Вперше чути рідну мову: яким вийшло богослужіння ПЦУ в Лаврі на Різдво

У Києво-Печерській лаврі відбувалася перша літургія української церкви

Фото:

У суботу, 7 січня, у день великого православного свята Різдва Христового в столиці відбулася без перебільшення історична подія: Православна Церква України вперше від моменту свого заснування звершила богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Донедавна у ньому служити мали право лише представники Української православної церкви Московського патріархату. Як це було, розповідає "Апостроф".

Церковна безпека

Напередодні історичного богослужіння ПЦУ пристрасті навколо лаври тільки зростали. Після закінчення строку оренди УПЦ МП залишила два головних храми лаври, але продовжувала усюди де тільки можна просувати тезу, що, мовляв, "виселили" їх незаконно, а тому і ПЦУ не має права служити в лаврі на Різдво. Такий розвиток подій давав всі приводи остерігатися, що 7 січня "вірні" московського патріархату вчинять якусь провокацію, що цілком в дусі московської церкви. Та на щастя, цього не сталося.

З самого ранку вулицю Лаврську заполонили наряди поліції, які чергували мало не на кожному кроці. Вхід на територію лаври також контролювали два кордони правоохоронців.

"Показуйте паспорт, "Дію", або ж яке інше посвідчення особистості", - зверталися поліцейські до всіх охочих потрапити на службу.

"Ну так, я громадянин росії, ну а що поробиш, я вже давно мешкаю в Україні, є посвідка на проживання", - сперечався з поліцейським один з чоловіків, чиї документи видалися правоохоронцям підозрілими.

Читайте: Духовна перемога над Росією: що означає богослужіння ПЦУ в Лаврі на Різдво

Одразу за кордонами поліції, прочан "зустрічали" рамки металошукачів. Кожен, хто хотів потрапити до Успенського собору мав викласти всі металеві речі із кишень, пройти рамку та показати вміст сумок так рюкзаків.

"Вперше зустрічаюсь з такими заходами безпеки в церкві, ну а що поробиш, все правильно: від московитів можна очікувати чого завгодно, тим паче в такий день", - каже "Апострофу" літній чоловік з довгими сивими козацькими вусами.

Деокупація святині

Пройшовши всі кордони правоохоронців, нарешті потрапляєш на територію лаври. Незвично. Навколо лунає українська мова та постійні привітання "Слава Україні". Ще з місяць тому це складно було уявити.

До початку богослужіння ще близько години, однак Успенський собор вже майже вщент заповнений людьми та журналістами українських та світових ЗМІ. Одразу кидаються в очі порожні місця на стінах храму, де раніше знаходились ікони. Очевидно, московський патріархат все ж встиг прихопити з собою "сувеніри" з храмів верхньої лаври. Крім того, УПЦ МП залишило після себе і "подарунки" – велику купу будівельного сміття під стінами Успенського собору.

Втім, прочани не звертають на такі речі особливої уваги, адже настрій у людей піднесений та святковий.

"Нарешті! Дочекалися!" – зі сльозами на очах вигукує жіночка в вишиваній хустинці, вітаючи обіймами когось із своїх знайомих.

З початком літургії, яку очолив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, люди вже збираються на площі перед собором, адже у середину не зайти. Втім, на площі був встановлений величезний екран, на якому можна було спостерігати трансляцію літургії.

"Особисто для мене це визначна подія. В лаврі звучить українське слово, молитва звершується українською. Це більше ніж радість, це величезний крок до того, щоб ми нарешті духовно панували на власній землі, а не виконували вказівки з москви", - каже "Апострофу" один з прочан Віталій.

Дуже багато військових у формі. Роман Холодов приїхав в цей день до лаври з Бахмутського напрямку. Він очолює відділ соціального служіння ПЦУ.

"Я приїхав буквально на два дні. Нехай навіть тут постояти на дворі, померзнути, але все одно відчути радість свята, - ділиться враженнями з "Апострофом" Холодов. – Для нас це дуже символічно. Так як люди раділи деокупації Херсона, так ми радіємо деокупації лаври. Ми чуємо поранених хлопців, спілкуємось з ними, і повірте, все, що пов'язано з росією, для них дуже неприємне. Ми радіємо, що сьогодні відбувається літургія саме українською мовою, що тут саме українське духовенство серед яких, до речі, дуже багато військових капеланів. Для вірян важливо молитись тут. Це печерські пагорби, це Київ, це серце столиці".

Серед тих, хто прийшов в цей день до лаври - голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

"Історичність сьогоднішньої події в тому, що вперше в Києво-Печерській лаврі, одній з найбільших святинь України, служить автокефальна українська православна церква, яка визнана Константинопольським престолом, та має своє місце в диптиху. Тут ніколи раніше не служила автокефальна визнана українська церква. Це відбувається вперше в історії. Впродовж десятиліть накопичувалося обурення, що московський патріархат монополізував лавру. Тепер ця монополія порушена", - сказав "Апострофу" Єленський.

Але що ж буде далі? Чи не стане різдвяне богослужіння ПЦУ в лаврі "разовою акцією"? За словами Єленського, ПЦУ і надалі зможе служити в одній з найбільших святинь України.

"Лавра належить державі і держава в праві давати дозвіл на богослужіння тут ПЦУ і надалі. Думаю, що це буде справедливо. Зараз розгортається дискусія: те, що тут служить ПЦУ, чи це буде сприяти консолідації українського православ'я, чи навпаки збудує мури? Але мені здається, що сам той факт, що ця монополія московського патріархату порушена, відкриває більші можливості до такого порозуміння", - резюмував Єленський.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории