Погляд

Час Х наближається: де Росія готує удар, а де буде імітація

Олег Жданов про літню кампанію окупантів та ЗСУ

На Харків будуть відволікаючі удари Фото: Укрінформ

Проваливши завдання Путіна по захопленню Часового Яру до 9 травня, росіяни прагнуть здобути хоч якусь перемогу до "побєдобєсія". Але з цим у ворога проблеми, оскільки Сили оборони тримають удар окупанта, ще й завдають удари у відповідь. Про ситуацію на фронті, найближчі перспективи ЗСУ та окупантів та вплив американської допомоги на фронт - в етері Апостроф TV розповів воєнний експерт Олег Жданов.

Наступ не завтра

На найближчі місяці головним завданням для нас є стабілізація фронту і перехоплення ініціативи. Другий пункт не полягає в тому, що завтра ми перейдемо у контрнаступ. Наше завдання - зупинити ворога і почати наносити йому такі втрати, коли в нього почне валитися система оборони. Тобто коли втрати будуть перевищувати можливості ворога по їх поповненню - як в озброєнні, так і в особовому складі.

Читайте: У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

До того ж, зараз росіяни бережуть ракети до початку вводу в бій основних сил і їхнього великого наступу, який очікується в кінці травня - на початку червня. Саме тоді росіяни ймовірно завдаватимуть масштабні ракетні удари. Тобто щоб був комплексний удар - і на сході, і з застосуванням ракет, і можливо рейдові дії ворожих військ на Слобожанському оперативному напрямку.

Мобресурс у росіян є. Але вони не можуть ним одразу скористатися. Бо його треба спочатку дістати з суспільства, поставити до строю, озброїти, обмундирувати, посадити на техніку і навчити. Тобто ресурс є, але можливості ним скористатися дуже й дуже обмежені. Навіть якщо вони зараз почнуть збирати військо, то ще 300 тисяч вони збиратимуть щонайменше півроку.

А наявними силами на сьогоднішній день росіяни можуть лише те, що зараз роблять. Так, можливі рейдові дії на Слобожанському напрямку. Це виглядатиме на розвідку боєм, з метою створення ілюзії спроби прорвати нашу оборону, щоб ми не могли перекинути війська з Слобожанського чи Сіверського напрямку.

Максимум що можуть росіяни на Слобожанському напрямку - це наростити угруповання з 30 до 50-70 тисяч. На рейдові дії цього вистачить, але не більше.

Щодо головного удару росіян. Ворог зосередив на Бахмутському напрямку до 40 тисяч. Але їх не так просто ввести в бій. Тож формування плацдармів для майбутнього літнього наступу - в районі Часового Яру і Очеретина - йде дуже повільно і важко у ворога. Тому можливо що наступ перейде у затяжні позиційні бої.

Фронт сьогодні

Дуже важкі бої на відтинку Часового Яру. Ворог тисне шаленими темпами. Але ми тримаємо позиції і фронт не коливається. Росіяни намагаються з півдня обійти Часів Яр уздовж траси на Костянтинівку, але у них нічого не виходить - ми відбиваємо всі атаки.

Читайте: Новий наступ ЗСУ: в ISW назвали ключові завдання для українських захисників

Щодо захоплення Часового Яру, то у них вже нова цифра. Захопити місто на 16 травня - це візит путіна до Пекіну. А за останньою інформацією, до 9 травня ворог хотів хоч щось взяти, якщо вдасться. Тож у цьому сенсі у ворога справи кепські.

На Куп'янському напрямку наші війська залишили декілька позицій у Кислівці. Там у ворога є частковий тактичний успіх.

На Авдіївському напрямку найбільший частковий успіх ворог мав у Нетайловому. Наші війська залишили декілька позицій.

На інших оперативних напрямках лінія фронту без змін. Ми тримаємося. І потрохи починають надходити боєприпаси і знімаються ліміти. Це найголовніше. Тобто ми можемо більш-менш впевнено говорити про організацію вогневого ураження ворога.

Допомога до кінця року і на перспективу

Що стосується тієї допомоги, яка нам вже надходить, то ми зараз отримуємо стабілізаційний пакет, завдяки якому ми починаємо потрохи оговтуватися в обороні. Цей пакет на декілька місяців дасть нам змогу вирівняти ситуацію. А вже отримання наступного пакету, який анонсував Ллойд Остін на 6 млрд доларів, дасть нам змогу почати формування гвардії наступу. Як це було рік тому.

Основна складність полягає у тому, що техніку треба завантажити, перевезти, розвантажити, розподілити і за необхідності ще й навчити особовий склад користуватися цими видами озброєння і техніки. Цей великий пакет можуть приурочити до ювілейного саміту НАТО, який відбудеться на початку липня у Вашингтоні.

До речі, з ухваленням американського законопроекту на 61 млрд ми можемо більш-менш спокійно себе почувати до кінця поточного року. Цього буде достатньо. Також у цьому пакеті є доля капіталу, який сьогодні вкладається у ВПК Сполучених штатів. А це може свідчити про довгострокові пакети допомоги на підставі укладання контрактів.

Читайте: Формула миру для України: три слова замість 10 пунктів

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории