МОЗ каже, що все добре, а хворих людей виписують додому, де вони вмирають - волонтер

Леся Литвинова розповіла про серйозну проблему з лікуванням коронавірусу

Леся Литвинова Фото: facebook.com

Днями волонтерка Леся Литвинова розповіла дивну історію, що людей з негативним тестом на коронавірус виписують з лікарень із низькими показниками сатурації, а медики у консультативних висновках зазначають, що ці люди потребують кисневих концентраторів та рекомендують відновлюватися їм удома. В ефірі Апостроф Live на Апостроф TV волонтерка пояснила суть свого допису у Facebook.

- Розшифруйте для широкого загалу те, що ви написали. Та поясніть людям, що таке сатурація.

- Сатурація – це показники кисню в крові. Нормальною ми вважаємо сатурацією від 94% і вище. Вона рахується у відсотках. Тобто сатурація має бути від 94% до 99%. Одного разу я бачила в людини 100%.

- То виходить, що людей виписують хворими?

- Їх вважають нехворими, бо в них тест на коронавірус є негативним. Тому вважається, що вони нібито здорові. Але вони мають дихальну недостатність. І у виписці про цю дихальну недостатність пишуть. Тобто там написано, що хворий має бути виписаний, а показники сатурації становлять, наприклад, 80% або 70%. Одного разу я бачила цифру 60%.

- То вони хворі чи ні? Я просто не можу зрозуміти до кінця.

- Звісно, це хвора людина. Це людина, у якої вже немає коронавірусу, але вона хвора. Це нездорова людина.

- Якщо виписують нездорову людину, то якими можуть бути наслідки для її життя?

- Така хвора людина, якщо в неї немає доступу до кисню, залежно від рівня сатурації, може загинути. Більше того, навіть якщо в неї є доступ до концентратора, це прилад, який працює від розетки. Якщо в домі немає електрики, якщо є якесь відключення, людина починає задихатися.

- Чи багато випадків, коли хвору людину виписують з лікарні?

- Кожного дня я видаю від 10 до 20 кисневих концентраторів за довідками, які виписані лікарнями по всій країні, де написано, що пацієнт має бути виписаний додому, і йому потрібен кисень. Інколи я маю довідки, де написано, що пацієнт вже виписаний. Вчора в мене була довідка від 1-ї Київської лікарні, де написано, що пацієнту потрібен кисень, з трьома знаками оклику. У пацієнта сатурація 80%, він уже виписаний. Йому дали виписку.

- Що треба робити, ходити по лікарнях із перевірками? Ситуація критична, я так розумію?

- Скажіть, будь ласка, це я маю робити?

- Я не знаю, питаю у вас як у волонтерки. Можливо, ви знаєте рішення.

- Ні, я не знаю рішення. Інколи ситуації взагалі критичні, коли виписують людей із сатурацією 60-65% - є люди, яких намагаються виписати з такою сатурацією. Медики кажуть, що зробили все, що могли, ви тут вже три місяці, вдома буде легше, шукайте кисень і їдьте додому. Коли трапляються аж такі випадки, я телефоную в МОЗ. Або пишу одному заступників міністра та починаю нити, чи можна щось зробити. Кожного разу по таких випадках щось роблять. Але це винятково точкові рішення.

- На вашу думку, чому таке трапляється? Звільняють кисневі ліжка таким чином?

- Ви бачили ту чудову статистику, яку кожного дня нам виголошує пан міністр? У нас все добре, у нас багато людей, які одужали, у нас багато вільних місць. Ці вільні місця та люди, які одужали, - це ті люди, яких виписують, які отримують кисень, які потім помирають вдома. Навіть за наявності кисню не можна таку людину відпускати додому. Але до статистики вони вже не потрапляють.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян