Коронавірусом заражено 1,5 млн осіб: що відбувається в Україні і світі (хроніка 9 квітня)

COVID-19 вбив в світі понад 94 тис. людей, але вчені прогнозують, що можлива ще друга хвиля хвороби.

Фото: zik.ua

Пандемія коронавірусу COVID-19 продовжує забирати життя, але вчені вважають, що захворюваність може піти на спад з тією ж швидкістю, з якою наростала. Американо-російський мікробіолог Олександр Гольдфарб зазначив, що вкрай важливим є дотримання карантину, а вихід з нього може спричинити другу хвилю захворювання.

Вакцини та ліків від COVID-19 поки немає, але вчені з різних країн працюють над їх створенням, зокрема, вчені з австралійського Університету Монаша і Королівського госпіталю в Мельбурні створили препарат, що пригнічує коронавірус за дві доби. Одна доза ліків знизила кількість вірусної РНК на 93 відсотки через 24 години, а на 99 відсотків - через дві доби. Тестування препарату триватимуть.

В Україні 8 квітня пом'якшили карантин, дозволивши роботу підприємств, які займаються поштовою та кур'єрською діяльністю, будівельними роботами, збором і заготівлею відходів, а також закладам торгівлі будівельними матеріалами та хімчисткам. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

Станом на 23:00 в світі зафіксовано 1 586 326 випадків зараження (+68 366 за останню добу), померло 94 786 осіб (+6 331 за добу). Лідерами залишаються США, Испани і Італія.

22:49 По всій території Чернівецької області на вихідні закриють всі магазини.

Про це повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук:

"З суботи, 11 квітня, з 13.00 до понеділка, 13 квітня, 6.00 знову запроваджується особливий режим й ми просимо вас залишатися вдома. Навідміну від минулих вихідних, на наступних з 13.00 не будуть працювати жодні магазини, продуктові також. Автозаправні станції будуть працювати виключно для медичних служб, служб порятунку та Національної поліції. Для всіх інших АЗС не будуть працювати".

22:39 Директор Одеського зоопарку Ігор Бєляков зіграв для тварин на карантині. Для мавп - "Історію кохання" Френсіса Лея, для слонихи - "Есмеральду" з "Нотр-Дам де Парі", для ведмедя - серенаду Шуберта "Соло для фортепіано", а для вовків - "Мурку".

22:35 У Запорізькій області зафіксували перший смертельний випадок. За даними місцевої влади, це - 60-річний мешканець міста Мелітополя, який раніше був госпіталізований у Мелітопольську інфекційну лікарню із COVID-19. Він помер 9 квітня. До цього хворий перебував в реанімаційному відділенні, був підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

22:11 В Італії за добу померли 610 осіб, інфікованих коронавірусом COVID-19. Загальна кількість загиблих за час пандемії досягла 18 279 осіб. Видужало 28 470 пацієнтів - 1 979 за останню добу.

Загальна кількість хворих (з урахуванням померлих і тих, хто видужав) досягла 143 626 осіб. Продовжують хворіти 96 877 осіб (зростання на 1615 в порівнянні з вчорашнім днем).

Італія займає перше місце в світі за кількістю жертв коронавируса і третє за кількістю хворих, поступаючись США і Іспанії.

21:21 У Тернопільській області 5 смерть від коронавірусу. У чоловіка, який працював охоронцем у закритому медзакладі, залишились дружина і донька, яка зараз за кордоном. Володимира Лещенко поховали сьогодні, 9 квітня, у Заліщиках. Вже після смерті прийшло підтвердження, що він був хворим на коронавірус.

"Володі було під 60, він вже роки працював охоронцем в закритому тубдиспансері. "Згорів" буквально за три дні. Попередньо хворів, була в нього задишка. Стало дуже погано, звернулись до лікарні – сьогодні вже поховали", - розповів мешканець Заліщиків.

20:36 В Житомирській області підтвердили 10 нових випадків інфекції - рекордна добова кількість за весь період епідемії.

"На Житомирщині сьогодні ввечері лабораторно підтвердили 10 нових випадків коронавирусной інфекції. Більшість - 5 в Бердичеві, де сьогодні була друга смерть від коронавірусц", - заявили в ОДА.

В цілому в області станом на вечір 9 квітня вже 41 лабораторно підтверджений випадок коронавірусної інфекції.

20:15 Кабмін розглядає можливість ввести комендантську годину в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській області. Про це повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків за підсумками наради з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

За його словами, такі заходи можуть бути вжиті на вихідні дні, щоб розірвати ланцюг заражень. Також розглядається продовження карантину до травня. Подробиці повинні бути завтра.

19:53 Третя смерть від коронавірусу на Закарпатті і перший у Берегові. Померла 68-річна жінка, яка лікувалася вдома. Це підтвердив міський голова Берегова Золтан Бобяк.

За інформацією журналіста Віталія Глаголи, жінка їхала в таксі до лікарні вже у важкому стані. Чому не викликали швидку невідомо. Крім того, за наявною інформацією хвора також і її дочка.

19:28 З початку спалаху коронавірусу в Україні було протестовано 20 608 зразків. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я. За минулу добу перевірили понад 2 300 зразків.

19:14 Кабінет міністрів на своєму засіданні у середу вніс зміни до постанови про запобігання поширенню COVID-19.

18:30 У Москві у 8 священиків РПЦ виявили коронавірус.

"На 9 квітня 2020 року коронавірус виявлений в цілому у восьми священнослужителів Московської єпархії. Ще у трьох священнослужителів виявлені симптоми коронавірусної інфекції, але діагноз поки не підтверджений", - заявили в РПЦ.

17:58 Довгожителька з Нідерландів стала найстаршою пацієнткою в світі, що видужала від COVID-19. 17 березня Корнелія Рас відсвяткувала 107-й день народження. Через день її самопочуття погіршилося, вона стала кашляти, а її температура підвищилася до 38 градусів. Ті ж симптоми спостерігалися у інших мешканців будинку престарілих, які були присутні на церковній службі в середині березня. Коронавірус виявили у Рас і її 40 сусідів.

Довгожителька хворіла більше двох тижнів і була визнана повністю здоровою у понеділок, 6 квітня. Інші перенесли хворобу гірше. В результаті спалаху COVID-19 в будинку для літніх людей загинули вже 12 осіб.

17:41 У Хмельницькому померла співробітниця районної лікарні. У жінки підозрюють коронавірус. Медик перебувала на лікуванні. Зараз результати її тестування очікують з лабораторії Центру громадського здоров'я в Києві. Колегам жінки вже зробили аналізи на COVID-19 - результат у всіх був негативний. За інформацією місцевих ЗМІ, померла працювала санітаркою в пологовому відділенні.

17:29 Польща вводить додаткові обмеження - з 16 квітня жителі країни зможуть перебувати в громадських місцях тільки при наявності маски.

Міністр охорони здоров'я Польщі Лукаш Шумовський також заявив про скасування масштабного святкування Великодня.

"Якщо ми проведемо Великдень, то через місяць кількість інфікованих буде від 30 до 50 тисяч", - заявив він.

Під час Великодня число людей, що беруть участь в церковних церемоніях, буде обмежено до п'яти.

На даний момент в Польщі зафіксовано 5341 випадок коронавірусу і 164 смерті від інфекції.

17:10 В Молдові почали використовувати жорсткі методи. Після госпіталізації жителя Кишинева, зараженого коронавірусом, комунальні служби заварили вхідні двері його багатоповерхового будинку.

16:27 Влада Пекіна запускає "розумні" поїзди на одній з ліній столичного метро, які зможуть виявляти пасажирів без медичних масок.

16:22 На військовому авіаносці США "Теодор Рузвельт" виявлено 416 хворих на коронавірус. Тестування пройшли понад 97% членів екіпажу.

16:15 Уже цих вихідних 11 та 12 квітня на Тернопільщині введуть рекомендовану комендантську годину з 13:00 у суботу до 6:00 у понеділок. За словами голови ОДА, жителі області самі погодились на такі заходи. При цьому жодної інформації стосовно опитування щодо введення комендантської години на території області не проводили.

15:56 9 квітня кількість хворих COVID-19 в курортному Миргороді (Полтавська область) збільшилася вдвічі: до раніше госпіталізованих подружжю додалися 72-річна лікар Центральної районної лікарні та 46-річна медсестра цього ж лікувального закладу.

15:40 Lufthansa втрачає близько €1 млн кожну годину через коронавірус. Генеральний директор компанії Карстен Суперечка повідомив, що пандемія є "найбільшою проблемою в нашій 65-річної історії" і що Lufthansa "бореться за своє майбутнє".

15:23 Міністр охорони здоров'я Польщі Лукаш Шумовський заявив, що жителі країни будуть зобов'язані носити маски в громадських місцях у зв'язку з пандемією коронавірусу. За його словами, таке нововведення почне діяти з наступного четверга, 16 квітня.

15:05 Коронавірусом у Київській області заразилися 10 дітей, повідомляє прес-служба Київської ОДА. Три дитини заразилися COVID-19 в смт. Козин; 1 - в Обухові; 1 - в с. Лісники; 1 - в с. Гатне; 1 - в с. С. Борщагівка; 1 - в м. Бориспіль, 1 - у м. Ірпінь; 1 - в Поліському районі.

Всього в області 133 випадки коронавірсу, 6 осіб одужали і 5 померли.

14:56 Виконуючий обов'язки голови Київської обласної держадміністрації Василь Володін заявив, що якщо ситуацію з коронавірусом вдасться утримати, то вихід з карантину почнеться в травні, в іншому випадку є ризики, що карантин триватиме до осені. Він, зокрема, закликав громадян не виходити з дому в найближчі дні.

14:50 Плюс один випадок коронавірусу в ЗСУ. Інфекцію підтвердили у військовослужбовця однієї з військових частин у Мелітополі, який з кінця березня перебував на самоізоляції після контакту з людьми, у яких діагностували COVID-19.

29 березня біля нього підвищилася температура. Зроблені на початку квітня з інтервалом 4 доби швидкі тести показали негативний результат.

9 квітня надійшли результати ПЛР-тестування, які підтвердили захворювання на COVID-19. Стан здоров'я військовослужбовця задовільний, він проходить лікування в домашніх умовах під наглядом медичної служби.

14:24 Президент України Володимир Зеленський закликав українців дотримуватися карантину на Великдень через загрозу поширення коронавірусу. Гарант зазначив, що в цьому році богослужіння в церкві можна буде подивитися в трансляції, повідомляє прес-служба ОПУ.

На нараді з урядом прозвучало, що до 70% громадян України підтримують заходи карантину і тільки 3% збираються відвідати церкву.

14:12 Загальна кількість медпрацівників, які померли в Італії після зараження COVID-19, досягла 100, заявила професійна асоціація італійських лікарів Fnomceo. Сотою жертвою стала 62-річна лікар з провінції Венеція.

13:56 Греція посилює обмеження через коронавірус напередодні Великодня. Людям в аеропортах, портах, залізничних станціях і міжміських автобусних станціях буде дозволено подорожувати тільки в тому випадку, якщо у них є декларації про доходи, що підтверджують, що їх постійне місце проживання є їх пунктом призначення.

Ці люди не зможуть повернутися з пункту призначення до завершення дії заходів 27 квітня. За порушення правил штрафуватимуть на 300 євро - вдвічі більше, ніж зараз.

13:45 За захворюваностю на коронавірус у Києві продовжує лідирувати Печерський район. За минулу добу лабораторно підтверджених випадки додалися в наступних районах:

Голосіївський +0.

Дарницький +2.

Деснянський +2.

Дніпровський +4.

Оболонський +1.

Печерський +30.

Подільський +0.

Святошинський +0.

Солом'янський +1.

Шевченківський +1.

13:30 На Полтавщині зареєстровано перший випадок одужання від коронавірусу. Повторне ПЛР-тестування підтвердило, що у 28-річної жінки немає коронавірусної інфекції.

13:15 Міністр охорони здоров'я Німеччини Йенс Шпан вважає, що перші послаблення карантинну, введеного для боротьби з новою коронавірусною інфекцією COVID-19, можливі після Великодніх свят.

За словами міністра, як довго будуть залишатися необхідними щоденні обмеження в боротьбі з поширенням коронавірусу, залежить від поведінки громадян.

12:55 У Житомирській області 9 квітня зафіксовано третій випадок випадок смерті від COVID-19, заявила заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Остапченко під час онлайн-брифінгу, повідомляє Житомирська ОДА. Померла 81-річна жінка з Бердичівського району.

12.40 Більшість військовослужбовців, які заразилися коронавірусом в Україні, підхопили інфекцію під час епізодичних зустрічей з друзями і рідними, які не входять до постійне коло спілкування, повідомляє на сторінці в Facebook Командування Медичних сил ЗСУ. Всього в Збройних силах зафіксовано 5 випадків зараження, 1 - летальний.

12:27 В Іспанії за добу 683 людини померли через коронавірус, число інфікованих зросло на 5 756. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що кількість смертей скоротилася після дводенного зростання.

Загальна кількість заражених становить 152 446, померлих 15 238.

12:10 У Києві 335 хворих Covid-19, плюс 41 новий випадок зараження за добу. Серед нових пацієнтів 11 жінок у віці від 26 до 71 року, дівчинка півроку і 29 чоловіків від 36 до 70 років, двоє медиків. За добу померла ще одна людина від коронавірусу.

10:56 В Одеській області лабораторно підтвердили інфікування коронавірусом у 43 жителів регіону. Серед них виявилися дитина і троє медичних працівників.

10:45 Коронавірус може позбавити світову економіку більше 5 трильйонів доларів зростання протягом наступних двох років, повідомляє Bloomberg з посиланням на оцінку банків Уолл-Стріт.

10:30 Воїни Збройних сил України записали зворушливе відеозвернення до українців із зони Операції Об'єднаних сил. На ньому вони закликали співгромадян дотримуватися карантину заради порятунку життів близьких у період пандемії коронавірусу. Зі свого боку захисники пообіцяли берегти спокій мирних громадян, воюючи проти окупантів.

11:15 У Великобританії вирішили на кілька тижнів посилити карантин через критичну кількість жертв коронавірусу - за добу додалося майже 1000 загиблих. Поліції дали розпорядження контролювати заборону на переміщення людей на великі відстані і заборону на фізичні вправи частіше, ніж один раз на день.

10:56 Лікарні Швеції припинили застосовувати протималярійний препарат хлорохін, який використовують в Україні для лікування коронавірусу COVID-19, через його побічні дії.

Відмова стався після скарг декількох пацієнтів на спазми, часткову втрату зору і мігрені. Шведські медики відзначають, що в одному випадку з 100 прийом хлорохіну викликав проблеми з серцебиттям і навіть серцеві напади.

10:45 У Росії зафіксовано 1459 нових випадків коронавірусу. Всього на сьогоднішній день в Росії зареєстровано 10 131 випадок коронавірусу.

10:26 Після виявлення коронавірусу Covid-19 у нардепа Сергія Шахова, тести на вірус пройшли майже всі, хто перебував на засіданні Верховної Ради і міг контактувати з хворим, в тому числі президент Володимир Зеленський, повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

За його словами, в Офісі президента був один випадок підозри на коронавірус. Співробітниця ОП була госпіталізована в Олександрівську лікарню, проте тест дав негативний результат.

10:15 Ще одну смерть від коронавірусу зафіксовано в Тернопільській області - в Монастирському районі. Померла - 83-річна жінка з с.Горішня Слобідка. Вона здала тест на коронавірус 6 квітня, однак результат прийшов тільки сьогодні. Місцева влада називає таку "оперативність" неприйнятною.

09:58 Обкладинка квітневого номера журналу Vogue Italia виглядає ось так через коронавірус:

09:45 Старший син президента Сербії Олександра Вучич Данило заразився коронавірусом. Він був госпіталізований в клініку інфекційних захворювань у Белграді.

22-річний Данило - перша дитина Вучич від його першого шлюбу з журналісткою Ксенією Янкович. У Вучич є ще син і дочка.

09:30 В Україні вже 1892 випадків захворювання на коронавірус!! За останню добу лабораторно підтвердили 224 нових випадки. Всього в країні 57 летальних випадків, а 45 пацієнтів одужали.

09:25 У Львівській області ще одна жертва коронавірусу - 68-річна жінка померла сьогодні вночі. У пацієнтки були супутні захворювання, онкологія. Позитивний тест, який підтвердив у пацієнта коронавірус, отримали тиждень тому. Жінка проходила лікування у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні.

09:22 З 00:00 четверга, 9 квітня, на в'їздах у Львівську область, де станом на 8 квітня було підтверджено 36 випадків коронавірусної інфекції, запрацювали блок-пости.

09:12 Вибухове зростання випадків захворювання на COVID-19 у штаті та місті Нью-Йорк відбулося в основному через інфікованих пацієнтів, які прилетіли з Європи, вважають експерти, що досліджують геном коронавірусу нового типу, повідомила газета South China Morning Post. За словами вчених, вірус був завезений у Нью-Йорк з Великобританії і кількох європейських країн, включаючи Францію, Австрію і Нідерланди.

09:05 Миколаївський мер Олександр Сенкевич заявив, що не здивований відсутності коронавірусу на ввіреній йому території. Нульову кількість випадків він пов'язує з карантином: з початку його дії зменшилася кількість хворих з пневмоніями, хоча смертність у місті відповідає сезону.

08:48 З 3 квітня поліція склала понад 5 тисяч адмінпротоколів за порушення карантину. Тільки кияни, які порушили обмежувальні заходи, до бюджету вже заплатили 100 тисяч гривень штрафу. Рішення про стягнення виносять суди.

08:35 У Китаї почали бити на сполох через різке зростання кількості ввізних випадків коронавірусу з території Росії. Більше половини від загального числа останніх заражених - це громадяни КНР, які прибули з РФ через північно-східний сухопутний кордон.

08:28 У Чернівецькій області пізно увечері 8 квітня помер житель села Кам'янка. Йому було 59 років. Чоловік захворів 22 березня, але довго лікувався вдома самостійно. 4 квітня був госпіталізований у реанімацію у вкрай важкому стані. Тест на коронавірус показав позитивний результат.

08:14 У ніч на четвер, 9 квітня, у Львівській області від коронавірусу померли ще двоє людей, які перебували в медичних установах. У чоловіка була підозра на COVID-19, у жінки діагноз був підтверджений, вона перебувала на апараті штучної вентиляції легенів. Їй було 59 років.

07:58 У Чернівецькій області, де від коронавірусу помер екс-президент українського футбольного клубу, протягом доби 8 квітня зафіксували 30 нових лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції COVID-19, заявив у своєму відеозверненні глава Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

07:45 Міністерство охорони здоров'я Бразилії закликало домовитися з наркокартелями про боротьбу з коронавірусом у бідних районах

"Ми повинні зрозуміти, що це райони, де держава часто відсутня і якими завідують наркоторговці і збройні угруповання. Як налагодити контакт з ними? Розмовляючи. Так, з наркодилерами, з озброєними групами, тому що вони теж люди і їм потрібна допомога", - йдеться в заяві.

07:28 Президент США Дональд Трамп на брифінгу заявив, що Сполучені Штати "випереджають графік" у зусиллях щодо уповільнення поширення коронавірусу.

За словами Трампа, завершення боротьби з коронавірусом і відновлення економіки відбудеться в недалекому майбутньому.

07:10 У Мінську оголосили масштабні обмеження для боротьби з коронавірусом. Ці заходи були прийняті 7 квітня і носять вже не рекомендаційний, а обов'язковий характер.

Зокрема, підприємствам і організаціям заборонено допускати до роботи працівників з ознаками простудних захворювань, наради та семінари повинні проводитися з використанням аудіо- та відеоконференцій. Відрядження скасовуються.

Їдальні, кафе і ресторани також продовжать роботу, але столи в закладах громадського харчування повинні стояти не ближче 1,5 метра один від одного. У торгових центрах і магазинах забороняється проводити групові презентації та рекламні акції, співробітники повинні бути в масках.

Перукарні та салони краси можуть працювати лише за попереднім записом з інтервалом між клієнтами не менше 5 хвилин, персонал повинен бути в масках.

06:56 Франція продовжить дію обмежень на пересування громадян після 15 квітня, повідомило агентство Франс Прес з посиланням на адміністрацію президента країни Еммануеля Макрона.

06:50 Головний санлікар України Віктор Ляшко особисто прилетить до Миколаєва, щоб вивчити, чому в регіоні не зафіксовано жодного випадку коронавірусу.

"Це питання порушення алгоритму тестування, або там дійсно така стабільна ситуація. Ми це розглянемо і будемо приймати рішення", - сказав він.

06:45 У Мелітополі вже двоє дітей заразилися коронавірусом: шести і двох років. 45-й хворий у Запорізькій області - 2-річна дитина з Мелітополя, вона знаходиться на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейного лікаря.

06:35 В Україні пом'якшили карантинні обмеження. Дивіться детальніше на інфографіці.

06:28 Стан Бориса Джонсона поліпшується.

"Останні відомості, які ми отримали з лікарні - що прем'єр-міністр як і раніше знаходиться в реанімації, але його стан покращується. Він уже сидить в ліжку і з задоволенням спілкується зі співробітниками лікарні", - повідомив на прес-брифінгу канцлер Ріші Сунак.

У королівстві за добу померло рекордне число хворих на коронавірус - 938 осіб, всього померлих вже 7 097 осіб, загальна кількість заражених - 60 733.

06:22 Кордон України можна перетнути тільки на авто.

06:15 Оприлюднено нову статистику: число смертей від коронавірусу на 1 млн осіб в різних країнах (дані на 8 квітня):

- Іспанія - 311.

- Італія - 283.

- Бельгія - 196.

- Франція - 154.

- Нідерланди - 131.

- Швейцарія - 99.

- Британія - 91.

- Іран - 48.

- США - 39.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі становить 88 444 особи (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше в світі смертей зафіксовано в Італії - 17 669 осіб, в Іспанії - 14 792, в США - 14 768 і Франції - 10 869. У Китаї за останню добу не зафіксовано жодної смерті, в загальному - 3 337 осіб.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (431 838), Іспанія (148 220), Італія (139 422), Франція (113 982), Німеччина (113 296), Іран (64 586) і Великобританія (61 474).

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории