Путін нервує через Донбас, але вирішити все може тільки Україна - російський політик

Костянтин Боровий про заяви Волкера щодо ДНР-ЛНР і реакцію Кремля

Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін не збирається ліквідовувати так звані ДНР-ЛНР, як пропонує спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер. При цьому глава Кремля нервує через те, що відбувається навколо Донбасу, і хотів би укласти нові домовленості, які закріпили б окупацію ОРДЛО його військами.

Про те, чому не варто чекати від РФ поступок і як Україна може вирішити проблеми на сході країни, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський опозиційний політик КОСТЯНТИН БОРОВИЙ.

- Курт Волкер заявив, що так звані ДНР і ЛНР повинні бути ліквідовані, оскільки це необхідно для відновлення територіальної цілісності України. Якою буде реакція Кремля на цю заяву?

- Кремль зацікавлений у збереженні нестабільності в цій частині України, а ЛНР і ДНР – це інструменти для підтримання нестабільності. Відмовитися від цих утворень для Кремля означатиме відмову від України в принципі.

Проте, заява Волкера дуже важлива, тому що фактично вона означає, що США бачать вирішення проблеми в усуненні цих бандформувань, які себе гордо називають "незалежними республіками".

- А який механізм США збираються застосувати для того, щоб розформувати ці "республіки"? Адже ті просто так не складуть зброю.

- США використовують дипломатичні механізми, а силових рішень із боку Штатів не передбачається.

Силові рішення можливі тільки з боку України, але схоже, що в Україні ніхто особливо не зацікавлений у вирішенні цієї проблеми. Тому ця нестабільність залишатиметься ще довгий час.

- Тим не менше нещодавно Путін заявив, що Кремль готовий розглянути варіанти із введенням миротворців ООН на всю територію окупованого Донбасу. Це якимось чином допоможе у вирішенні конфлікту?

- Почнемо з того, що це ніякий не конфлікт, а російська окупація частини території України. А введення миротворців на окуповану територію - це нонсенс. Зрозуміло, що найменше Путін зацікавлений в тому, щоб якісь миротворці були присутні в російських військах (які знаходяться в ОРДЛО, - "Апостроф") або вперемішку були російські війська та миротворці. Це абсурд – припускати, що Путін піде на якісь такі кроки.

Він зацікавлений у тому, щоб окупаційні війська повністю контролювали цю територію, і ніяких спостерігачів там не потрібно.

Цю заяву можна назвати "приманкою". Але ми пам'ятаємо: Путін раніше говорив, що миротворці повинні бути присутніми тільки на лінії розмежування (українських військових і окупантів, - "Апостроф"). А це означає закріплення окупації РФ. За задумом Путіна, миротворці повинні охороняти окуповані території, не дозволяти Україні втручатися в дії окупаційної "влади", тобто заморозити ситуацію.

- Але зараз Путін говорить про те, що не проти присутності миротворців на всій окупованій території Донбасу. Невже Росія збирається послабити свою присутність на Донбасі?

- Я думаю, що це заява, яка дозволила б йому почати якісь переговори. Путіна дуже хвилює ситуація, коли немає ніяких переговорів і рішень. Це та нестабільність, яка змушує його нервувати. Йому хотілося б, щоб виникли якісь угоди на кшталт Мінських, які дозволили б зафіксувати окупаційну ситуацію. Зараз таких угод немає, а Мінські угоди фактично припинили свою дію.

- Але й Волкер робить заяви щодо Донбасу не на порожньому місці. У нього ж, мабуть, є якісь підстави говорити про те, що ДНР-ЛНР повинні бути знищені. Які механізми є у США крім дипломатичного варіанту вирішення конфлікту? Чи є в американців інші можливості вплинути на ситуацію?

- Я думаю, що ні. Загальна стратегія Дональда Трампа істотно відрізняється від стратегії, скажімо, Барака Обами. Адміністрація Обами багато говорила про необхідність втручання. Вона не втручалася в ситуацію, але заяви були дуже грізні. А адміністрація Трампа майже відкрито говорить, що це не її справа, що США підтримуватимуть безпеку в Європі, але тільки разом з європейцями.

Насправді, заява Волкера – це продовження старого підходу, який передбачає невтручання в справи України.

Україна може вирішити всі ці проблеми, але тільки сама. А сьогодні керівництво України не зацікавлене у вирішенні цієї проблеми. Нестабільність влаштовує Петра Порошенка і Банкову. Не хочу нікого критикувати, але такий стан речей їх влаштовує.

- Попереду "вибори Путіна", як кажуть в Росії, а в червні буде Чемпіонат світу з футболу – це важливі для Кремля події. Чи не може РФ послабити свою присутність на Донбасі, щоб максимально "відбілити" себе в очах світової спільноти?

- Очікувати розсудливості від Путіна і Кремля – це несерйозно. Вони зацікавлені використовувати ЧС із футболу для просування власної політики. Путін, безумовно, буде це використовувати і робитиме заяви. Смішно те, що Путін робить зараз – він проводить якісь прес-конференції, але для своїх журналістів.

А тепер в нього з'являється можливість робити заяви на міжнародній арені, а Чемпіонат світу з футболу надає йому таку можливість. Але він буде її використовувати не для того, щоб знизити протистояння, а для того, щоб просувати свою політику.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить