RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Багато десятків загиблих у Полтаві. Як же так сталося

Іскандер. Фото - ілюстративне Фото: t.me/dsns_telegram

3ранку 3 вересня російські війська завдали ракетного удару по Полтаві. Дві балістичні ракети влучили в будівлю Військового інституту телекомунікацій та інформатизації — колишнє Полтавське вище військове командне училище зв'язку. На території інституту розташований 179 навчальний центр військ зв'язку. Президент України Володимир Зеленський вже повідомив, в результаті загинули десятки людей, сотні - отримали поранення. У Полтаві оголошено триденну жалобу. Як могло таке статися, хто винен та що робити, читайте в матеріалі «Апострофа».

Як повідомляли полтавські пабліки, два вибухи сталися близько 09:10 ранку. За дві хвилини до цього в місті було оголошено повітряну тривогу.

Про удар по військових у Полтаві однією з перших повідомила народна депутатка Мар'яна Безугла і додала, що сталося це під час шикування.

Підтвердив цю інформацію і журналіст Юрій Бутусов.

“Жоден керівник не був покараний за удари по казармах у Яворові, Миколаєві, УЦ Десна, де були масові жертви”, - написав Бутусов.

“Тому не дивно, що масові зібрання продовжуються. Відповідальності ніякої немає, аналізу немає, і помилки, з яких влада не робить уроки, продовжуються і жертви множаться”, - вважає журналіст.

За його словами, треба посилити заходи безпеки й не збиратись в одному місці великим групам людей.

“Про масове зібрання дізналась ворожа агентура, і у мережу одразу хтось виклав відео результатів удару. Ця людина, ймовірно, працює на ворога та контролює результати”, - припустив журналіст. Він припускає, що могла бути недбалість і нехтування заходами безпеки.

До речі, в пресслужбі командування Повітряних сил України сказали «Апострофу», що сигнал повітряної тривоги в Полтаві прозвучав за декілька хвилин до удару: "Тривога була оголошена, але, навіть для Полтавської області, час реагування на загрозу - дуже короткий, буквально лічені хвилини. Це була балістика, яка летить дуже швидко. Подробиці будуть повідомлені офіційно згодом".

Чи було насправді шикування, як стверджують Безугла та Бутусов – питання. Російський z-воєнкор Юрій Подоляка в своєму телеграм-каналі написав, що перший "Іскандер" багато людей пересиділи у сховищах, бо була повітряна тривога. Після того, як вони вийшли з укриття, був другий удар.

Володимир Зеленський у своєму зверненні повідомив, що доручив провести «повне та оперативне» розслідування всіх обставин того, що сталося.

«Обов'язково російська сволота відповість за цей удар. І ми знову і знову говоримо всім у світі, хто має силу, щоб зупинити цей терор: системи ППО та ракети до них потрібні в Україні, а не на складі десь. Дальнобійні удари, які можуть захистити від російського терору, потрібні зараз, а не колись потім. Щодня зволікання – це, на жаль, загибель людей», – заявив президент України.

Тим часом, Державне бюро розслідувань відкрило справу за статтею за недбалість військових (ч. 4 статті 425 Кримінального кодексу України).

«Хто винуватий – важке питання, - каже в коментарі «Апострофу», колишній співробітник СБУ, військовий експерт Іван Ступак, - Шикувались військові чи ні? Достеменно невідомо. Відомо, що летіла балістика і був касетний боєприпас. Можливо доцільно було б військовий виш перевести в західний регіон, але цього не було зроблено».

Іван Ступак впевнений, що інформацію про військових хтось злив.

«Не думаю, що для Полтави це був якийсь секрет. Військові пересувались по місту, інститут військовий. Про це всі знали. Інформацію, хтось злив і я впевнений, що СБУ вже його шукає і знайде. Але нам від цього не легше», - каже Ступак. - Які оргвисновки будуть зроблені з цього – подивимся».

Відомо, що Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації підпорядкований Міністерству оборони України.Начальником інституту є бригадний генерал Дмитро Олександрович Романов. У самому закладі коментувати «Апострофу» ситуацію відмовились.

Читайте також

Новини партнерів