RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Керченський міст знесе не лід, а вулкан - еколог Юрій Медовар

Росіяни серйозно зіпсували екосистему в Чорноморському басейні

Росіяни серйозно зіпсували екосистему в Чорноморському басейні Фото:

Міст через Керченську протоку, який є гордістю президента РФ Володимира Путіна, може бути знищений в будь-який момент через грязьовий вулкан, що знаходиться поблизу. Побудувавши цей мостоперехід, що веде на окупований півострів, росіяни порушили екосистему в Азовському морі. Про ці та інші екологічні проблеми, влаштовані росіянами в басейні Чорного моря "Апострофу" розповів кандидат геолого-мінералогічних наук, російський незалежний експерт ЮРІЙ МЕДОВАР.

- Азовське море цієї зими замерзало. І є припущення, що льодостав може пошкодити Кримський міст. Як вважаєте, це можливо?

- Я відразу скажу чесно, що не є фахівцем з льодоставу. Але будь-який льодостав є небезпечним для мостових споруд. Але будемо сподіватися, що він не знесе цей міст. А знесе його грязьовий вулкан, який розташований поруч - якщо він прорветься, то мосту прийде каюк. А льодостав... Ну, напевно, він і раніше був.

Міст погублять інші екологічні катаклізми - тому його не можна було там будувати. Тому в 1970-х після проведення досліджень скасували будівництво моста. Їх проводив Морський державний університет, кафедра морської геології. Там знайшли грязьовий вулканізм - він знаходиться поруч з нинішнім Кримським мостом. Якщо він вибухне, то знесе все, що можна. Тому що в основі Кримського моста не скельні породи, як повинно бути в сейсмічних районах, а напівтверді глини, опіщанені, водонасичені.

Але ніхто ж не хоче слухати! До речі, зараз в Росії почали виступати вчені, які підтверджують мої слова - що там будувати не можна було. Але через чотири, через п'ять років - "треба було думати!". Але ж міст треба було побудувати для однієї людини, ім'я якого я не буду називати, - його побудували. В СРСР були БНІП - будівельні норми і правила, в яких було написано: арочні мости в сейсмічних районах можна будувати тільки на скельних породах. Їх порушення тягнуло за собою кримінальне покарання. Ці норми змінили тільки в 2017 році. Це означає, що будівельники Кримського мосту скоїли кримінальний злочин. Але ви ж розумієте, що їм було плювати.

- Яка там ситуація на даний момент?

- Я вже майже рік інформацією про міст не володію. Хоча я спілкувався з проектувальниками, які запевняли, що слухали всі мої виступи і все врахували. Я кажу - хлопці, ну як можна врахувати?! У цьому місці така погана геологія, що не тримає нічого. А ви "повісили" палі на глибину 55 м. Ті породи, на яких стоїть міст, не тримають так, як гранітний моноліт і інші скельні породи, які не деформуються. А тут йде деформація, переущільнення. Рвоне поруч вулкан - виникне діра, туди все і провалиться.

Вартість мосту з 24 мільярдів рублів зросла до 300. Але я думаю, вони суттєво заощадили на будівництві. І я боюся, що експлуатація моста за ціною буде вищою, ніж його будівництво. Тому що проектувальники розповіли мені, що є команда з 7 чоловік, яка сидить в Лондоні і чергує цілодобово. Їм дають дані по датчикам, там же постійно відбуваються просадки, - і вони кажуть як і що потрібно робити. Вони мені кажуть: "не хвилюйтеся, міст стоятиме". Так а мені чого хвилюватися? Якщо він впаде, то заберуть орден соцпраці у товариша Ротенберга (мільярдер Аркадій Ротенберг - колишній підрядник при будівництві Кримського моста, отримав Героя праці в березні 2020 року, - "Апостроф"). І йому доведеться гроші повертати. Якби гроші не пішли на цей міст, то 50 років можна було б безкоштовно перевозити людей на поромі.

- Тобто, цей вулкан під водою?

- Так, на глибині. З боку Азовського моря. Мені надсилали на рецензію дуже гарну статтю. Хлопці з Ростовського університету досліджували вплив моста на стан води в Азовському морі. Водообмін через міст скоротився. І вони ж написали, що там є грязьовий вулкан, який вибухає приблизно раз в десять років. Ну, поживемо, побачимо. Я нікуди не поспішаю.

У нас якось показували по телевізору. Прийшов в Росії рибалка до Азовського моря, а там двометрова брила глини загородила прохід до води. Там відбулося грязьове виверження - уявляєте, яка маса в сотні тон піднялася, що зробила новий берег.

Але ж ніхто не слухає! Говорили, писали, що не можна проводити Олімпіаду в Сочі. Ні, провели для однієї людини - убили самшитові ліси, які бачили ще Олександра Македонського. Завели якогось жучка, і вони все згнили, а відновити їх можна тільки через 500 років.

Далі. Закрили сто гірських річок - змило до чортової матері набережну в Сочі. Пляж зняли - тепер кінетична енергія хвилі збиває все. Як би олімпійське селище ще не змило. Проблем буде ще більше. А попереджали ж - "хлопці, що ви робите?!"

- Що може статися, коли вулкан вибухне?

- Не буду називати місце, де, але бурили свердловину на три кілометри. Уявіть собі, яке там кількість важенного метала, щоб внизу все це крутилося, вертілося і розбивало породу. І вони потрапили в грязьовий вулкан. І всю трикілометрову металеву "свічку" вагою в сотні тон викинуло на поверхню. Ось вам приклад, що таке грязьовий вулкан.

Я всім кажу - Земля жива. Вона дихає, як і ми, у неї просто процеси інші: землетруси, вулкани, зрушення літосферних плит, зростання складчастих гірських областей. Але ніхто не хоче слухати.

- Що тоді робити з мостом?

- Я вважаю, що його треба негайно розібрати і припинити займатися дурницями. Так ми врятуємо ще й Азовське море.

- А в чому проблема з Азовським морем?

- Там вже втратили рідкісних дельфінів, наскільки я знаю. Справа в тому, що порушений водний обмін. Азовське море - це внутрішнє море. Головне, що у нього є водообмін з Чорним морем. Міст вдвічі скоротив перетин, через який тисячоліттями відбувався водообмін.

Азовське море - це екосистема, пов'язана із зовнішнім світом, для неї це було з Чорним морем. Ми половину відрізали. Тому змінюватися умови в самому Азовському морі. Я можу сказати, що буде завдано удар по біотиках Азовського моря.

- Як вважаєте, сніжна зима поліпшить стан з водою в Криму?

- Ця зима справді була дуже сніжною, і цілком ймовірно кримські водосховища наповняться, і цей рік буде краще, ніж попередній. Є серія маловодних і повеневих років. Якщо буде серія повеневих років, то агонія Криму без води триватиме за рахунок того, що якісь запаси вдасться зберегти після весняного сніготанення. Але це не вирішить проблему води в Криму. Тому що джерел крім Північно-Кримського каналу там немає. Все інше - це луска, дрібниця пузата, так би мовити. Проблема існувала і раніше, але Північно-Кримський канал давав 80% води для півострова, а 20% давали внутрішні джерела - підземні та поверхневі води.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають