Як із розвідника зробити президента

Непрофесійні дії Банкової перетворюють Бурбу на основного суперника Зеленського

Василь Бурба Фото: УНІАН

Днями екс-начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Василь Бурба зробив низку гучних заяв про так званий "вагнергейт". За словами Бурби, вказівку перенести операцію щодо "вагнерівців", йому передав голова Офісу президента Андрій Єрмак. Одразу після цієї заяви, стосовно Бурби почалася негативна піар-кампанія, а чинний начальник ГУР МО Кирило Буданов натякнув, що його попередник, відповідно до своїх посадових обов'язків, не повинен був виконувати вказівки голови ОП. Навіщо на Банковій "топлять" Бурбу, і до чого це може призвести, розбирався "Апостроф".

Новий інтерес

Каталізатором нового сплеску інтересу до "Вагнергейту" стала публікація незалежного розслідування, проведеного експертами групи Bellingcat. Українське суспільство хвилювало одне принципове питання: "завдяки" кому було зірвано операцію з виманювання в Україну 33 російських найманців, які скоїли військові злочини на Донбасі?

Протягом усього скандалу спікери "Слуги народу" на всіх ефірах просували тезу про те, що операції спецслужб взагалі не можна широко обговорювати в ЗМІ та на політичних ток-шоу. Але, очевидно, "Слуги народу" виявилися настільки далекими від цього народу, що так і не зрозуміли, що відбувається. Українцям важливі не так деталі спецоперації (якщо взагалі важливі), як відповідь на запитання: хто та навіщо її "завалив"? Адже якщо цей "хтось" сидить на Банковій та ще гірше, перекреслив роботу українських розвідників не з власної дурості, а навмисно, то ситуація виходить далеко за межі "виносу сміття з хати". І якщо в ОП окопався проросійський "крот", то суспільство, щонайменше, має право про це знати і державна таємниця тут ні до чого.

Втім, ані журналісти-розслідувачі Bellingcat, ані тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради, яка представила свої висновки за два дні до публікації розслідування, не змогли дати вичерпної відповіді на головне питання – хто винен у "зливі".

У ТСК лише визнали, що спецоперацію справді було перенесено з 25 на 30 липня 2020 року. Ця відстрочка стала критичною, адже 29 липня у Мінську співробітники КДБ Білорусі перехопили найманців та видали їх Росії. Але хто саме безпосередньо ухвалив рішення про перенесення операції – парламентарі так і не з'ясували, адже у голови ВП Андрія Єрмака в принципі не може бути таких повноважень, а президент Володимир Зеленський таких вказівок не давав. При цьому ані Єрмака, ані Зеленського ТСК не допитувала.

У сухому залишку українці отримали таке: Банкова "відморозилася", ТСК "відморозилася", винних за зрив операції не знайшли, дякуємо всім, всі вільні.

Але тактика вдавати, що нічого не сталося несподівано підвела Офіс президента.

Що сказав Бурба

У п'ятницю, 19 листопада, в ефірі одного з національних телеканалів у програмі "Свобода слова Савіка Шустера", керівник спецоперації із захоплення "вагнерівців", екс-начальник Головного управління розвідки Міноборони України Василь Бурба розповів, хто саме дав команду перенести спецоперацію, що і призвело до її зриву.

За словами Бурби, 23 липня 2020 року він з'явився в ОП для доповіді, але президент не зміг його прийняти.

"Нам повідомили, що з нами розмовлятиме голова Офісу (Андрій Єрмак - "Апостроф"). У зв'язку з тим, що він (Єрмак - "Апостроф") був делегований президентом, я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це вказівка президента, тобто особа, яка була делегована, повідомила, що це команда президента", – заявив Бурба.

Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua

Насправді Бурба не сказав нічого сенсаційно нового. Про специфічну роль Єрмака у спецоперації екс-глава ГУР МО говорив і журналістам-розслідувачам Bellingcat. Проте команда Bellingcat не змогла незалежно підтвердити цю розмову. Найкраще це могли б зробити в ОП: підтвердити, спростувати, заявити, що розмови не було взагалі або вона була не про те. Але в ОП не пішли на комунікацію з Bellingcat. Натомість на Банковій обрали іншу тактику.

Команда "топити"

Першою реакцією була істерика радника глави Офісу президента України Михайла Подоляка, мовляв, бігти на "килим до олігарха" та коментувати заяви Бурби ніхто не буде. Хоча за кілька тижнів до цього сам Подоляк брав участь у програмі "Свобода слова" та коментував тему "вагнерівців".

Пізніше у соцмережах почала розганятися негативна піар-компанія щодо Василя Бурби.

"І ми розуміємо кому це вигідно. Раніше про нього нічого не говорили: поганий він чи добрий, ніхто його не характеризував, поки він сам не виходив і не розповідав про ситуацію з "вагнерівцями". І кампанія проти нього почалася саме тоді, коли він вийшов і розповів, як усе було. Тому тут не треба бути великим логіком, щоб зрозуміти, що на нього намагаються тиснути та дискредитувати його, щоб таким чином применшити важливість його свідчень, - пояснює нардеп, секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Роман Костенко.— Про нього кажуть, що він, нібито, корупціонер. Так якщо є по ньому якісь питання, то чому ж минуло вже більше року, а проти нього не відкрито жодних кримінальних справ і нічого не доведено? Є ж НАБУ, аудиторські служби. Покажіть! Ми зараз говоримо безпосередньо про зрив спецоперації щодо "вагнерівців" і будь-яка дискредитація особистості виглядає як переслідування Бурби. На мій погляд, це робиться для того, щоб применшити значення його інформації".

Звучала теза і про те, що Бурба не мав права переносити спецоперацію за вказівкою Єрмака, адже ставити завдання ГУР МО може лише Верховний головнокомандувач, тобто президент країни. І жодним "Єрмакам" у цій вертикалі в принципі не місце. Але, по-перше, після провалу спецоперації Зеленський не вийшов із заявою про те, що Єрмак діяв всупереч волі президента. По-друге, навіть якщо й припустити, що Андрій Єрмак надто багато на себе взяв за спиною у гаранта, то чому він залишився у своєму кріслі, а Василь Бурба втратив посаду? Значить, у Зеленського немає жодних претензій до голови свого офісу.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

"Бурба продемонстрував, що ставить присягу на перше місце, вище за субординацію, підпорядкування певним особам. Думаю, це дуже гарний приклад, у нас далеко не завжди так діють, - пояснив "Апострофу" нардеп від "Європейської Солідарності" Володимир Ар'єв, який активно висвітлює справу "вагнерівців". - До речі, про те, що творить влада у сфері нацбезпеки, Бурба розповідає далеко не один. У мене було інтерв'ю з офіцером головного управління розвідки Міноборони, який розповідає, як СБУ зривало йому спецоперацію зі звільнення українців із катівень "Ізоляції". Він стверджує, що розвал та протидія ГУР МО у 2020 році були системними. Тобто багато офіцерів вже почали відкрито про це говорити, розуміючи, що нас зараз оголюють перед ворогом".

Стратегія lose-lose

Парадокс ситуації полягає в тому, що Банкова будь-якому разі програє.

"Якщо влада його переслідуватиме – з Бурби зроблять політичного гравця, своїми ж руками виштовхнувши його у велику політику", - пояснив "Апострофу" політолог Віталій Кулик.

Втім, ОП може піти шляхом відкриття кримінальних проваджень.

"І якщо їх не відкриють – це буде навіть дивно", - зазначає Кулик.

"Але в такому разі, якщо щось трапиться з Бурбою – це стане тригером не тільки для того, щоб на протест вийшли кілька тисяч людей, а й для набагато масштабніших протестів. Сподіваюся, влада це розуміє, хоча я маю великі сумніви, що вона взагалі адекватно оцінює те, що відбувається", - резюмує Ар'єв.

Або Банкова захоче продовжити інформаційну "війнушку".

"Тут питання до влади, який сценарій вона обере: чи діятимуть лінійно, намагаючись дискредитувати джерело заяв, чи буде запущено кампанію зі створення симулякрів для відволікання уваги, як це було із заявою нинішнього глави ГУР МО Кирила Буданова, який сказав про можливий напад Росії. Ця заява мала інформаційно перебити заяву Бурби", - запевняє Кулик.

Звичайно, залишається ще один сценарій: перестати істерити та інформаційно атакувати екс-начальника ГУР МО, а натомість вийти з чесною комунікацією до українського народу. Але цей варіант, мабуть, надто зрілий для незрілої української влади. Швидше за все, будуть вжиті агресивні дії, що автоматично зробить Бурбу політиком першого ешелону і навіть одним із головних кандидатів на пост президента.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории