День футболу: 20 цікавих фактів про гру мільйонів

Фото: Владислав Содель

Сьогодні, 10 грудня, відзначається Всесвітній день футболу. "Апостроф" пропонує згадати цікаві факти та моменти з історії самої популярної спортивної гри на планеті.

Факт 1

Football - англійською, fußball - німецькою, futebol - португальською, jalkapallo - на фінському, pilka nozna - польською, calcio -італійською, nogomet - хорватською. Так в різних країнах звучить назва гри мільйонів.

Факт 2

Перший в світі звід футбольних правил був надрукований в 1858 році. Належить він авторству першого футбольного клубу світу - "Шеффілд Юнайтед". У 2011 році, до речі, оригінальний екземпляр був проданий на аукціоні за 1,2 мільйона фунтів.

Факт 3

У прямому ефірі футбол вперше був показаний 9 квітня 1938 року. В Англії провели трансляцію фіналу Кубка країни. За трофей у тій грі боролися "Престон" і "Хаддерсфілд Таун".

Факт 4

А ось так виглядають найбільш старі футбольні відео. На першому - в 1897 році відображена тренувальна гра "Арсеналу", а також матч "Ньюкасл" - "Ліверпуль", який відбувся в 1901 році. На другому можна побачити, як "Блекберн" грав проти "Вест Бромвіча" в 1898 році.

Факт 5

Пенальті був введений в правила футболу в 1891 році. Придуманий він був не вигаданим персонажем Джоном Пенальті, а цілком реально існуючою людиною Вільямом Маккрамом. Ірландець Маккрам був бізнесменом, представником ряду спортивних комітетів, а також футболістом - грав воротарем за "Мілфорд". Виглядав винахідник одного з найважливіших футбольних правил ось так.

Факт 6

Автором першого рекорду на трансферному ринку в 1893 році став шотландець Уіллі Гроувз, який перейшов з "Вест Бромвіч Альбіон" в "Астон Віллу". Гроувз був першим, за кого заплатили тризначну суму - 100 фунтів стерлінгів. Виступав він на позиції центрфорварда і відрізнявся своєю швидкістю і потужним ударом. На фото - в центрі.

Факт 7

Перший чемпіонат світу відбувся в 1930 році в Уругваї, всі матчі відбулися в Монтевідео. У фіналі господарі обіграли збірну Аргентини з рахунком 4:2.

Факт 8

В останні роки головна футбольна нагорода гравцеві "Золотий м'яч" незмінно дістається Лео Мессі та Кріштіано Роналду. А першим володарем цього трофею був Стенлі Меттьюз - у 1956 році.

Факт 9

Говорячи про футбол, не можна не згадати головних легенд цього виду спорту - Пеле і Марадону. Обидва за свою кар'єру забили багато голів. Пеле провів за збірну Бразилії 77 голів у 92 матчах, а вперше відзначився за збірну на ЧС-1958 року в матчі проти Уельсу. Цей м'яч Пеле пізніше назвав найважливішим і пам'ятним у своїй кар'єрі.

Факт 10

Дієго Марадона свій перший м'яч за збірну Аргентини забив у 1979 році - у товариській грі проти Шотландії він став автором третього гола своєї команди.

Факт 11

Футбольний талісман вперше з'явився на чемпіонатах світу в 1966 році в Англії. Первопроходцем став лев на призвісько Віллі.

Факт 12

Не багато хто знає, але у футболі теж пробивали буліти. У 1970-х і 1980-х така практика існувала в США. А повернулися до неї американці в 1996 році для підвищення видовищності матчів. Якщо поєдинок завершився внічию - гравцям належало реалізувати вихід один на один з воротарем, стартуючи з 35-метрової позначки. На спробу відводилося 5 секунд. У команд було по п'ять спроб, після чого вони грали до першого промаху. Переможець отримував 1 очко, переможений - нічого. Відмовилися від незвичайних пенальті у 1999 році.

Факт 13

Футбольні вболівальники багато разів бачили святкування гола у вигляді похитування немовляти. Моду на таке святкування запровадив бразильський форвард Бебето, у якого перед матчем з Голландією народився син. Сталося це на чемпіонаті світу 1994 року.

Факт 14

Церемонії відкриття футбольних турнірів - це завжди незабутнє видовище, в якому все розписано до дрібниць. Але і тут не обходиться без конфузів. Один із найбільш забавних моментів у ході церемоній відкриття стався у 1994 році в США. Відома співачка Дайана Росс під час церемонії відкриття чемпіонату світу повинна була забити гол, але промахнулася. В плани організаторів промах співачки не входив, а тому ворота, як і було задумано, розвалилися на частини.

Факт 15

Рекорд за кількістю голів в одній грі належить мадагаскарским командам "Адема" і "Л'Емірн". У 2001 році ця зустріч завершилася з рахунком 149:0. "Л'Емірн" у передостанньому турі чемпіонату через спірний пенальті позбувся шансів на чемпіонство, а тому в останній грі в знак протесту почав забивати у свої ворота.

Факт 16

А рекорд за кількістю голів у міжнародних матчах був встановлений 11 квітня 2001 року - збірна Австралії розгромила збірну Американського Самоа з рахунком 31:0. У тій же грі австралієць Арчі Томпсон забив 13 м'ячів і став рекордсменом за кількістю голів, забитих одним гравцем в офіційній міжнародній грі.

Факт 17

Найбільш тривалий футбольний матч, занесений в Книгу рекордів Гіннеса, відбувся зовсім недавно в Чилі. Гра стартувала 19 травня 2016 року і тривала 120 годин. У матчі взяли участь 2357 осіб - кожен провів на полі не менше години. Зустріч закінчилася з рахунком 505:504.

Факт 18

Рекордсменом за кількістю матчів у складі національних збірних є єгиптянин Ахмед Хассан. В період з 1995 по 2012 роки він провів за збірну Єгипту 184 поєдинки.

Факт 19

Найгучніші фанати живуть в Стамбулі. Рекордсменами книги рекордів Гіннеса є фани "Галатасарая". У 2011 році під час матчу проти "Фенербахче" вони побили світовий рекорд з шумової підтримки - 131,76 децибел. Попередній світовий рекорд був встановлений в 2005 році і належав фанам "Ліверпуля" - рівень гучності загального шуму після голу у ворота "Челсі" у фіналі Кубка англійської ліги становив 130,7 децибела.

Факт 20

ЗМІ іноді намагаються висвітлювати футбол креативно. Один з найбільш оригінальних випадків стався 26 листопада 2014 року. Перед фіналом Кубка Бразилії з футболу між "Крузейро" і "Атлетіко Мінейро" газета "Estado de Minas" вийшла з великим анонсом події на першій смузі. У газеті були й інші новини, але всі слова, що не мають відношення до футболу, були замінені на "bla bla bla".

Бонус

Футбол настільки популярний, що в нього грають не тільки люди.

Читайте також

Баварія - Реал: онлайн трансляція півфіналу Ліги чемпіонів

Прямая трансляция матча 1/2 финала Лиги чемпионов БАВАРИЯ Мюнхен - РЕАЛ Мадрид - смотри онлайн из Альянц-Арены

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал и Челси устроили фантастическое зрелище в матче чемпионата Англии

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Эль-Класико Реал обыграл Барселону, дважды проигрывая по ходу матча