RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи загрожує бубонна чума та свинячий грип Україні: бліц з епідеміологом

Бубонна чума Бубонна чума Зображення skeeze з сайту Pixabay

На початку липня у Монголії в районі біля кордонів із Росією та Китаю зафіксували спалах бубонної чуми – до лікарні потрапили двоє дорослих, які їли сире м'ясо бабака, та 15-річний юнак, який цю тварину упіймав. Загалом кількість контактних осіб із зараженими – близько 400. У регіоні ввели карантин. 5 липня у Внутрішній Монголії – регіон Китаю – на бубонну чуму захворів скотар.

Тим часом, американське аналітичне видання Bloomberg повідомило, що експертів турбує спалах нового штаму свинячого грипу у Китаї G4 EAH1N1 – або "свинячий грип G4", родич так званої "іспанки". Його виявили нещодавно, 29 червня цього року, і уже є випадки зараження людей – 35 хворих працівників свиноферм. Епідеміологи припускають, що і ця хвороба може набути пандемічного характеру. Хоча невідомо поки, чи передається нинішній свинячий грип від людини до людини, чи лише від тварини до людини у разі контакту або споживання м'яса.

"Апостроф" розпитав у завідувачки кафедри епідеміології НМУ ім. О. Богомольця Ірини Колеснікової, чи загрожують нові хвороби Україні.

- Чи загрожує Україні чума?

- В Україні немає природних осередків чуми – взагалі. Чума, про яку зараз повідомляють у Монголії, – бубонна, тобто шкірна (вражає лімфовузли, - Апостроф). Зазвичай людина при ній є тупиковою ланкою, тобто від людини до людини цією формою заразитися не можна. Якщо вже пацієнту не буде надано необхідну допомогу й збудник розповсюдиться з кров'ю по організму, тоді розвивається вторинна форма інфекції – легенева. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, але розвивається дуже нечасто. Повертаючись в Україну - тут немає природних осередків чуми, нам немає чого хвилюватися.

- Там просто дуже багато контактних людей.

- Спалах захворювання у Монголії відбувся у природному осередку – зробити з природним осередком нічого не можна. Винищити усіх гризунів і бліх неможливо. Чума належить до особливо небезпечних інфекцій, тож заходи, які зараз проводяться в осередку, абсолютно обґрунтовані. Але це не значить, що всі контактні особи захворіють.

У країнах, де є природні осередки чуми, щороку виникають спалахи – хоч і невеликі. Але це не нова ситуація. Тим паче, що чума – це хвороба бактеорологічної природи і добре піддається лікуванню антибіотиками.

- Щодо поширення свинячого грипу у Китаї. Як ви можете прокоментувати це явище?

- Допоки грип називають свинячим, він небезпеки для людей не становить. Але треба розуміти, що вірус грипу посідає друге місце у мікросвіті за своєю мінливістю. Він має дуже високу здатність до обміну генами між різними штамами – тими, які циркулюють у тварин. І тоді вони долають міжвидовий бар'єр. Наприклад, хворіли птахи, а потім цей грип почали реєструвати серед інших тварин. В такому випадку вірус набирає властивостей розповсюджуватися у новій популяції.

- Зараз уже говорять про випадки передачі від свині до людини.

- Якщо цей свинячий набуде здатності передаватися від людини до людини, тоді ми будемо говорити про новий штам людського грипу. І тоді вже можна буде говорити про його пандемічний статус. Як на мене, заявляти про це поки зарано.

Поки що G4 нагадує пташиний грип – є випадки інфікування людей, але немає ще зафіксованих випадків передачі від людини до людини. Тож людина є тупиковою ланкою. В такому разі великої загрози для суспільства немає, навіть якщо летальність цього вірусу буде висока. Якщо ж навіть передача між людьми і летальність буде у межах сезонного грипу, це буде просто новий штам грипу.

- На скільки велика ймовірність, що Covid-19, зустрівшись із вірусом свинячого грипу H1N1, мутує і ми отримаємо новий штам?

- Це взагалі неможливо. Наприклад, у людини може бути грип і вона може інфікуватися ще й коронавірусом. Це буде так звана "мікст-інфекція". Вона буде мати більш важкий перебіг. Те ж саме і у свині. Але, за законами мікробіології, схрещування цих двох вірусів у природних умовах не можливе. Взяти фрагменти геному одного вірусу, фрагменти іншого і створити новий вірус можливо лише у лабораторії, але це зветься біологічні зброя. Її виробництво заборонене Женевською конвенцією 1972 року. Це все конспірологічні теорії, і я не їх прихильником.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити