Можливо, цей вірус ще й переможе - вчений з США про боротьбу з COVID-19

Війну з коронавірусом ще не завершено

Роберт Куллахан Фото: amazon.com

Пандемія COVID-19 стала наслідком недбальства у поводженні з цим вірусом, яке було допущене в Китаї. Крім того, людство втратило можливість більш ефективно використовувати вже відомі препарати, які могли б допомогти на початковій стадії захворювання. Про це "Апострофу" розповів РОБЕРТ КУЛЛАХАН (Robert J. Coullahan), американський військовий ветеран, який 9 років був учасником розробок та тестувань американського озброєння на полігоні у Редстоунському арсеналі, штат Алабама. Куллахан - автор книги про пандемію COVID-19 "Три секунди до опівночі", яку він написав разом із відомим американським експертом з питань біологічної зброї Стівеном Хатфіллом та одним із керівників Медичного центру Університету Вандербілта Джоном Волшем-молодшим. Деякі його поради, стосовно реальної ефективності примусових заходів у боротьбі із розповсюдженням COVID-19 актуальні і для України.

- Селін Гунде, яку називають майбутньою радницею Джо Байдена щодо COVID-19, заявила в інтерв'ю журналу Science, що Байден виступає за обов'язковий масковий режим, але людей стимулюватимуть носити маски лише "пряниками" і ніколи "кнутами". Як ви ставитеся до такої ідеї?

- Я прихильник добре обґрунтованої з наукової точки зору політики, і вважаю важливими рекомендації щодо використання масок, як й інших гігієнічних засобів. Але це не означає, що має бути безапеляційна вимога носити маски. Це має бути "наполеглива рекомендація". А драконівський примус руйнує довіру населення і воно не так уже охоче виконують необхідні рекомендації в подальшому. Наказовий тон зараз завдає шкоди і розділяє людей, особливо в країнах, де індивідуальні свободи є найвищою цінністю. Громадяни значно краще розуміють особисті ризики ніж ЗМІ або чиновники. Довіра до медіа зараз взагалі дуже мала, вони сприймаються як якісь мультики в кращому випадку.

- Реклама багатьох препаратів і вакцин з недоведеною ефективністю проти COVID-19 скидається більше на маркетинговий хайп, при чому до нього долучаються навіть чиновники. Ви могли б прокоментувати це?

- Я не сказав би, що реклама усіх лікувальних засобів чи вакцин є маркетинговим хайпом. Є засоби, які допомагають на ранніх стадіях хвороби, є ті, що діють у важких випадках. Ми, наприклад, втратили можливість використовувати перевірені препарати такі як гідроксихлорохін на ранніх стадіях COVID-19. Не знаю, чи це сталося через групи з особливим інтересом, які інвестували в нові антивірусні препарати, чи просто політичні критикани не давали ходу справі, але таку помилку пробачити не можна. Визначати, чи є кращим в клінічному плані ремдесивір – не моя сфера компетенції, я менеджер з надзвичайних ситуацій. Скажу лише, що арсенал антивірусних препаратів і вакцин росте і розширюється і це допоможе в довгостроковій перспективі.

- З вакциною чи без неї, нам доведеться навчитися жити в нинішній ситуації. Що варто змінити у нашому світі?

- Варто готуватися до більшої кількості спалахів коронавірусу з практичної точки зору. Ми маємо бути впевнені, що швидкий процес вивчення та розробки у Operation Warp Speed (приватно-державна фірма, яка, серед іншого, займається розробкою вакцини від COVID-19 у США, - "Апостроф") і в лабораторіях в Європі є частиною одного ланцюга: підготовка - зберігання на складах - доставка до кожної країни. Не можна впадати в інституційну й урядову амнезію кожні 3-4 роки і зрештою стати самовпевненими, як це уже сталося зараз. Цій війні ще далеко до завершення. Можливо, вірус ще й переможе.

- Свою книжку "За три секунди до опівночі" ви написали разом з експертом із біологічної зброї Стівеном Хатфіллом. Певно, ви обговорювали це питання, і я його вам поставлю – чи вважаєте ви, що COVID-19 був розроблений штучно?

- Містер Хатфілл зараз працює в програмі, яка має першочергове значення і обмежений доступ, і не дає коментарів журналістам чи незалежним дослідникам. Але, думаю, аби він міг з вами поговорити, він би не обговорював здогади про походження COVID-19. Він би вам сказав, що зараз просто замало даних для чіткої відповіді.

Створена спеціально чи виникла випадково – хто знає напевно – ця пандемія є важливою демонстрацію недбальства у поводженні, інформуванні і дотриманні заходів безпеки щодо цього вірусу із високою здатністю до поширення.

Світ має винести своє власне судження, а моя особиста думка, - Китай проявив величезне недбальство. Таким чином він завдав шкоди прогресу всього людства, завдавши економічних збитків, які відкинули нас і вас на кілька десятиліть назад, а також створив для всього світу ситуацію невизначеності, від якої ми всі потерпаємо. Відповідальності і чесності – цього було найменше в даній ситуації. І проблема досі не розв'язана. Нам доведеться винести ще багато уроків колосального значення.

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях