Чорнобиль на Донбасі: як окупанти вдарили по екології на сході України

Особливу небезпеку становлять затоплені шахти

Фото: pixabay

Перший заступник керівника української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Вітольд Фокін заявив, що ситуація з шахтними водами на окупованій території може обернутися ще більшою екологічною катастрофою, ніж Чорнобиль.

Річ у тім, що в регіоні вугільна галузь майже припинила своє існування, а захоплені шахти почали просто затоплювати. Якщо забруднену важкими та токсичними металами воду не відкачувати, вона потраплятиме в звичайні водойми, а звідти і в Сіверський Донець, яка постачає воду мільйонам жителів Донбасу. Наскільки серйозною є проблема - розбирався "Апостроф".

Від "вугільного гіганта" до тотального знищення промисловості

У передвоєнний 2013 рік з українських шахт було видобуто 83 млн т. вугілля, і 75% від цього обсягу - з шахт Донбасу. До 2014 року на території Донецької та Луганської областей налічувалося близько 150 шахт, 96 з яких опинилися на непідконтрольній території "Л/ДНР".

Протягом декількох років окупаційна "влада" закривала (затоплювала) цілі об'єднання шахт, і, в підсумку, діючих залишилося не більше 27. Колись процвітаюча вугільна промисловість різко впала з 62 млн т вугілля, що добувалися до окупації, до всього 8-10 млн т. за підсумками 2019 року.

Тотальне знищення шахт відбувається досі. В "ЛНР" в 2020 році розробили черговий план закриття шахт, прийнявши так званий "закон" "Про ліквідацію збиткових підприємств з видобутку (переробки) вугілля". На даний момент по ньому були затоплені вже дві шахти - "Новопавлівська" та "Міусинська". А до 1 лютого 2021 року буде закрито ще 4 - імені 19-го партз'їзду в селищі Біле, зоринська "Ніканор-Нова", антрацитівська "Партизанська", ровеньківська шахта ім. Дзержинського і шахтоуправління "Луганське" в селищі Ювілейний.

В "ДНР" же "влада" запланували ліквідацію всіх шахт "Макіївугілля" і більшості підприємств "Донецьквугілля" і "Торезантрациту".

Чорнобиль на Донбасі

Закриття шахт призводить не тільки до сумних економічних наслідків та втрати тисячі робочих місць для жителів непідконтрольних територій. Неконтрольоване затоплення шахт загрожує тим, що заражена небезпечними речовинами вода піднімається і підтоплює існуючі водозабори по всьому регіону, роблячи питну воду непридатною для вживання.

"Зараз, коли Донбас по суті зруйнований, всі його потужності, інфраструктура знищені, - назріває екологічна катастрофа. Часу на роздуми немає. Багато шахт затоплені та кинуті напризволяще. Понад 400 водонакопичувачів й шламовідстійників переповнені", - заявив Вітольд Фокін, додавши, що багато хто закриває очі на проблему, але "лихо, яке насувається, може стати незмірно більшим, ніж Чорнобильська аварія".

Екологи вже давно б'ють на сполох щодо небезпеки, яка в будь-який момент може вибухнути екологічною катастрофою для цілого регіону. Проблема полягає ще в тому, що з 2014 року Україна не отримує ніяких даних з того боку про стан шахт, ступінь їх затоплюванності та небезпечні речовини, які знаходяться у воді.

"Там може бути все, починаючи від забруднень нафтопродуктами або маслами, закінчуючи будь-якими хімічними реагентами, які там могли знаходиться, або зливатися туди, або знаходиться на похованні. Наприклад, на території Донецька була практика, коли шахта використовувалася для поховання ртутних ламп. Був такий спосіб утилізації відходів першого класу небезпеки", - розповіла в коментарі "Апострофу" еколог Тетяна Лампіка.

Але найгірше відбувається з шахтою "Юнком" під Єнакієво, де у 1979 році відбувся експериментальний ядерний вибух, після чого об'єкт був законсервований. До 2018 року навіть окупанти стежили за тим, щоб шахтні води з "Юнкома" весь час відкачували. Але, мабуть, фінансові можливості підвели, і було ухвалено рішення про припинення відкачки води.

Буквально кілька місяців тому Міжнародна комісія з прав людини (International Human Rights Community) повідомила, що має в своєму розпорядженні підтверджені дані про повне затоплення шахти "Юнком".

Сумарна концентрація радіонуклідів у водоносних горизонтах прилеглої території при заборі на відстані 5 км від об'єкту складає 20-34*103 Бк/кг.

"Це означає, що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води", - відзначили в організації. Правда офіційних підтверджень цієї інформації немає, так як окупанти не допускають незалежних експертів на об'єкти.

Територія потрапляння радіонуклідів в горизонти питної води Фото: УНІАН

Раніше відомий український журналіст з Донецька Денис Казанський опублікував фото водних об'єктів неподалік від Єнакієво, вода в них забарвилася в яскраво-рудий колір.

"Ось так сьогодні виглядають ставки в Єнакієвому (район селища Стандартний), куди течуть шахтні води. Всі шахти в місті бойовики знищили і закрили. Водовідлив працює на них бо-зна як або не працює взагалі. Очевидно, якось так тече і вода із затопленої бойовиками у 2018 році радіоактивної шахти "Юнком", в якій при СРСР проводилися ядерні випробування. Добре було б походити по цих річках і ставках з дозиметром", - написав він.

Вода в ставці під Єнакієво стала помаранчевою Фото: deniskazansky.com.ua

Вода в ставці під Єнакієво стала помаранчевою Фото: deniskazansky.com.ua

За його словами, схожа ситуація і в Горлівці. Там іржаві струмки течуть у річку Кривий Торець, а далі - в Сіверський Донець, з якого Донбас і п'є воду.

За даними екологів, при підйомі води в шахтах, концентруються всі розчинні елементи вугілля, а це різні сполуки заліза, марганцю, свинцю, ртуті. І всі ці хімічні сполуки просто підуть в грунтові та поверхневі води. По суті, окупаційна влада своєю бездіяльністю робить питну воду на території Донбасу непридатною для вживання. Але постраждають не тільки непідконтрольні Україні території.

"Вода завжди знаходить вихід, і рано чи пізно, ця вода потрапить в тому складі, але вже на контрольовану територію. Під зараження потраплять всі водні об'єкти, які пов'язані між собою через підводні горизонти. І це вже стане неможливо контролювати", - зазначила Тетяна Лампіка.

Читайте також

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Несмотря на фейковые победы, в реальности россияне не могут добиться результатов на Донбассе

"Вибухова хвиля" з Криму: як підприємці-колаборанти фінансують армію Росії українськими грошима

Колаборанты отец и сын Носовы украинскими деньгами финансируют армию России

Блукаючі грози: яка погода буде в останні вихідні весни

На выходных будет, как говорится, парить, а из удивительного – на юге Украины будет прохладнее, чем в других областях