Погляд

"Вбивство" Аркадія Бабченка: навіщо це все було потрібно

Олексій Арестович про інсценування вбивства Аркадія Бабченка

Фото: УНІАН

Про те, чому інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка в Києві викликало питання від самого початку і чим можуть бути виправдані такі дії силовиків, "Апострофу" розповів військовий експерт і блогер Олексій Арестович.

Від моменту, коли з'явилося фото Бабченка, який лежав на підлозі своєї квартири з "дірками в спині", стало зрозуміло, що це імітація. Видно, що лежить не просто жива людина, але навіть і не поранена. Ті, хто бачив реальних загиблих, могли це зрозуміти - за невеликої частки уваги. Там все чітко було видно. До того ж ніхто не викладе таку фотографію в інтернет, хто зважиться? Розголошення матеріалів слідства, в даному випадку - фото, саме по собі - злочин, хто б на нього пішов у разі реального вбивства?

Тобто СБУ трошки переграла.

Що стосується самої методики – спочатку публічно оголосити, що людина мертва, потім спростувати – то це кіношна тема. Подібна поведінка спецслужб у світі вважається неетичною. Зокрема, багато міжнародних організацій і видань втратили обличчя, відреагувавши на цю "смерть", як на реальну. СБУ створила умови для великого міжнародного здивування.

Зазвичай спецслужби так не роблять, тому що це знущання з мільйонів шанувальників, родичів, друзів тощо. Я знаю кількох знайомих, які "схопили" серцевий напад, ридали, порвали на собі одяг. Те, що всі люди пересварилися, – це справа така. А коли вже кілька серцевих нападів...

Читайте також: З'явилося відео з живим журналістом Бабченком

Мабуть, СБУ вважала, що немає іншого варіанту. Вони вирішили, що в даному випадку це припустима дія, про справжні причини якої вони нам ніколи не скажуть.

Судячи з усього, їм потрібен був контрольний дзвінок виконавця до організатора, бажано в Російській Федерації, для того, щоб його зафіксувати засобами об'єктивного контролю (фото, відеозапис), і це було б доказом того, що є зв'язок між виконавцями й тими, хто давав команду (про вбивство Бабченка, - "Апостроф") з території Росії. Тобто щоб отримати докази.

Такі речі можна зробити 1-2 рази, а далі буде, як у казці про вовка. Всі будуть говорити: "Покажіть мені труп, потім я скажу: так чи ні". І це в принципі правильно, тому що в наш час будь-яку інформацію необхідно сприймати критично

Операція була правильною. Але тут виникає питання: чи було вірним саме це рішення, з імітацією вбивства? Всієї повноти інформації, на основі якої приймалося рішення, нам не нададуть. Це державна таємниця. СБУ, звичайно ж, пояснить, що інакше не можна було. Ми можемо це припустити і повірити. У будь-якому разі це великих успіх наших спецслужб у боротьбі з російською агресією.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить