"Смерть" з косою на пляжах і натовпи в містах: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Фото: Twitter

Смертельний коронавірус з Китаю не зупиняється, продовжуючи забирати життя по всьому світу, але ряд міст в Україні, всупереч рішенням влади, почали вихід з карантину. "Бунт" оголосив мер Черкас Анатолій Бондаренко, його підтримав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. В Одесі ж на вихідні почали працювати кафе і магазини, а на вулицях гуляли натовпи людей.

У США до пом'якшення карантину через коронавірус ставляться не так однозначно - недавно вірусним став ролик з чоловіком, який розгулював по пляжах Каліфорнії в костюмі смерті. Активіст Даніель Ульфельдер вирішив висловити свій протест любителям пляжного відпочинку, які не дотримуються соціальної дистанції, піддаючи себе та інших ризику зараження коронавірусом.

У Європі поступово починають скасовувати обмеження. У Данії з 15 квітня відновили роботу школи, в Ісландії 4 травня відкриються музеї, університети і перукарні. Чергові послаблення режиму ізоляції настануть для жителів Бельгії, Чехії, Угорщини, Німеччини, Іспанії, Італії та інших країн. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

22:00 За останню добу в Великій Британії зафіксували 288 смертей від коронавірусу, що є найменшим показником за останній місяць.

21:20 Незважаючи на ослаблення карантину в Італії число жертв від коронавірусу COVID-19 перевищило 29 тисяч осіб. Так, кількість померлих в Італії за останню добу від вірусу склало 195 осіб. У той же час, з початку пандемії в країні вилікувалися 82 879 людей, на інтенсивної терапії перебувають 1 479 осіб.

20:50 Україна і Фінляндія домовилися про рейси для українських сезонних робітників. Важливою умовою для роботодавців є легальне працевлаштування українських працівників, забезпечення якісною медичною страховкою і проведення обсервації.

20:20 На міжнародній донорській онлайн-конференції для збору коштів на розробку вакцини і ліків від коронавірусу, що було скликано Єврокомісією, зібрали 7,4 мільярда євро. Це майже стільки ж, як і планувалося на момент анонсування заходу (7,5 млрд євро).

19:50 В дитячому психоневрологічному інтернаті Запоріжжя виявлено випадок захворювання COVID-19 у 6-річного хлопчика. Зараз встановити джерело зараження епідеміологам поки не вдалося. Вони припускають, що хлопчик міг підхопити вірус від когось з рідних, хто відвідував його в закладі.

19:20 Чехія дозволить пасажирські перевезення через кордон автобусами та залізничним транспортом з 11 травня.

18:50 В МВС налічується 241 хворий коронавірусом співробітник правоохоронних органів. Зокрема, в Національній поліції 142 лабораторно підтверджених діагнозів коронавірусної хвороби (COVID-19), в Державній прикордонній службі - 17, в Національній гвардії - 19, в Державній службі з надзвичайних ситуацій - 3, у Державній міграційній службі - 1.

18:20 Президент України Володимир Зеленський в своєму традиційному відеозверненні до українців заявив про те, що скасування карантину через коронавіру призведе до 120 тисяч смертей в Україні в 2020 році.

18:00 В Національному інституті раку та дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" від сімей онкохворих дітей вимагають проходження платних тестів на виявлення коронавірусу, що викликає COVID-19. При відсутності негативних результатів тесту онкохворих дітей відмовляються госпіталізувати для проходження хіміотерапії, променевої терапії, хірургічної операції, проведення МРТ. Вартість такого тесту в Україні зараз становить близько 2,2-2,5 тисячі гривень на одну людину.

17:20 За даними Європейського центру по контролю і профілактиці захворювань, п'ять європейських країн ще не досягли піку епідемії коронавірусу. Як заявила глава агентства Reuters Андреа Аммон, в Болгарії спостерігається зростання нових випадків зараження, а в Великій Британії, Польщі, Румунії та Швеції не було "істотних змін за останні 14 днів".

16:50 Молдова планує скасувати надзвичайний стан з 15 травня в рамках заходів, спрямованих на ослаблення карантину через коронавірус. На сьогодні в Молдові зафіксовано 4121 випадок коронавірусу, з них 124 хворих - померли, 1382 - одужали. За останню добу виявили 69 нових хворих. Відзначимо, що надзвичайний стан Молдова ввела 17 березня.

16:25 Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що в столиці дозволять закладам продавати каву на винос. За його словами, вже у вівторок, 5 травня, комісія з надзвичайних ситуацій міста повинна прийняти рішення про це та затвердити відповідний регламент роботи кафе.

15:57 У Дніпрі медики рятують життя 23-річної хворої коронавірусів, яка на момент зараження була вагітна і в процесі хвороба втратила двійню.

15:30 В Україні з початку пандемії на COVID-19 захворіло 17 прикордонників, за минулу добу стало відомо про 3 нові випадки захворювання. У даний час під контролем медиків перебувають більше трьохсот прикордонників, які контактували з хворими. Переважна більшість контактних осіб - знаходяться на самоізоляції, інші ізольовані в підрозділах або обсерваторах.

14:35 Для дезінфекції міських об'єктів у Києві почали використовувати безпілотні технології.

14:00 У ЄС стверджують, що п'ять європейських країн ще не пройшли пік коронавірусу. За словами директора Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC) Андреа Амона, в Болгарії все ще фіксується збільшення випадків COVID-19. У Великій Британії, Польщі, Румунії та Швеції ECDC також не було "істотних змін за останні 14 днів". У той же час у всіх інших європейських країнах спостерігається зниження кількості випадків захворювання.

13:20 Кабінет міністрів України заявив про продовження дії карантинних обмежень до 22 травня.

"З 11 травня ми починаємо зняття перших обмежень, як і передбачалося в нашому плані... Для нас пом'якшення карантину не означає його повне скасування. Карантин буде продовжено до 22 травня", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

12:54 Секретні служби США прийшли до висновку, що влада Китаю приховувала спалах коронавірусу в країні з корисливою метою, щоб встигнути провести закупівлю ліків і засобів захисту від хвороби.

12:20 У Києві і області станом на ранок 4 квітня було зафіксовано 2388 підтверджених випадків коронавірусу COVID-19. У самій столиці їх кількість зросла до 1535, а на території області - до 853.

11:56 Число зафіксованих випадків зараження коронавірусом у світі перевищило 3,5 мільйона. Майже 250 тисяч померли, понад 1,1 мільйона одужали. Китай покинув топ-10 за виявленими випадками, Росія на сьомій сходинці. За кількістю смертей Росія 19-та.

11:28 З сьогоднішнього дня в Італії почала діяти друга фаза пом'якшення карантину, який ввели через коронавірус. У зв'язку з цим відновлюється робота виробництв, будівельних компаній і деяких оптових торговців. Втім, за умови дотримання протоколів безпеки на робочому місці. Разом з тим, буде дозволено пересуватися по своїх регіонах для відвідування родичів, але масові сімейні зібрання заборонено.

Зустрічі з рідними повинні відбуватися при дотриманні дистанції і використанні масок. Вимога заповнення сертифікатів з підтвердженням мети поїздки зберігається. В інші регіони поки їхати не можна, крім робочої необхідності.

11:00 За останню добу в Росії підтверджено 10 581 новий випадок коронавірусу в 82 регіонах. З них 50,6% не мали клінічних проявів хвороби. Зафіксовано 76 летальних випадків. За добу в Росії повністю одужали 1456 осіб.

Всього на сьогоднішній день в країні зареєстровано 145 268 випадків коронавірусу в 85 регіонах. За весь - 1356 смертей, одужали 18 095 осіб.

10:29 Консульські установи Польщі в Україні з понеділка, 4 травня, відновили видачу робочих віз. Зареєструватися для подачі документів на візу можна в електронній системі e-konsulat. Спочатку будуть прийматися тільки документи з метою отримання українцями віз для виконання сільськогосподарських і садівничих робіт, а також міжнародних перевезень.

10:15 101-річна мешканка Нью-Йорка, яка пережила кілька пандемій, змогла перебороти COVID-19. Анжеліна Фрідман перемогла онкологічне захворювання, а також змогла вижити під час пандемії іспанського грипу 1918 року. Жінка заразилася коронавірусом, перебуваючи в будинку для літніх людей, де і була ізольована в кімнаті, через кілька тижнів їй вдалося здобути перемогу в смертельній сутичці з інфекцією.

09:50 З завтрашнього дня в Україні знову дозволять проводити планові операції. Для цього пацієнтові потрібно буде здати ПЛР-тест на коронавірус.

09:25 В Україні на коронавірус захворіли 855 дітей і 2 387 медиків. За добу +418 нових випадків. З них 26 - у дітей і 97 - у медиків. Госпіталізували 97 осіб. За добу найбільше випадків у Чернівецькій області - 69, Київській - 69, Львівській - 33.

09:00 В Україні зафіксовано 12 331 випадок зараження коронавірусом. 303 людей померло, 1 619 видужало. + 418 за добу.

08:50 В Іспанії громадянам дозволили гуляти і займатися спортом. Виходити можна з 6 до 10 ранку і з 8 до 11 вечора. Для літніх окремі тимчасові рамки - з 10 до 11 ранку і з 10 до 12 вечора. Діти до 14 років можуть гуляти з 12 дня до 7 вечора. На фото - Барселона.

08:35 В Єгипті, популярному серед українців, почали послаблювати карантин, введений через пандемію коронавірусу, - готелі відкриваються для внутрішніх туристів.

Заклади тимчасово працюватимуть не більше ніж для 25% відпочиваючих, яких можуть прийняти. Це пов'язано з тим, що туристична галузь зазнала величезних збитків - один місяць карантину обходиться в 1 млрд доларів.

Такий режим буде діяти до кінця травня, з червня закладам дозволять працювати не більше ніж для 50% туристів. Масові заходи будуть як і раніше заборонені. У готелях введуть звичайне меню і заборонять відкриті зони з їжею.

08:15 У Донецькій області виявили 12 нових хворих на коронавірус. Всього в регіоні - 81 випадок хвороби.

08:00 З початку епідемії COVID-19 в Україні ліквідувалися 40% закладів громадського харчування, заявив нардеп Микита Потураєв. За його словами, частина з ліквідованих підприємств можуть повернутися до своєї діяльності після закінчення карантину.

07:45 У Хорватії розпочався другий етап послаблення карантину. Починаючи з понеділка, відновлять роботу в повному обсязі державні і приватні медустанови. Почнуть приймати клієнтів салони краси та перукарні.

Третя фаза зняття карантину в Хорватії запланована на 11 травня. У разі відсутності негативної динаміки зараження, в країні дозволять збиратися групами до 10 осіб, відкриються торговельні центри, початкові школи, стануть доступні лабораторна і художня діяльність у вузьких колективах, запустять внутрішні міжміські автобусні та авіаперевезення. Тоді ж відновлять роботу ресторани і кафе. Дозволять вхід у парки і паркові зони.

07:28 Українські турагентства можуть не повернути гроші своїм клієнтам, заявив глава Асоціації туристичних агентств Антон Рудник. За його словами, коронавірус і карантин - це форс-мажорні обставини. У туристів вибір невеликий: або переносити рейс, або чекати півтора року до кінця 2021 р. поки повернуть гроші. Скаржитися до суду практично безперспективно.

07:15 Повітряні сили Індії висипали пелюстки троянд на 12 лікарень у Нью-Делі, які борються з COVID-19. Також на честь "воїнів з коронавірусом" над індійською столицею пролетіли три військово-транспортні літаки, а трохи пізніше три винищувачі.

06:56 Франція продовжила режим надзвичайного стану через коронавірус до 24 липня. У країні від COVID-19 померли понад 24,7 тис. осіб. Термін дії обмежувальних заходів у країні закінчувався 11 травня.

06:37 Кількість хворих на коронавірус COVID-19 у Збройних силах України збільшилася до 49 осіб.

06:28 Пасажири, які прибуватимуть в аеропорт Відня (Австрія), зможуть відразу після прильоту здати платний тест на COVID-19, що допоможе їм уникнути 14-денного карантину за відсутності довідки. Результат буде готовий протягом 2-3 годин. Про позитивні результати тесту буде негайно повідомлено органам, які вживають відповідних заходів для лікування. Вартість даної послуги складе 190 євро. Нею зможуть скористатися не тільки пасажири, а й усі бажаючі.

06:15 У Флориді американський юрист Деніел Ульфельдер вийшов на пляж в образі "смерті" з косою. Він протестує проти, на його думку, передчасного відкриття пляжів. Активіст вважає, що ця помилка може поставити під загрозу суспільство.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих в світі від коронавірусу становить 247 470 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 67 682 особи, Італії - 28 884 особи, Британії - 28 520, Іспанії - 25 264 та в Франції - 24 900. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 506 729 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (1 158 040), Іспанія (217 466), Італія (210 717), Велика Британія (187 842), Франція (168 925), Німеччина (165 664), Росія (134 687) і Туреччина (126 045).

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории