). В інших країнах кількість підтверджених випадків не досягає тисячі.

Що кажуть медики

Лікарі стверджують, що коронавірус потрапляє в людський організм через дихальні шляхи і, опускаючись в легені, може зачепити інші життєво важливі органи.

За словами доктора Вільяма Шаффнера, COVID-19 передається через крапельки від кашлю або чхання, які люди поблизу можуть "прийняти" через ніс, рот або очі. Далі вони переміщаються в задні носові ходи і в слизові оболонки задньої частини горла.

Коли копії вірусу розмножуються, вони розриваються і заражають сусідні клітини, викликаючи біль у горлі і сухий кашель. Потім вірус поступово проникає в бронхи. Незабаром слизові оболонки легень запалюються. Набряк і порушення потоку кисню можуть призвести до того, що окремі частини легенів заповняться рідиною, гноєм і мертвими клітинами. Може виникнути пневмонія.

На комп'ютерній томографії в легенях зараженої людини видно туманну завісу, яку легко сплутати з іншими респіраторними захворюваннями. Але коронавірус вражає не тільки дихальні шляхи, а й серце, нирки і печінку, хоча деталі цього будуть ще вивчити. Вчені припускають, що інфекція впливає на нервові клітини і може пошкодити мозок.

Яка ситуація в Італії

В Італії триває карантин до 25 березня. В країні закрито всі магазини (крім продуктових і аптек), а також ресторани, бари і салони краси. Працюють тільки банки і страхові компанії.

За словами прем'єр-міністра країни Джузеппе Конте, фабрики в Італії залишаються відкриті при дотриманні всіх запобіжних заходів. Гарантована діяльність сільськогосподарської промисловості. У той же час він звернувся до роботодавців із закликом відправляти працівників у відпустку або дозволяти їм працювати віддалено. Ще один запобіжний захід - закриття відділів підприємств, без роботи яких на період епідемії можна обійтися.

Жінка в порожньому вагоні метро, Рим Фото: bigpicture.ru

"Не треба чекати відразу спаду числа заражень, навіть якщо вони продовжаться, не треба впадати у відчай, ваші зусилля обов'язково приведуть до результату, потрібно тільки трохи часу", - сказав він.

В інтернет потрапили моторошні кадри, зроблені в лікарні на півночі Італії. Пацієнти з коронавірусом лежать обличчям вниз, підключені до апаратів, і за ними доглядають медики в захисних костюмах. Лікар-реаніматолог Даніель Маччіні з лікарні Humanitas Gavazzeni (Бергамо, Ломбардія) розповів про те, як ведеться боротьба зі смертельно небезпечною хворобою. Він порівняв спалах коронавірусу з війною.

"Дошки з іменами пацієнтів, різних кольорів у залежності від операційного блоку, тепер всі червоні. Замість операцій тепер завжди один і той же діагноз: двобічна інтерстиціальна пневмонія... Випадки ростуть, по 15-20 відвідувань на день - все по одній і тій же причині. Симптоми одні і ті ж: лихоманка і утруднене дихання, лихоманка і кашель, дихальна недостатність. Результати тестів: позитивний, позитивний, позитивний... Деякі вже інтубувані і спрямовані в реанімацію. Для інших вже занадто пізно", - зазначив він.

На фото - найбільш жвава вулиця МілануФото: bigpicture.ru

Що відбувається в Німеччині

У Німеччині коронавірус зафіксували у всіх 16 федеральних землях, число випадків заражень наближається до 2 тис., відомо про три смерті. Канцлер Німеччини Ангела Меркель озвучила тривожний прогноз - 70% громадян ФРН можуть захворіти COVID-19, але кордону не закриватимуть: це все одно не врятує від поширення вірусу.

Найсерйозніший спалах - у землі Північний Рейн-Вестфалія, найбільш густонаселеному районі країни, до якого відносяться такі великі міста, як Дюссельдорф, Кельн, Дортмунд. Там зафіксовано більше 600 випадків нової інфекції. І саме там жили всі три людини, які померли від коронавірусу. У Берліні підтверджено вже близько 80 випадків COVID-19. У нічному клубі в парку Тіргартен його підхопили відразу 16 осіб. Також багато хворих коронавірусом у Баварії (найбільші міста - Мюнхен і Нюрнберг) та землі Баден-Вюртемберг зі столицею в Штутгарті.

У зв'язку з коронавірусом уряд Німеччини ввів тимчасову заборону на збори і заходи, які налічують більш ніж 1000 осіб. Заборона на заходи через епідемію коронавірусу триватиме до кінця великодніх свят у середині квітня. У Берліні жителі стали запасатися провізією і масово спустошувати полиці магазинів.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

"Коронавірус продовжує поширюватися. У такій фазі суспільне життя повинно бути обмежене. Поширення коронавірусу можна уповільнити, обмеживши суспільні події. На початку епідемії таке обмеження є важливим", - заявив місцевий міністр охорони здоров'я Берліну Ділек Калайчі.

Інститут імені Роберта Коха (RKI) вже закликав керівництво німецьких клінік підготуватися до зростання числа хворих у важкому стані в зв'язку з поширенням коронавірусу.

Жорсткі заходи в США

Президент США Дональд Трамп звернувся до нації з приводу поширення смертельного коронавірусу COVID-19 і оголосив про те, що США заборонили в'їзд з усіх країн Європи, окрім Великобританії

"Ці заборони торкнуться не тільки значних обсягів торгівлі і вантажів, а й ряду інших речей... Ми будемо обговорювати все, що потрапляє в Сполучені Штати з Європи", - сказав Трамп у своєму зверненні.

За його словами, американська влада буде діяти без зволікання і здійснювати всі необхідні кроки, щоб забезпечити належні охорону здоров'я і безпеку громадян.

У той же час в Європі заявили, що не очікували заборони Трампа на в'їзд у США громадян європейських країн, які входять у Шенгенську зону. Так, бельгійський дипломат сказав телеканалу, що він очікував "щось станеться, але не настільки радикально".

"Кілька європейських послів у Вашингтоні повідомили CNN, що вони не знали, що це станеться, незважаючи на те, що були в контакті з адміністрацією протягом останніх декількох днів", - йдеться в повідомленні.

У Вашингтоні люди скуповують у магазинах не тільки продукти, миючі засоби, але багато інших товарів.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Ситуація в інших країнах

У Франції від COVID-19 померли ще 15 осіб, таким чином загальне число загиблих від небезпечної хвороби досягло 48 осіб. Всього коронавірусом заразилися 2281 громадян.

У Греції зафіксували перший випадок смерті від китайського коронавірусу COVID-19. Його жертва - 66-річний чоловік, у якого були й інші проблеми зі здоров'ям.

Індія на місяць - до 15 квітня - анулювала всі туристичні візи на тлі поширення в світі епідемії коронавірусу. Обмеження стосуються всіх наявних віз, окрім дипломатичних, офіційних, а також віз ООН і міжнародних організацій, робочих і проектних. Рішення вступає в силу о 12:00 13 березня.

У Туреччині через коронавірус вирішили перенести початок туристичного сезону з кінця березня на 15 квітня. На місяць також вирішили перенести міжнародні виставки, заплановані в країні після 16 березня.

Кувейт вирішив призупинити роботу міністерств та урядових департаментів з 12 по 26 березня через загрозу поширення нової коронавірусної інфекції, заявив офіційний представник кабміну Тарек Аль-Музрам.

Обстановка в Україні

В Україні, де зафіксовано лише один випадок інфікування коронавірусом, з 12 березня ввели карантин в усіх навчальних закладах. Скасовано масові заходи за участю 200 і більше осіб, крім заходів державної необхідності (засідань Верховної Ради).

Крім того, припинено авіасполучення з Італією і обмежено кількість пунктів пропуску на кордоні України: будуть працювати 49 з 219. Заборонено експорт товарів протиепідемічного призначення до 1 червня.

Найбільші авіакомпанії МАУ, SkyUp, Wizz Air, Ryanair скасували ряд рейсів з України в європейські країни, а також в Азербайджан і Ізраїль через спалах коронавірусу COVID-19. Також Україна розглядає питання обмеження авіасполучення з Німеччиною і Францією.

В Україну привезли першу партію експрес-тестів на коронавірус і вже почали розподіляти по регіонах, однак дістануться вони не всім. Першими експрес-тести отримали в Києві - 200 тестів доставили до інфекційного відділення Олександрівської лікарні.

Влада Києва відзначає, що тестів буде досить і доставлять в найближчі дні ще 5 тисяч експрес-тестів. Однак в звичайних аптеках їх не буде і провести перевірку можна буде тільки в інфекційних лікарнях.

Крім Києва, перші експрес-тести на коронавірус отримали в лікарнях Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Рівного, Львова та Запоріжжя. Як відзначили в МОЗ, на даний момент в Україні є 19 600 експрес-тестів і зараз триває прийом замовлення на закупівлю тестів для інших областей.

У той же час український журналіст Роман Бочкала вирішив перевірити, як реагують в "швидкій" на звернення з підозрою про наявність коронавірусу.

"Тут я вирішив перевіритися ... Ну хіба мало що, подзвонив 103. Виявилося, мені не можуть допомогти. Мовляв, тестів на коронавірус немає в наявності. Але головне інше. Відповідь була зовсім не змістовною. Видно, що медперсонал не проінструктований, як приймати подібні дзвінки. Весь світ на вухах! А у нас кидають трубку. І це Київ. Боюся уявити, що в глибинці", - зазначив він.

Удар по економіці

Через епідемію нового коронавірусу світова економіка може втратити до $2,7 трлн, попередили експерти Bloomberg. Це рівнозначно ВВП Великобританії.

Згідно з базовим, найбільш позитивним, сценарієм, при якому Китай оперативно візьме під контроль спалах захворювання і оговтається від його наслідків у другому кварталі, вплив на світову економіку може виявитися стриманим.

При другому варіанті розвитку подій Китай не зможе швидко впоратися з коронавірусом. Крім цього, спалахи, які відбулися поза КНР (в Південній Кореї, Італії), а також поширення захворювання в Японії, Франції та Німеччині, швидше за все, завдадуть шкоди економікам цих країн, відзначають експерти. За їх підрахунками, при цьому сценарії зростання економіки сповільняться до 2,3% в 2020 році в порівнянні з прогнозованими ще до появи коронавірусу 3,1%.

Якщо ж масштабні спалахи захворювання відбудуться у всіх країнах, в яких повідомляли про випадки зараження, в тому числі в США, Індії, Великобританії, Канаді та Бразилії, це буде означати, що зростання всіх десяти найбільших світових економік сповільниться, тому що вони кинуть сили на боротьбу з поширенням вірусу. При цьому сценарії зростання глобальної економіки в 2020 році впаде до 1,2%, Єврозона і Японія впадуть у рецесію, а зростання американської економіки знизиться до 0,5%.

У четвертому сценарії експерти розглядають найбільш негативний варіант розвитку подій. При глобальній пандемії, тобто коли вірус вразить всі країни, світова економіка, за їх прогнозом, може втратити до $2,7 трлн, а її зростання за рік зведеться до нуля.

Аналітики Bank of America в свою чергу попередили, що 2020 рік стане для світової економіки найгіршим з часу закінчення глобальної економічної кризи в 2009 році. За їхнім прогнозом, у тому числі через уповільнення економіки Китаю темпи світового економічного зростання за підсумками року впадуть до 2,8%. В Україні ж на тлі карантину навколо коронавірусу почав рости курс долара.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории