Погляд

Нова пожежа в Балаклії: є питання до української влади

Ігор Петренко про НП на складі боєприпасів у Балаклії

Вибухи на складі боєприпасів в Балаклії, 23 березня 2017 р. Фото: EPA/UPG

Нова пожежа на складі боєприпасів у Балаклії Харківської області, яка сталася 3 травня, дає привід задати важливе питання - чи може українська влада приховувати щось важливе у зв'язку з неодноразовими НП на військових об'єктах України. Таку думку "Апострофу" висловив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Прокуратура вже почала кримінальне провадження за фактом недбальства військових. В Україні такі речі набули системного характеру, тому що це не перша пожежа на військових складах. І очевидно, що влада не робить ніяких висновків, починаючи від пожежної безпеки, закінчуючи захистом від диверсійних груп, про що часто говорять. Тому, звичайно, це проблеми нашого вищого військового керівництва, яке не зробило відповідних висновків, щоби убезпечити країну, яка воює, від знищення військового арсеналу.

Тут може виникнути абсолютно логічне запитання: а чи не бажають вони щось приховати? Ми розуміємо, що виникає питання підрахунку військової техніки, озброєння тощо. Це все засекречено від журналістів і суспільства, тому можуть бути певні бажання у деяких командирів, військових, щоб певним чином заробити на цьому гроші. А найпростіший спосіб приховати крадіжку перед перевіркою — зімітувати крадіжку (як було у фільмі “Операція Ы”) або пожежу, ніби вогонь знищив те, що вже неможливо підрахувати. На жаль, ці версії слабко відпрацьовуються, оскільки це дискредитація влади, насамперед президента і військових, що є неприпустимим. Тому недбальство звучить трішки краще.

Наразі немає даних, скільки завдано збитків цією пожежею. Нагадаю, що минулого року пожежа на складах в Балаклії обійшлася Україні в 1 мільярд доларів, у Калинівці - у 800 млн доларів. Ще 200 млн гривень пішло на ліквідацію наслідків пожежі. Звичайно, це космічні суми за "недбальство". Це прямий злочин проти України, і треба провести прозоре розслідування. Але ми також повинні чітко розуміти, що у нас кінцевим бенефіціаром щодо основних замовлень оборонного сектору виступають ті ж самі афілійовані компанії, які так чи інакше пов'язані з першими особами нашої держави і є засекреченими. Не до кінця зрозумілі спроможності цих заводів щодо виготовлення тої продукції, за яку вони беруться.

Читайте також: Вибухи на складі боєприпасів у Балаклії: генерал вказав на серйозні загрози для України

Я пам'ятаю журналістське розслідування про корупцію в оборонному секторі щодо виготовлення мінометів на відповідному заводі, яке було дуже швидко приглушене. Тоді виявилось, що там нічого не виготовлялося, а модернізувалося. За ту суму можна було побудувати дві одиниці подібного озброєння. Ця сфера дуже непрозора і породжує багато маніпуляцій. Такий конфлікт може бути вигідний, тому що дає можливість засекречувати інформацію і створювати певні схеми для заробітку. Зараз багато політичних сил починають акцентувати на цьому увагу і говорити про те, що оборонна сфера перетворилась на "кормушку". Звичайно, вони мають і політичні мотиви, тому що це передвиборчий рік. Однак ця ситуація потребує досить пильної уваги з боку суспільства і жорсткої реакції з боку відповідальних осіб.

Які можуть бути наслідки? Враховуючи, що з попередніх подій не винесено ніяких уроків і ніхто не поніс покарання, то й ця пожежа теж не матиме ніякого логічного завершення або продовження у вигляді реальної оцінки того, що сталося. Я думаю, що, можливо, звільнять командира якоїсь середньої ланки, але не вище. В нормальній країні за збитки, які ми назвали, має порушуватися питання на найвищому рівні. Питання до керівника Генерального штабу, до міністра оборони, тому що це не поодинокий випадок. Ми бачимо, що і в медіа це питання замовчується, йому приділяється мало уваги. Чому? Тому що першою особою держави, яка за це відповідає як гарант, є президент Петро Порошенко. І поки що немає великого бажання йти в протистояння або наживати собі ворога в його обличчі.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить