"Чума" 21 століття: шокуюча заява Меркель, карантин в Україні та інші подробиці про коронавірус

Коронавірус офіційно визнано пандемією

Фото: з відкритих джерел

Китайський коронавірус продовжує поширюватися по нових країнах і заражати людей в уже охоплених хворобою. 11 березня в Україні оголошено жорсткий карантин: закриваються навчальні заклади, дитсадки, вводиться заборона на масові заходи, закривається авіасполучення з низкою країн. Також на кордоні закривається більшість пунктів пропуску. Карантин триватиме з 12 березня по 3 квітня. Увечері 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно визнала коронавірус пандемією. Глава ВООЗ Тедрос Гебреісус назвав страх і дезінформацію найбільшими проблемами, які необхідно подолати.

"Апостроф" підводить підсумки дня і розповідає все, що відомо. За останніми даними зараз в світі 118 582 особи заражені коронавірусом, 4 262 людини померли.

Карантин в Україні

Кабінет міністрів України на закритому засіданні 11 березня ухвалив рішення про введення по всій країні режиму карантину через загрозу поширення коронавірусу Covid-19. Уряд виділив також 100 млн гривень на закупівлю товарів індивідуального захисту. Напередодні обмежувальні заходи ввели в Києві. Після оголошення карантину мешканці столиці почали штурмувати магазини, скуповуючи товари у великій кількості.

В рамках карантину на кордоні закривається 170 пунктів пропуску. З 219 залишиться 49, на яких обладнують місця для карантину. Також припиняється авіасполучення з Італією.

На тлі новин про введення карантину в країні в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак, в якому у одного з пасажирів запідозрили коронавірусну інфекцію. На місце була терміново викликана бригаду лікарів швидкої допомоги.

Як виглядають експрес-тести

У київській мерії продемонстрували тести для швидкого виявлення коронавірусу, доставлені з Китаю. Під час демонстрації заступник мера столиці Микола Поворозник показав, як виглядає флакон з тестом, який необхідно додати до зразків крові досліджуваного, щоб отримати швидкий результат.

Також відомо, що в Україні в 8 регіонів направили німецькі тест-системи.

"Тести вже доставлені або будуть доставлені в найближчі дні в Житомир, Тернопіль, Дніпро, Вінницю, Київ, Рівне, Львів, Запоріжжя. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Всі тести сертифіковані ВООЗ. Набори розроблені з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення даного виду коронавірусу ", - заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Що відбувається в регіонах

У Луцьку жінка, яка нещодавно приїхала з Італії, звернулася до лікарів з підозрою на зараження. Її помістили в окремий бокс, аналізи направили до Києва і чекають результатів.

Ще одну жінку госпіталізували в Запоріжжі. Українка з гострою респіраторною інфекцією прибула з Італії. Жінка звернулася в пункт охорони здоров'я на вокзалі "Запоріжжя-1". Останні два тижні вона перебувала в Італії, при цьому жінка заперечує, що контактувала з хворими коронавірусом в цій країні. Також під спостереження лікарів на період 14 днів були поміщені особи, які контактували з жінкою. У приміщеннях, де перебувала жінка, проведено дезінфекційні заходи.

У Харкові з 12 березня закриваються кінотеатри, театри і цирк, спортивні заходи скасовуються. Масові акції будуть проводитися тільки в тому випадку, якщо кількість учасників не перевищує 60 осіб. При цьому в школах, дитсадках і коледжах навчальний процес буде продовжений.

На Закарпатті з 12 березня до 3 квітня закривають школи, вузи і дитячі сади, скасовують всі масові заходи. Всі КПП на Закарпатті поки працюють в звичайному режимі. Рішення закрити пункти пропуску в області поки не приймали. Також з 12 березня розпорядженням ОДА буде обмежена діяльність кінотеатрів, інших культурних, а також спортивних закладів.

У Чернівцях з 6 березня введено карантин до 22 березня введено в усіх навчальних закладах, крім дитячих садків; заборонено проведення масових заходів; в громадському транспорті, на вокзалах, ринках, супермаркетах і у всіх місцях масового скупчення людей посилені дезінфекційні заходи.

Світова статистика

Число хворих коронавірусом в Італії зросла до 12 462, померли вже 827 людей. За добу +2313 заражених і 196 смертей. Зокрема, відомо, що помер керівник Союзу медиків провінції Варезе Роберто Стелла. Рівень смертності в країні підвищився до 6.6%, вчора було 6.2%, позавчора 5.0%.

Ірак закриває сухопутний кордон з Іраном і Кувейтом.

Влада США засекречує наступні наради щодо коронавірусу. За даними Reuters, Дональд Трамп розглядає можливість введення загальнонаціонального режиму НС.

8 нових випадків коронавірусу зафіксовано за добу в Росії: 6 пацієнтів в Москві, 2 в Московській області. Число зареєстрованих в Росії захворювань збільшилася на 8 до 28 за останню добу.

У китайському місті Ухань закрили всі 16 тимчасових госпіталів, де розміщували інфікованих. Останні дві лікарні закрили у вівторок, 10 березня, остання партія з 49 чоловік вийшла з госпіталю о 15:30 за місцевим часом. Член Китайської інженерної академії Чжан Болі підкреслив, що закриття всіх тимчасових лікарень свідчить про спад епідемії в місті, який є епіцентром поширення коронавірусу. Загалом всі лікарні взяли більше 13 000 пацієнтів, вони довели свою ефективність і впоралися із завданням.

Гучна заява Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила що в Німеччині до 70% населення можуть бути інфіковані коронавірусом: "Коли вірус вже є на території, у населення немає імунітету і не існує лікування, тоді від 60% до 70% населення будуть заражені".

За словами Меркель, провідним фахівцям Європи слід зосередитися на уповільненні розповсюдження вірусу: "Цей процес повинен бути зосереджений на тому, щоб не перевантажувати систему охорони здоров'я, сповільнюючи поширення вірусу... Йдеться про те, щоб виграти час".

Заява Меркель з'явилася після того, як популярне німецьке видання Bild назвало ситуацію в країні "коронахаосом".

Перші смерті в Болгарії, Швеції та Ірландії

Перший смертельний випадок через коронавірус зафіксували в Стокгольмі. Хворий помер в лікарні Каролінського університету в Худдінгу. Пацієнт був похилого віку. Ще один заражений коронавірусом знаходиться в відділенні інтенсивної терапії.

У Болгарії першу смерть від коронавірусу зафіксували в Софії. Хворою була 66-річна жінка. Її доставили в лікарню з тяжкою дихальною недостатністю. Лікування її 77-річного чоловіка триває, його стан залишається важким.

В Ірландії зареєстрована перша смерть від коронавірусу. Подробиці не наводяться. У МОЗ країни заявили, що застосовуються всі заходи для того, щоб зупинити передачу вірусу від однієї людини до іншої. В даний час в країні відомо про 34 випадки інфікування.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

И Украина, и Россия сейчас испытывают нехватку ресурсов, и поэтому активно ищут помощь у других стран

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok