Вода з України потрібна Путіну для того, щоб вигнати татар з Криму - Рефат Чубаров

Навіщо Москва посилює репресії проти кримських татар

Фото: Getty images

У середу, 11 березня, у кримському Бахчисараї відбулися обшуки у 7 кримських татар, серед яких були журналісти кримськотатарського телеканалу ATR. П'ятьох затримали – їм інкримінують причетність до мусульманської організації "Хізб ут-Тахрір", яку Кремль вважає терористичною. Ведучого ATR Сейтумера Сейтумерова, зокрема, вважають одним із очільників "Хізб ут-Тахрір" на півострові.

Чергові обшуки та арешти є помстою кримським татарам через їхню активну боротьбу на міжнародному рівні, а також намаганням примусити Київ подати на окупований півострів воду. Однак, єдиними терористами у Криму є росіяни, і вода з материка потрібна їм, аби заохотити до переїзду ще більше своїх співвітчизників. Все це несе загрозу, бо замість українських громадян Крим заселяють лояльними до Кремля росіянами. Так вважає голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

- Що ви могли б розказати про обшуки серед кримських татар 11 березня?

- Обшуки відбулися в будинках семи осіб у Бахчисараї та Бахчисарайському районі. Станом на вечір 11-го березня йшли суди, які мають затримати і позбавити свободи на 2 місяці чотирьох кримських татар (мова йде про Сейтумера Сейтумерова, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова й Османа Сейтумерова. П'ятого затриманого – 66-річного Енвера Мустафаєва співробітники ФСБ відпустили. – "Апостроф"). Їх звинувачують у приналежності до терористичних організацій.

- Адвокат Микола Полозов написав, що затримання здійснюються не лише заради поповнення "обмінного фонду", а й з метою примусити Київ дати воду на півострів.

- Можуть бути різні цілі в окупантів. Я не виключаю, що обшуки є своєрідною помстою за наші виступи на спеціальному засіданні Радбезу ООН, на якому обговорювали питання забезпечення прав людини у Криму, зокрема кримських татар. Виступав я, а також мої колеги Ольга Скрипник та Антон Кориневич – постійний представник президента України в Автономній республіці Крим. Наші партнери дуже жорстко оцінили дії Росії, а представник Росії під час виступу нахамив усім та втік.

Може бути і подальше посилення тиску на кримських татар для того, аби вони самі покидали Крим.

Але це може робитися, як говорить Микола Полозов, для того, щоб висувати Україні додаткові умови звільнення близько 200 політв'язнів, з яких 116 з Криму, а інші перебувають у бандитів в Донецькій і Луганській областях.

Це ще раз доводить, що Росія розглядає політв'язнів і тих, кого вона арештовує, як товар для обміну, а також для виконання ультимативних вимог.

- Британський професор Крістофер Хартвелл вважає, що заяви українського керівництва про необхідність дати воду в Криму лише підбадьорюють Володимира Путіна до його дій проти України. Ви з цим згодні?

- Всі суперечливі поступки у словах та діях заохочують російського окупанта. Скажімо, в Москві перебувала група народних депутатів України. Уявіть собі! Депутати Верховної Hади зустрічаються з керівниками країни, яка захопила частину нашої території, чиї каральні органи брутально здійснюють облави на кримських татар, чиї військові підтримують бандитів і сепаратистів на Сході України! Депутати Верховної Ради зустрічаються з головою Держдуми Росії; скаржаться на свій парламент, свого президента, кажуть, що Зеленський не хоче миру. Зрозуміло, що такі дії створюють в очільників країни-окупанта уявлення, що можна трішки більше "дотиснути", і Україна упаде під їхні ноги, як переспіла груша. І тому такі дії провокують наших ворогів.

Читайте також: Путін вистрілив собі в ногу, але Україні від цього не легше

- Хотілося б, щоб ви як людина, яка тривалий час опікувалася проблемами Криму,пояснили, чи справді існує така велика потреба для півострову у воді з материка?

- Незважаючи на невеликі розміри Криму, там є різні напрямки господарювання, в тому числі аграрний: вирощування пшениці, сади, виноградники, фірми з переробки аграрної продукції. Все це потребує зрошення, води, особливо сади і зернові культури. Вода також потрібна для нових поселень, які Росія намагається будувати в Криму для того, аби заселяти півострів своїми громадянами. Вода потрібна для того щоб модернізувати та розвивати рекреаційну, туристичну сфери.

Все це Росії потрібно не задля того, щоб зробити життя людей максимально комфортним, а для того, щоб зробити Крим привабливим для російських громадян. За допомогою переслідувань, репресій, насильницького викрадання людей, які не лояльні до неї, – в першу чергу кримських татар, але й інших українців також, Кремль домагається, аби вони самі покидали Крим. Одночасно Росія намагається максимально переселити своїх громадян, аби змінити демографічну і етнічну складову кримського населення. Тому їй потрібно більше води, щоб розвивати Крим. А для того простого населення на півострові, зважаючи на той спосіб життя, який воно веде, запасів води у Криму вистачає.

- Чотирьом нинішнім затриманим, як і багатьом іншим кримським татарам, інкримінують участь в ісламській організацій "Хізб ут-Тахрір". Вона не є ані екстремістською, ані радикальною, але до неї насторожено ставляться у Європі та США. Тобто, виходить, що Росія таким чином ускладнює переговори щодо звільнення цих людей?

- Росія для того, щоб придушити будь-які народи, котрі населяють РФ, понавигадувала різні звинувачення , аби створити у світі таке уявлення, ніби вона бореться з тероризмом. Так вони двічі придушували чеченців, коли ті намагалися бути господарями своєї землі – їх зображували ісламськими терористами. Так робили в Татарстані, Башкортостані, продовжують робити в Якутії. І це на території самої Росії.

А коли мова йде про окуповані території, то їм же якось треба пояснювати, чому вони переслідують кримських татар. Знову вони заявляють про ісламську загрозу, - це те, що на Заході можуть проковтнути. Коли мова йде про етнічних українців, росіяни вигадують диверсантів. Меджліс вони називають незаконною кримськотатарською структурою. Це все приводи для того, щоб колошматити, бити та витісняти нелояльних – в першу чергу, кримських татар.

- Питання в тому, як пояснити нашим західним партнерам, що члени "Хізб ут-Тахрір" – не терористи?

- Тут не треба нічого пояснювати. Треба сказати про те, що до окупації Криму, там не було жодного випадку, коли когось заарештовували, чи переслідували за його діяльність, чи визнавали терористом. І актів терористичних не було. Якщо на якісь території діє терористична організація, є велика кількість людей, які до неї належать, то мають бути якісь наслідки, правда? У нас терор в Криму з'явився з першою появою російських військ у 2014 році. Оце класичні терористи, які вступили незаконно на чужу землю і тепер переслідують людей, які там законно живуть.

Читайте також

Мрію, щоб люди у всьому світі спілкувалися українською мовою, - казахстанська правозахисниця

Многие граждане Казахстана поддерживают Украину, но казахстанские власти всегда вели многовекторную политику

Захід лише розігріває апетити Путіна - боєць 23 бригади "Буревій"

Военнослужащий 23-й отдельной механизированной бригады ВСУ Алексей Чайковский - откровенно о войне в Украине

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Несмотря на фейковые победы, в реальности россияне не могут добиться результатов на Донбассе